Kyllä tämä hirvi on hyvää

Tykkään hirven mausta. Siinä on sellainen hienostunut riistan maku ja se on todella monikäyttöistä. Monet asiakkaat kyselevät, että mitä mausteita hirven lihaan kannattaa käyttää, niin hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää suolaa ja mustapippuria. Erityisesti on mainittava mustapippuri myllystä. Kyllä sen huomaa, kun raastaa myllyn läpi kokonaisia pippureita, niin aromi ja maku ovat tuoreempia. Myllyksi suosittelen Peugeot-myllyjä.

Viime viikonloppuna valmistin hirven kuvetta, joka oli kyllä erittäin hyvää. Jälkkäriksi päätyi pitkästä aikaa omenastruudelia. Kuve kypsennettiin 53-asteeseen. Mitä tulee naudan, hirven, poron ja karitsan pihviosien sisälämpöön, niin tuo 53 astetta on minulle täydellinen. Toki peruspihvissä en käytä mittaria, mutta jos kysymys on vähän paksummasta palasta, niin kyllä se mittari sinne menee. Sisälämpötila-asiassa kannattaa muuten huomioida sellainen seikka, että monesti uunista tai pannusta pois ottamisen jälkeen sisälämpötila jatkaa nousuaan. Kannattaakin ottaa esim. kokonainen ulkofilee paria astetta aikaisemmin pois uunista, jotta haluttu lämpötila ei ylity.

Näin talvella, jos tuota mustaa keliä talveksi voi sanoa, tykkään syödä juureksia. Ne on niin helppo tehdä ja ovat maukkaita. Porkkanaa, selleriä, kiinteää perunaa, sipulia ja ehkä pari kynttä valkosipulia pilkotaan esim. peukalon pään kokoisiksi paloiksi, pyöritellään sopivassa määrässä sulaa voita, hunajaa, timjamia ja suolaa. Kypsennetään uunivuoassa noin 200 asteessa esim. 30-40 min.

En tiedä, miten on pikkujouluja ollut tarjolla, mutta tällä viikolla lihakaupalla vietetään pikkujouluja. Joulukoristeet ovat paikoillaan ja joulumakkaraa tulee loppuviikosta myyntiin. Kinkkua varmaan tulee syötyä joulukuussa, joten tarjoukseen päätyy torstaina suolattua porsaan ulkofileetä, joka voisi olla oikein mainio ”pikkujoulukinkku” tulevana viikonloppuna. Ja sitä varsinaista joulukinkkua unohtamatta, varmista omasi myymälässä tai osoitteessa http://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu/.

Paljon taas herkuteltavaa😊

Tuomas