Lihakauppiaan tiistai

Tuoretta kotimaista karitsaa pääsiäiseksi

Tee tilauksesi la 14.3. mennessä. Jos haluat tilata palvattuja viuluja, tilaathan 9.4. mennessä.

  • Palvattu viulu 36,90 e/kg
  • Palvattu paisti 39,90 e/kg
  • Viulu 25,90 e/kg
  • Luuton paisti 32,90 e/kg
  • Paahtopaisti 42,90 e/kg
  • Ulko- ja sisäfilee 59,90 e/kg
  • Kyljys/kare 34,90 e/kg
  • Jauheliha 17,90 e/kg
  • Potkat ja lapa 17,90 e/kg
  • Niska 9,90 e/kg

Mitä syön tällä viikolla?

Tänään menee kanasalaatti. Maalaiskananpojan rintafilettä vihreällä salaatilla. Kastikkeena sitruunamehua ja oliiviöljyä. Täytyy syödä alkuviikosta vähän kevyemmin. Tuli ehkä sen verran tuhdisti syötyä viikonloppuna (kahdesti pizzaa 😆).

Pihvileipää pitkästä aikaa. Mulla on todella hyvä, mutta ehkä hieman vaativa resepti patongille. Sinne väliin naudan ulkofileestä paistettua pihviä, tomaattia, sipulia ja majoneesia sekä kylkeen salaattia. Salaisuus koko hommassa on patongin päälle tuleva kuorrute.

Pyttipannu pitkän kaavan mukaan. Sous vide on käytännössä pitkään, matalassa lämmössä vesihauteessa kypsentämistä siten, että raaka-aine on usein vakumoitu tai ainakin se on tyhjiössä. Hommassa auttaa tähän tarkoitukseen tehty sirkulaattori. Nyt aion kypsentää pakkasestani naudanrinntaa sous vide -hauteessa noin 12 tuntia. Sen jälkeen se pilkotaan ja paistetaan perunoiden ja sipulin kanssa, lisukkeeksi maustekurkkua, säilykepunajuurta, ketsuppia ja sinappia ehkä majoneesia. Totta kai paistettu kananmuna kruunaamaan annosta.

Edellisistä nyt syö jonkun aterian, mutta viikonloppuun asti ei pärjätä. Yleensä tiedän hyvin varhaisessa vaiheessa, mitä syön tulevana viikonloppuna, mutta nyt on sen verran ohjelma auki, ettei varmuutta ole vielä päässyt syntymään.

Tykkään kyllä kaikenlaisesta ruuasta, eikä makea jää yhtään vähemmälle huomiolle. Tämän viikon makeat tulevat mahdollisesti olemaan joko vanilija-suklaajäätelöannos tai köyhät ritarit. Miksei kummatkin 😄.

Ai, että mä tykkään kokkailusta ja syömisestä 😊.

Kasvanut valon määrä piristää mieltä

Meillä on aina kesällä muutama tapahtuma, jossa me jo vakiintuneen suosion saavuttaneita hodareita tarjoillaan. Siinä on maut kohdillaan. On maukasta porsasta ja sille sopivia makeita ja happamia lisukkeita kermaisen majoneesin ja Suomisen briossihodarin kruunatessa kokonaisuutta. Nyt ei tarvitse kesään asti odottaa, vaan laitetaan tulevana lauantaina 16.3. pystyyn pop up -ravintola tänne meidän pihalle. Tarjolla on siis kädessä syötäviä hodareita 5 euron kappalehintaan. Tervetuloa😄!

Nyt on aihetta juhlaan muutoinkin. Kovalla puristuksella saimme lihakaupassa tuon tuloksen kevyesti nollan yläpuolelle. Sieraimet ovat vedenpinnan yläpuolella, vaikka muutoin oltaisiinkin vielä veden alla. Suunta on oikein terve. Ensimmäinen vuosi menikin sen verran miinukselle, että siitä riittää kerrottavaa vielä lapsenlapsillekin😆.

Alkuvuonna meiltä puuttuu kokonaan jokin selkeästi ruokaan liittyvä juhlapyhä. Tai onhan meillä laskiaispullat ja runebergintortut, mutta ovat kuitenkin aika pieniä ”ruokapyhiä”. Ensimmäinen sellainen kunnollinen ruokajuhla onkin tuossa ihan nurkan takana, nimittäin pääsiäinen, joka on ihan kohta. Pääsiäisenä syödään tietenkin lammasta tai oikeasti syödään karitsaa. Me leikkaamme nämä karitsat itse ja ovat tietenkin kotimaisia, mutta niitä on rajattu määrä. Eli suosittelen vahvasti varaamaan ajoissa oman pääsiäispöydän herkun. Etenkin, jos ajattelit paistia tai viulua tuoreena tai palvattuna. Ja toki muutkin ruhonosat ovat varattavissa. Nähdään lauantaina ja toki saat tulla kaupoille aikaisemminkin😊.

