Reseptinurkka

Lihakeitto, pitkä ohje ja lopputulos sen mukainen

Olen kuullut monen sanovan, että keitto paranee seuraavana päivänä kun maut ovat saaneet tekeytyä. Tässä versiossa maut saavat tekeytyä jo ensimmäistä lusikallista varten. 

 

AINEKSET

  • 1,2 kg naudan luullista lapaa tai naudan rintaa
  • noin 1 1/2-2 litraa vettä
  • 4 porkkanaa
  • 1 palsternakkaa
  • 4 sipulia
  • 1/2 selleriä
  • 8 perunaa
  • 6 maustepippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 1/3 puntti persiljaa
  • suolaa

TYÖVAIHEET

  1. Aseta liha kattilaan kokonaisena ja kaada päälle kylmää vettä 1 1/2-2 litraa kuitenkin siten, että liha peittyy. Kiehauta liha pikku hiljaa ja kuori muutaman kerran pinnalle nouseva vaahto.
  2. Pilko porkkanat ja palsternakka ja lisää ne liemeen.
  3. Lisää joukkoon myös suolaa noin 2 tl, maustepippurit ja laakerinlehdet.
  4. Anna kattilan porista miedolla lämmöllä 4-5 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä.
  5. Nosta liha pois liemestä ja jäähdytä kumpikin erikseen.
  6. Kuori liemestä jäähtymisen jälkeen rasva pois ja pilko liha nopan kokoisiksi paloiksi.
  7. Laita rasvan kuorimisen jälkeen liemi takaisin liedelle ja lämmitä lientä pikku hiljaa.
  8. Kuutioi peruna ja selleri, ja lisää ne liemen joukkoon.
  9. Pilko sipuli pieneksi ja kuullota hetki sitä voissa. Lisää liemen joukkoon ja kiehauta.
  10. Kun vihannekset alkavat olla melkein kypsiä, lisää liha joukkoon.
  11. Lisää lopuksi silputtu persilja.
  12. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa myös suolaa.

Lammasmakkarakeitto

Kaalikeitossa ei tarvitse olla aina lammasta kokolihan muodossa, vaan se voi olla myös makkarana. Lammasmakkaramme maustaa keittoa juuri sopivasti. 

 

AINEKSET

  • 4-6 Lihakaupan lammasmakkaraa
  • ½ valkokaali
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  •  2-3 tl meiramia
  •  Suolaa ja valkopippuria maun mukaan
  • Vettä

TYÖVAIHEET

  1. Pilko kaali suikaleiksi tai pieniksi lohkoiksi.
  2. Viipaloi porkkana.
  3. Laita kaali ja porkkana kattilaan ja lisää vettä siten, että kaali juuri ja juuri peittyy. Kiehauta neste ja pienennä lämpöä.
  4. Pilko lammasmakkara viipaleiksi tai kuutioiksi ja paista pannulla voissa (voit halutessasi laittaa makkaran ilman paistamista kaalin joukkoon).
  5. Laita makkarat keittoon ja lisää tarvittaessa nestettä.
  6. Keitä keittoa kunnes kaali on pehmentynyt (uusi kaali valmistuu noin 15 minuutissa, talvikaali voi vaatia puolta pidemmän kypsytysajan).
  7. Pilko sipuli ja kuullota se voissa. Lisää keiton joukkoon.
  8. Mausta meiramilla, suolalla ja valkopippurilla. Tarkista maku.

Hirvimakkaraa, porkkanoita ja sieniä kermassa

Meidän makkaroistamme on niin moneen ruokaan. Korkeiden lihapitoisuuksien vuoksi niitä voi käyttää kokolihan tai jauhelihan korvikkeena. Tässä reseptissä hirvimakkara tanssii sienten ja juuresten kera. Mielestäni hyvin suomalainen annos.

AINEKSET

  • 4 Lihakaupan hirvimakkaraa
  •  4 isohkoa porkkanaa
  •  1 sipuli
  •  Noin 2-3 dl kuohukermaa
  •  Hyppysellinen sokeria
  • 1tl timjamia
  • Herkkusieniä, kantarelleja tai suppilovahveroita
  •   Suolaa ja mustapippuria maun mukaan

TYÖVAIHEET

  1. Leikkaa porkkana ensin kolmeen osaan ja sen jälkeen se lyijykynän paksuisiksi tikuiksi. Lohko sipuli.
  2. Lämmitä voita paistinpannussa ja lisää siihen porkkanat ja sipulit. Ripota päälle hyppysellinen sokeria. Kuullota noin 6 minuuttia välillä sekoittaen.
  3. Lisää joukkoon kerma ja timjami, hauduta noin 6 minuuttia. Tarkista kypsyys ja jatka hauduttamista tarvittaessa.
  4. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Viillä hirvimakkaraan viiltoja noin 0,5 cm välein.
  6. Kuumenna paistinpannussa voita ja paista ensin viillettyä puolta alaspäin kannen alla, kunnes makkara on kauniin värinen.
  7. Käännä makkara ja lisää sienet.
  8. Paista kunnes makkara on saanut väriä toiselta puolelta ja sienet ovat ruskistuneet.   

Parempi jauhelihakastike arkeen… tai juhlaan

Tätä ohjetta moni asiakas on minulle kehunut. Se on minun suosikkiarkiruokiani. Voit käyttää kastiketta jopa lasagnen täytteenä perinteisen valkokastikkeen ja tomaattipohjaisen jauhelihakastikkeen sijaan.  Jos kaapissasi ei satu olemaan viiniä, 2 rkl puna- tai valkoviinietikkaa ajaa saman asian, eivätkä ne ole välttämättömiä. 

 

AINEKSET

  • 400 g Katinalan tuoretta naudan paistijauhelihaa tai naudan jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 2 sellerin vartta
  • 1 porkkana
  • 200 g herkkusieniä
  • 50 g Katinalan lihakaupan ylikypsää kylkeä
  • 1 dl puna- tai valkoviiniä
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 tomaattia
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl oregania
  • suolaa ja mustapippuria

TYÖVAIHEET

  1. Ruskista jauhelihaa, kunnes se saa väriä. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli, ylikypsä kylki sekä viipaloidut sellerit, porkkana ja herkkusienet. Paista 5 minuuttia.
  2. Lisää viini ja kiehauta. Kaada kerma ja anna kiehua 30 minuuttia.
  3. Kuutioi tomaatit ja lisää ne kastikkeeseen. Keitä 2 minuuttia.
  4. Lisää lopuksi timjami ja noin teelusikallinen oreganoa. Mausta suolalla ja pippurilla.