Helmikuun ruokasesonki nimeltä laskiainen

Tulevana sunnuntaina on laskiaissunnuntai ja viikon päästä laskiaistiistai. Hernesoppahan kuuluu perinteisesti laskiaiseen. Hernesoppa on minulla sen kategoriaan ruokia, joita teen kerran tai harvemmin kuin kerran vuodessa. Se on kuitenkin perinteinen ja helppo ruoka valmistaa sekä tietenkin maukas. Helpolla tarkoitan sitä, että se vaatii aikaa, mutta ei varsinaisesti työskentelyaikaa valmistuakseen. Ja tietenkin hernesoppa on itse tehtynä paljon parempaa kuin intissä tai säilykepurkista nautittuna. Koska hernesoppa on yksinkertainen valmistaa, arvoon nousevat jälleen kerran raaka-aineiden laatu. Äitini tekee todella hyvää hernesoppaa, joten voin lömpöisesti suositella tätä ohjetta. Soppaa tulee aika riittoisasti, mutta sitä kannattaakin kerralla tehdä paljon ja laittaa osa pakkaseen.

1 kg Ahtilan rauhallisesti kuivattuja luomuherneitä
1 Katinalan Lihakaupan savupotka (muut eivät käy)
6 litraa vettä
3 sipulia
3 porkkanaa
1/2 lanttu
2-3 valkosipulin kynttä, jos haluat
10 kpl maustepippuria
Suolaa

Mittaa kattilaan 6 litraa vettä ja laita liota siinä herneitä yön yli. Keitä herneitä yksi tunti ja lisää paloitellut juurekset, pieneksi pilkotut sipulit, savupotka ja maustepippurit. Hauduttele miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 2-3 tuntia. Mausta lopussa suolalla.

Jälkkäriksi tietenkin laskiaispullaa, minulle hillolla, sinulle ehkä mantelimassalla.

Tänä laskiaisena ei kannata ehkä pulkkaa ottaa ulos varastosta, paitsi jos matkaan Lappiin. Kuva on otettu Hattulan Hiihtomaasta maanantaina, joten ehkä futis voisi toimia pulkan laskun sijaan paremmin.