Lihakauppiaan tiistai

Juhannus lähestyy

Juhannushan on jo ensi viikolla. Onko mökki varattu? Onko lomat sovittu? Kenen kyydillä mennään mökille? Onko hyttysmyrkky hankittu? Oliko siellä mökillä pelastusliivit? Keretäänkö saamaan maailma valmiiksi siihen mennessä? Onko lihat jo hoidossa? 🙃

En tiedä onko sinulla tsekkilistaa juhannukseksi, koska kohta se on täällä. Meillä Lihakaupalla kesä on kiireistä aikaa ja juhannus tietenkin siinä pisteenä iin päällä. Mulla on tsekkilista, muuten tästä hommasta ei tulisi yhtään mitään. Lihat on jo tilattu ja tuotanto suunniteltu. Makkaramenu on laaja, niin kuin se on muutenkin, mutta juhannuksena erityisen laaja. Tuoretta lihaa on jos jonkin näköistä, muun muassa tuttua porsaan ulkofilettä marinadissa ja ehkä ei niin tuttua naudan tomahawkia (eli naudan kyljystä). Sitten meillä on tuosta kevään karitsojen leikkuusta karitsan karetta grilliin ja karitsan paistia rosvopaistiksi.

Herkkuja on jos jonkinlaista. Varaa omasi tai tule hakemaan omasi ilman varausta. Erityisesti kylläkin noita rosvopaistilihoja kannattaa varata.

Hyvä Suomi! Onnea Leijonat! Hyvä minä!

Kyllä oli hyvää lätkää. Ihan sieltä Suomi-Ruotsi-pelistä lähtien oli kyllä kaunista katseltavaa ja myös hyvin jännää 🥶. Nimittäin kokeillessani uusia grillitekniikoita Venäjä-pelin alkaessa, en kerinnyt katsomaan kertaakaan grilliä ensimmäisen erän aikana. Niin kuin kuvasta näkyy, ei mennyt Tuomaalla tällä kertaa ihan putkeen 🙃. Eka oli kasa lihaa ja sitten oli kasa hiiltä. Edes koira ei tajunnut, että kyseessä oli lihaa. No tekevälle sattuu. Suosittelen tästä huolimatta astumaan ruuanlaiton saralla, ja miksi ei muunkin, ulos omalta mukavuusalueelta. Yleensä onnistuminen on vähintäänkin syötävää. Ensi kerralla päivystän grillin ääressä aktiivisemmin, kun kokeilen jotain uutta. Siis yleensä.

Hätä ei ollut tämän näköinen. Olin varannut toisen liha-ruokalajin toiseen ajankohtaan, mutta sille tulikin kysyntää lauantai-iltaan. Ruokapulaa siinä hetkessä ei onneksi päässyt syntymään. Olin saanut vinkin tutulta lihanleikkaajalta, että kannattaa kokeilla grillissä karitsan lapaa, jota tyyppillisesti käytetään padassa tai keitossa. Otin vinkistä kopin ja siivutimme ohuita siivuja karitsan lavasta. Tähän kun yhdistin saamani afrikkalaisen mausteseoksen lopputulos oli jotain erinomaista ja jotain uutta grillistä. Suosittelen vahvasti kokeilemaan 👍. Tämä karitsan grillilapa on nimittäin meillä loppuviikon tarjouksessa 9,90 €/kg, ja siinä on meidän oma afrikkailainen mausteseos päällä. Saa myös ilman marinadia. Bon Appétit 😃.

Mitä syön tällä viikolla?
– Lihamakaronilaatikkoa
– Kuvassa olevaa karitsaa
– Jotain kalasta
– Pitkästä aikaa itse tehtyä juurileipää😋

Jäi tuo lomaruokailu päälle!