Iltapalaksi taipuukin tänään hevosenjauhelihasta tehdyt lihapullat… Sitä muuten löytyy vielä😄.

Mitä ruuaksi?

Onhan mulla jokunen keittokirja siunaantunut hyllyyn. Kaikki kirjat pitäisi jo löytyä. Siitä huolimatta välillä yllätän itseni kirjakaupassa keittokirjaosastolta selaamassa uutta kirjaa. 😆

Uusi kirja, mutta samat ruokalajit. Jotain tehdään uudella tvistillä, ja jotain perinteisellä tavalla. Tämä onkin ruuanlaiton hauska puoli. Sinulla on tuttu resepti eli ruokalaji, jota tykkäät laittaa. Se on hyvää, mutta välillä vaihtelukin virkistää. Muuttamalla jotain ainesosaa tai jättämällä jotain pois, voit helposti soveltaa jotain uutta.

Jauheliha on yksi niistä raaka-aineista, jota me suomalaiset tykkäämme laittaa. Sitä on helppo myös soveltaa. Jos haluat tehdä tästä perinteisestä ja helposta raaka-aineesta jotain uutta, niin ohessa on ohje, jolla kastike viedään aivan uudelle tasolle. Tällä ohjeella hurmaat ruokailijan kuin ruokailijan. 😊

Jauheliha on yksi niistä raaka-aineista, jota me suomalaiset tykkäämme laittaa. Sitä on helppo myös soveltaa. Jos haluat tehdä tästä perinteisestä ja helposta raaka-aineesta jotain uutta, niin ohessa on ohje, jolla kastike viedään aivan uudelle tasolle. Tällä ohjeella hurmaat ruokailijan kuin ruokailijan. 😊

Kermainen jauhelihakastike

600 g Katinalan Lihakaupan tuoretta naudan jauhelihaa/paistijauhelihaa
50 g Katinalan Lihakaupan ylikypsää savukylkeä
200 g herkkusieniä
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 varsisellerin vartta
1 porkkana
2 tomaattia
3 dl kuohukermaa
1 dl puna- tai valkoviiniä (näiden puuttuessa voit käyttää 2 rkl puna- tai valkoviinietikkaa)
2 tl tuoretta timjamia (kuivattua 1 tl)
2 tl oreganoa
Suolaa ja mustapippuria


Ruskista jauheliha pannussa öljyssä tai voissa. Kaada jauheliha toiseen astiaan. Lisää pannuun öljyä tai voita ja hienonnetut kasvikset (sipuli, valkosipuli, porkkana, herkkusienet ja varsiselleri) ja suikaloitu ylikypsä kylki. Paista noin 5 min. Lisää joukkoon viini ja haihduta hetki. Kaada joukkoon kerma ja keitä miedolla lämmöllä 30 min. Leikkaa tomaatista sisukset pois ja kuutio se. Lisää toimaatti, yrtit ja mausteet. Keitä 3-5 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Helmikuu ei ehkä ole kiireisintä aikaa

Alkuvuosi ei ehkä ole kaltaiselleni kauppiaalle kaikkein kiireisintä aikaa. Koko toimialalla on toki hiljaista, mutta kyllä kaupassa voisi käydä muutama asiakas enemmän kuin mitä kuvassa näkyy. 😉 Meillä on paljon niin arkiruokaa kuin herkkujakin tarjolla.

Tarjonnasta tulikin mieleen, että tulevan torstain iltapäivänä saamme tuoretta kotimaista karitsaa myyntiin. Sitä on myös tarjolla loppuviikosta. Meillä suositaan karitsaa lampaan sijaan. Pidän itse sitä hivenen hienostuneemman makuisena kuin lammasta, vaikka ei lammas millekään villalle maistu. Ja kyllä 30 vuotta tai 100 vuotta sitten vielä saattoi maistuakin. 😆

Karitsan lisäksi kannattaa tulla hakemaan palvuttua porsaan potkaa hernekeittoa varten tai muuta haluamaansa lihaa, kun laskiainen tulee. Saat myös herkulliset Ahtilan Jarkon luomuherneet keittoa varten. Jarkon herneiden yksinkertainen salaisuus on rauhallinen ja pitkä kuivattaminen, jolloin herne muussaantuu keittoon hienosti.

