Kylläpä tuli tehtyä hyvää ruokaa!

Meillä on ollut karitsan luullista patalihaa myynnissä jo tovin hyvää hintaan ja mietin, että mitä uutta siitä voisi tehdä. Eteeni osui Turussa sijaitsevan Mami -ravintolan kokkien tekemä kirja nimeltä Ruokakirja. Ruokakirjassa on hyviä reseptejä muutoinkin, mutta siellä on todella hyvä resepti karitsan potkille. Reseptissä on sopivasti mausteita, koska niitä karitsa tarvitsee. Kaiken lisäksi se on vielä hyvin helppo valmistaa. Lopputulos voi yllättää siten, että silmät kiinni maistettaessa et välttämättä tunnistaisi sitä karitsaksi, vaan joksikin muuksi. Miksikä? Sitä en tiedä😊. Herkullista joka tapauksessa.

Alla resepti muutamalla lisähuomioilla ja muutoksella.

  • 4 kpl kartisan potkaa tai kokonainen lapa paloiteltuna isoiksi paloiksi
  • 100 g porkkana paloina
  • 100 g varsiselleriä paloina
  • 100 g sipulia paloina
  • 1 kokonainen valkosipuli halkaistuna
  • 4 dl punaviiniä
  • 2 l vettä
  • öljyä tai voita
  • 10 oksaa timjamia
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • suolaa

Kastike

  • 1 tähtianis
  • 1/2 chili pilkottuna
  • 1 salottisipuli pilkottuna
  • 1 valkosipulin kynsi pilkottuna
  • 50 g fariinisokeria
  • 1 dl portviiniä
  • 1 dl balsamicoviinietikkaa
  • 9 dl karitsan haudutuslientä
  • 50 g voita
  • öljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Suolaa karitsa. Ruskista karitsaa öljyssä padassa tai pannulla. Kaada joukkoon viini, vesi ja lisää loput ainekset. Anna lämmetä hetken, jopa kiehahtaa ja siirrä uuniin. Laita päälle kansi tai folio ja kypsennä 125-asteisessa uunissa 4 1/2 tuntia. Ota pois uunista ja nosta lihat erilliselle lautaselle. Siivilöi liemi ja laita sivuun.

Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä hetken öljyssä. Lisää joukkoon muut aineet ja keitä puoleen. Siivilöi kastike ja lisää joukkoon vatkaten voi. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Lämmitä karitsaa tarvittaessa uunissa. Kaada kastike karitsan päälle tarjoiluastiassa tai lautasella. Lisukkeena toimii mainiosti perunamuusi.

Sellaisen salaisuuden voin kertoa tässä kohtaa, että karitsaa tai lammasta voi syödä myös muulloinkin kuin pääsiäisenä🙃.