Olen sanonut tämän varmaan aikaisemminkin, mutta mä niin tykkään hampurilaisesta 😋. Hampurilainen on sellainen ruokalaji, että se on kovin yksinkertainen, mutta aidosti hyvän hampurilaisen tekeminen ei ole kovin helppoa. Sen huomasi tuolla Amerikassakin. Samat aineet kahdella eri ravintolalla, mutta lopputulos on aivan eri. Kaikki tietenkin lähtee hyvistä raaka-aineista. Ja siitä, ettei yligrillaa mitään. Nyrkkisääntönä voisin sanoa, että me suomalaiset grillaamme kaikkea liian pitkään. Ota silloin pois grillistä kun mieleesi tulee ajatus ”annetaan sen olla vähän vielä”. Ylikypsäksi meni.

Kuvassa olevassa hampurilaisessa on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvä hampurilaissämpylä (teen usein itse ja pakastan, mutta Vaasalla on hyvä, jos haluaa valmista eikä Suomisella satu olemaan), meidän naudanjauhelihaa (150 g pihvi), päällä suolat ja mustapippuria), ylikypsää kylkeä, raakaa sipulia, maustekurkku/suolakurkku, ketsuppia (vain Heinz) ja sinappia (French’s classic yellow tai Meiran perinteinen). Grillasin pihviä aika kuumassa grillissä noin 3 min per puoli. Tuli just sopivaksi😃. Grillauksen maku oli oikein mainio. Cheddarsulatejuuston meinasin unohtaa. Jos käyttää sellaista oikeaa cheddaria, joka tietenkin on maukkaampaa, niin kannattaa juusto laittaa hyvissä ajoin, jotta se kerkiää sulamaan. Soveltaa saa, eli salaatti sisällä ei ehkä pilaa hampparia, jos sen saa sinne mahtumaan 😜.

Ääntä kohti🤤.

Koti kutsuu

Huomenna onkin aika palata kotia kohti. Meillä on Marin kanssa ollut hauskaa ja nähtävyyksiä on nähty niin ettei silmä enää ota vastaan oikein mitään. Ja tottakai rennostikin ollaan otettu. Rennosti ottaminen ei ehkä ole täällä jatkuvan sykkeen kaupungissa ihan helppoa. Jenkki istuttaa kyllä sinut ravintolaan, mutta ottaa rahat pois hyvin nopeasti ja ohjaa ulos pois uusien asiakkaiden tieltä. Näin ollen ihan koko iltaa ei illallista tarvitse ravintolassa nauttia. Vaikka ehkä haluaisikin. Tehokasta toimintaa 💪🏽.

Loma on ollut erinomainen ja on loistava fiilis palata kotiin. Ehkä pari ekaa päivää menee aikaerosta toipumiseen, mutta siitä huolimatta olen tarjoamassa nyhtöpossua Lihakaupan pop up -ravintolassa lauantaina. Nähdään silloin kaupalla 😊👍.

Terveiset häämatkalta!

Terveiset New Yorkista! Olemme täällä viettämässä ihanan vaimoni kanssa häämatkaa runsaan viikon. Ohjelmassa on nähtävyyksiä ja amerikkalaista ruokakulttuuria sekä kaupunkia itseään. Tuliaiseksi ajattelin tuoda 1-2 kiloa lisäpainoa itsessäni mukana.

Mitä syön tällä viikolla?
Pizzaa
Hampurilaisia
Ramen
Lämpimiä voileipiä
Pannukakkua ja vaahterasiirappia
Bageleita
Donitseja

Makkaraa ja kuohuvaa

Kippis kaikille ja hyvää vappua 👍! Grillissä paistui uutuusjalapenomakkara, hirviryynäri, sienimakkara ja lammasmakkara.

Pahoittelut muuten, että perunasalaatti loppui jo niin aikaisin 😐. Se on kyllä hyvää, vaikka itse sanonkin ja salaisuutemme on siinä perunat. Se siis miten ne tehdään, ja kun siihen liittyy käsin kuorintaa, niin sitä salaattia tulee aina rajallinen määrä.

Huomenna Lihakaupalla huilitaan ja nautitaan kesäkelistä. Tervetuloa taas torstaina!

