Leipominen on kivaa

Yksi asia, mitä tulee tehtyä muutaman kerran viikossa, on tuore leipä. Okei, mä olen ruokafanaatikko. Löydän aikaa tällaisille asioille. Arvostan leivässä erityisesti juuri tätä tuoreutta, yksinkertaisia raaka-aineita ja makua, joka on saatu nimenomaan muutamalla ainesosalla, mutta ajan kanssa. Oma suosikkini on perinteinen maalaisleipä, jossa kuori on rapea ja maukas. Oikeasti rapealla kuorella varustettuja leipiä ei kaupasta saa. Siis sellaisia, joita teen kotona.

Vaikka rapeakuorinen maalaisleipä on se mun juttu, niin välillä sellainen pehmeä evässämpylä on poikaa. Sellainen superpehmeä sämpylä (vihaan super-sanan käyttöä ylistämään asioita). Leivän voitelisin ihan mielelläni voilla, mutta se ei levittäydy niin hyvin kuin esim. Oivariini, jota meiltä kaapissa löytyy. Päälle tietenkin lihakaupan leikkeleitä. Loman aikana tulikin pitkästä aikaa testattua ”normaaleita kaupan leikkeleitä” ja kyllä meillä parempia on🙃. Etenkin uutuutemme palvattu kalkkunaleike.

Monesti teen leivän siten, että laitan kaikki tavarat valmiiksi ja leivon leivän heti kun tulen kotiin, tai sitten leivon leivän illalla jääkaappiin ja paistan seuraavana päivänä. Edellinen kuukausi onkin mennyt arkisämpyläreseptin kehittämiseen,, ja lopputuloksesta tuli erinomainen. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Reseptistä tulee 12-16 sämpylää. Kannattaa tehdä taikina torstai-iltana, pyöritellä sämpylöiksi ja laittaa jääkaappiin odottamaan perjantaita, sillä silloin on ystävänpäivä. Voit paistaa tuoreen leivän puolisollesi/työkaverille/lapsille/kaverille/kenelle tahansa.

360 g kädenlämpöistä vettä (3,6 dl)
140 g tuorejuustoa
50 g tuore hiivaa
700 g vehnäjauhoja
80 g voita
25 g sokeria (n. Vajaa 1/3 dl)
20 g suolaa (1 tl suolaa on noin 7 g)
300 g emmental-raastetta

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja sitten tuorejuusto. Lisää sokeri, suola ja vehnäjauho. Vaivaa koneella 10 min ja miksi ei käsinkin vähintään niin pitkään. Lisää juustoraaste ja vaivaa vielä 5 min. Anna taikinan levätä noin 30 minuuttia.

Jaa taikina 12 tai 16 osaan ja pyörittele palloiksi. Jaa pallot kahdelle eri pellille ja peitä liinalla. Kohota 1 tunti. Tunnin jälkeen laita uuni lämpiämään 200-asteeseen ja kohota leipiä vielä 30 minuuttia. Paista leipiä 11 minuuttia uunissa ja jäähdytä ritilän päälle.

Jos laitat leivät jääkaappiin, ota ne huoneenlämpöön 30-60 minuutiksi ennen paistoa. Paista mahdollisesti 1-2 min pidempään. Nauti hyvän seuran kanssa.