Burgundinpata sopii arkeen ja juhlaan.

Burgundinpata

Burgundinpata tehdään normaalisti naudan etuselästä, mutta tässä reseptissä on käytetty sisäpaistia. Sisäpaistia siksi, että se sopii pataan erinomaisesti, mutta myös siksi, että etuselkä on lihakaupassamme enemmän tilaustavaraa. Burgundinpata toimii arkena, mutta se kruunaa yhtä lailla viikonlopun juhlallisempaa lounastakin. Tykkään nauttia burgundinpatani riisin kera, vaikka perinteinen perunakin toimii oikein mainiosti.


700 g naudan sisäpaistia

125 g porsaan savukylkeä

3–4 porkkanaa

3 sipulia

2 valkosipulin kynttä

200 g herkkusieniä

3 rkl voita

1 rkl vehnäjauhoja

5–7 dl punaviiniä

1–2 dl vettä

2 rkl tomaattipyreetä

Laakerinlehti

3 kpl timjamin oksaa tai 0,5 tl kuivaa timjamia

Suolaa

Mustapippuria

Voita

Kuutioi sisäpaisti 2–3 cm kokoisiksi kuutioiksi. Paloittele porkkana noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi, sipuli porkkanan kuutioiden kokoisiksi kuutioiksi ja valkosipuli pieneksi. Halkaise sienet ja suikaloi rouheasti ylikypsä porsaan kylki. 

Paista padassa paistikuutiot ruskeiksi. Tarvittaessa vaikka kahdessa erässä, jos pataan ei mahdu. Ripottele päälle lopuksi vehnäjauho ja ruskista hetki. Siirrä lihat toiseen astiaan odottamaan ja kaada pannuun 1–2 dl vettä. Kaavi kauhalla padan pohjaa hellan päällä, jotta saat pohjasta kaikki maut irtomaan. Kaada seos lihojen päälle. Kuullota pannussa pienellä lämmöllä sipuleita, ylikypsää kylkeä ja sieniä, kunnes sipuli on läpikuultavaa, noin 5–10 minuuttia. Lisää joukkoon porkkana, valkosipuli ja tomaattipyree, ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää joukkoon lihat, timjami ja laakerinlehti sekä viini. Laita viiniä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta, pienennä lämpöä ja hauduttele hetki, n. 30 min ilman kantta ja tämän jälkeen kansi päällä 3–4 tuntia. Pata on valmista, kunnes liha on maistettaessa sopivan mureaa. Lisää lopuksi suolaa ja mustapippuria. Nauti.

Soveltamisen mahdollisuuksia:

  • Ylikypsän kyljen voi korvata pekonilla.

  • Lihan määrää voi lisätä, mutta tällöin pitää lisätä myös nestettä 1 dl jokaista 100 g lihaa kohti. Voit halutessasi käyttää myös vettä.

  • Voit tehdä padan myös yön yli uunissa. Laita tällöin pata ennen nukkumaan menoa 90 asteeseen, tiivis kansi tai folio päälle ja ota pois uunista aamulla heti herättyäsi.

Puh. 03 6723444

Kauksaarentie 2-4, 13800 Katinala, Finland

Aukioloajat:

ti–to: 9–17
pe: 9–18
7
la: 9–14

su–ma: suljettu

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Google Places

©2021 by Katinalan Lihakauppa