Makkaraa ja kuohuvaa

Kippis kaikille ja hyvää vappua 👍! Grillissä paistui uutuusjalapenomakkara, hirviryynäri, sienimakkara ja lammasmakkara.

Pahoittelut muuten, että perunasalaatti loppui jo niin aikaisin 😐. Se on kyllä hyvää, vaikka itse sanonkin ja salaisuutemme on siinä perunat. Se siis miten ne tehdään, ja kun siihen liittyy käsin kuorintaa, niin sitä salaattia tulee aina rajallinen määrä.

Huomenna Lihakaupalla huilitaan ja nautitaan kesäkelistä. Tervetuloa taas torstaina 😀.

Kiitos asiakkaille pääsiäisestä!

Toivottavasti kaikilla oli onnistuneet pyhät. Itse olin niin innostunut tuosta karitsan kareesta, että sitä päätyi pääsiäislauantaina grilliin. Karitsa oli kyllä hyvää 😄 Sitä muuten löytyy meiltä pakkasesta melkein ympäri vuoden. Kannattaa siis kysellä 😉.

Tästä sukelletaankin sitten kelien puolesta suoraan grillikauteen. Ainakin meikäläinen on vääntänyt sen verran paljon patoja ja pannupihvejä, että grillaaminen on todella tervetullutta 🙃. Grilliruoka on niin helppoa (okei joskus vähän venähtää). Se tulee pääsääntöisesti suhteellisen nopeasti ja sille on helppo keksiä raikkaita lisukkeita, kuten esimerkiksi olut…tai siis salaatti. Vihreä salaatti 😆. Jos sinulla tulee himo kokeilla oikeasti jotain uutta grillissä, niin kysy ihmeessä. Meidän kautta saa tilattua yhtä sun toista, jos sitä ei suoraan tiskissä löydy. Esimerkkinä pienestä erikoisuudesta voisin kertoa tulevan kesän aika ajoittain löytyvästä porsaan tomahawkista, käytännössä kyljyksestä, johon on jätetty pidempi luu ja vähän rasvaa reunalle 🤤.

Vapun kunniaksi ensi viikolla on taas tarjolla meidän oman keittiön perunasalaattia, joka on ehkä maailman parasta perunasalaattia. Ja nakkia tietenkin siihen kylkeen. Vappu kun on keskiviikko, niin olemme auki jo maanantaina 29.4. Tervetuloa 😄!

Seuraavalla viikolla syödään kotimaista karitsaa

Ihan ensi kärkeen on sanottava, että olemme auki pääsiäisviikolla jo maanantaista lähtien.

Karitsa on mielestäni erinomaista. Se tuo hyvää vaihtelua yleensä nautittavien naudan ja porsaan lihalle. Karitsaa voi syödä ympäri vuoden, mutta nyt tällä viikolla valikoimamme karitsasta on tuoreimmillaan ja laajimmillaan. Minun suosikkini on tuore paisti ja kare. Kummatkin ovat helppoja laittaa.

Karitsamme ovat kotimaista ja ne tulevat noin 200 kilometrin säteellä meidän kaupasta useammalta eri tilalta. Tuoreen lihan lisäksi löydät kaupastamme myös useaa eri karitsasta tehtyä makkaraa: perinteinen yrtti-valkosipuli, dijon-chili, lammaswursti ja raakamakkaroista marokkolaisilla mausteilla maustettu makkara sekä punaviiniversiota karitsan lihasta. Lisäksi löytyy palvattua karitsan paistia. Keittiöstämme on myös valmistumassa myyntiin punaviinikastiketta, joka onkin oiva lisuke karitsalle.

Varauksia emme enää ota vastaan käytännön syistä (emme kerkeä vastaamaan viesteihin), mutta karitsaa on runsain mitoin myynnissä, joten toivotan lämpimästi tervetulleeksi kauppaamme hakemaan pääsiäisen herkkuja.