Joskus kebab onnistuu ja joskus ei

Pahoittelut, että meillä ei tasaisesti tuota kebabia ole ollut myynnissä. Siinä on ollut vähän sellainen haaste, että joka neljäs erä onnistuu, niin sen tekemisessä ei ole oikein ollut järkeä. Mausteet olen saanut kohdilleen jo melkein alkumetreillä, mutta rakenne on kärsinyt. Mistä muuten kebab on tehty? Mikä on kebabeläin? Kebabia meillä Suomessa tehdään perinteisesti naudanlihasta (monen kebabin lihan alkuperä on muuten muualla kuin Suomessa, saati edes pohjoismaissa 🇧🇮🇨🇼🇩🇲), mutta myös kanasta ja lampaasta. Tulen testaamaan myös lammasta kunhan saadaan karitsoja ensin vähän leikattua. Sellainen huomio meidän kebabista, että meillä se liha tulee Suomesta 🇫🇮. Nyt kuitenkin kävi silleesti, että pääsin vikasyiden juurelle, joten maistelen tällä hetkellä tyytyväisenä ihan hemmetin hyvää kebabia. Aina ei mene putkeen, mutta nyt menee 😄

Veljenpoikani Joonas

Mielestäni tämän tyyppisissä ammateissa, jotka ovat käsityöammatteja oppii parhaiten tekemällä. Itsekin suoritin pääosin kokin opintoni oppisopimuskokkina helsinkiläisessä ravintola Nokassa. Enkä vaihtaisi sitä kokemusta saati oppia mihinkään. Veljenpojastani ei ehkä lihakauppiasta tule, mutta on kuitenkin työharjoittelussa meillä oppimassa arvokkaita asioita, esimerkiksi työelämätaitoja ja asiakaspalvelua. Muun muassa nämä kaksi taitoa ovat hyvin tärkeitä nuorelle työelämässä pärjätäkseen. Meiltä saa muutkin kysellä kyllä työharjoittelupaikkaa. Meidän ei välttämättä tarvitse olla toisillemme sukua. Tsemppiä kaikille nuorille

Kun oma pää lyö tyhjää, niin ehkä sinä voit auttaa?

Kaikki on keksitty vain onko sittenkään? Viime vuonna tuotiin jokunen uutuustuote myyntiin. Oli onnistuneita hittejä kuten punajuuri-aurajuustoraakamakkara ja vähemmän onnistuneita tai oikeastaan vähemmän suosittuja esimerkiksi savu-chiliomenaraakamakkara. Jotain uutta olisi kiva kehittää. Ehkä meidän ei tarvitse nyt takertua pelkkään makkaraan, mutta lihaan kuitenkin 🙂

Raaka-aine on yksinkertainen ja taipuu niin moneksi, että pienen ihmisen mielikuvitus ei meinaa riittää. Jotta voisin ohittaa oman pääni rajallisuudet, niin kysynkin sinulta hyvä ystävä, onko sinulla ideoita, mitä uutta lihasta me voisimmekaan taas tehdä?

Häähuumaa

Lauantai oli kyllä ikimuistoinen päivä minulle ja vaimolleni. Mari oli kirkkoon kävellessään aivan taivaallisen kaunis ja päivän juhlat menivät muutoinkin aivan loistavasti. Olimme tosi tyytyväisiä. Otimme pienen minihäämatkan Helsinkiin, joka meni meidän osalta perinteisesti toisiimme ja ruokaan keskittyen. Nyt jaksaa taas palata arjen pariin onnesta virtaa täynnä.

Loman jälkeen…


Ihan oikeasti teki mieli sellaista perinteistä savukinkkua. Kaksi vuorokautta leppäsavussa, mureaksi kypsynyt koostumus ja juuri oikea suola. Tänään tiistaina oltiin ensimmäistä päivää auki, enkä ollut ainoa, jonka teki mieli kyseistä herkkua harmaasuolatun joulukinkun jälkeen. Ensimmäinen kinkku meni hyvin nopeasti. Ei hätää, sitä kyllä löytyy muillekin muiden herkkujen lisäksi.

Tänä talvena sää on suosinut oikein talvisesti. Pakkanen on pirteää ja aurinko paistaa välillä kirkkaasti kuin myös kuu. Nyt kannattaakin pakata eväät mukaan tulevana viikonloppuna ja lähteä talviselle retkelle. Onneksi lihakauppa on nyt auki ja me voimme muun maussa auttaa näissä retkieväissä. Suosittelen aikaisemmin mainitsemani perinteisen ylikypsän kinkun lisäksi makkaroita nuotiolle grillattavaksi, esim. omia häitäni varten tekemiäni lammas- tai sieni-sipulimakkaroita.