Loppuun karitsan paistin tai viulun paisto-ohje:


Marinoi paisti oliiviöljyssä, tuoreessa rosmariinissa 4-6 kokonaisessa valkosipulissa sekä suolassa ja mustapippurissa 1-2 vuorokautta.

Ota viulu tai paisti noin tuntia ennen paistamisen aloittamista huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Asettele paisti/viulu uunivuokaan, mielellään sellaiseen jossa on ritilä. Pelti ja uunin ritilä käyvät tähän oikein hyvin. Laita lihaan mittari paistin paksuimpaan kohtaan.

Paistaa paistia tai viulua uunissa noin 15 minuuttia ja laske tämän jälkeen lämpötila 160 asteeseen. Kypsennä paistia/viulua kunnes sen sisälämpötila on 57 astetta. Ota uunista pois ja anna levätä 20 minuuttia ennen tarjoilua. Jos haluat paistista kypsempää, kääri se folioon ja anna olla noin 30-45 minuuttia foliossa.

Grillin kautta kotiin

Tapasin lauantaina ystäviä ruuan ja juoman merkeissä ja hauskaa oli 😀. Käytiin syömässä tuoreimmassa hämeenlinnalaisessa ravintolassa Verkassa. Ravintolasta ei vielä edellistä lauantaita ennen ollut kokemusta, mutta kehuja oli kuulunut. Paikka oli kehujen arvoinen. Ruoka oli erinomaista, miljöö todella viihtyisä ja palvelu oikein sujuvaa sekä henkilökohtaista. Voin siis vahvasti suositella 👍.

Pakko myöntää, että en selvinnyt illasta lasillisella viiniä. Meni ehkä muutama vielä illallisen jälkeen Nooran viinibaarissa. Ja vaikka olin syönyt täyden illallisen, niin siitä huolimatta löysin itseni grillin jonosta. Marin grilli hoiti tässä kohtaa ravitsemustarpeita oikein hyvin. Hotsi, jota en ollut syönyt varmaan 10 vuoteen olikin oikein toimiva suositus tässä kohtaa maidon kera 😄.

Sunnuntaina jostain syystä perinteinen grilliruoka oli sen verran kielen päällä, että ajattelin tällä kertaa ruokkia itseäni porilaisella. En muista koska olisin porilaisen syönyt, kun tarkkaa muistikuvaa sisällöstä ei ollut. Netin informaatiotäyteinen maailma auttoi tässäkin asiassa. Joka tapauksessa oli helppo ja todella hyvä. Hävyttömän helppo, jos minulta kysyy. Yleensä tekemiseni ovat kunnianhimoisempia, vaikka yksinkertaisia.

Resepti: paahtoleipää 2 siivua paahdettuna, 1 paksu siivu paistettua sipulimakkaraa (lauantaikin toimii tässä oikein hyvin), kurkkusalaattia, sinappia (tässä ei ehkä niin makea sinappi toimi, joten täytteenä oli turkulaista), ketsuppia, pilkottua sipulia ja ekstrana tuli paistettu kananmuna. Nam 😋.

Seuraavalla viikolla onkin pääsiäinen, joka on meidän osalta tämän vuoden ensimmäinen merkittävä ruokapyhä. Myyntiin tulee kotimaisen karitsan lisäksi (karitsat tulevat noin 200 kilometrin säteellä meidän kaupasta usealta eri tilalta) myös perinteistä lammasmakkaraa, lammaswurstia, chili-dijon-uutuusmakkaraa sekä raakamakkaroista marokkolaisilla mausteilla olevaa karitsamakkaraa sekä punaviiniraakamakkaraa karitsasta. Etenkin jos olet kiinnostunut paisteista tai viuluista, laita varausta sähköpostilla tai facen viestiosion kautta. Linkistä pääset vielä katsomaan hinnastoa ja valikoimaa. Ensi viikolla ei valitettavasti oteta enää varauksia, koska emme kerkeä niitä erikseen katsomaan, mutta karitsaa kyllä on myynnissä ilman varaustakin.