Lihakauppiaan tiistai

Tuoretta lihaa, makkaraa ja muutama vesiperä

Poikkeava vuosi lähenee loppuaan ja lihakaupalla valmistaudutaan siirtymään talvilomalle. Koronavuosi jää varmasti monelle mieleen ja painetaan historian kirjoihin omana kappaleenaan. Rehellisesti sanottuna ei mikään paras vuosi: on maskia, on turvavälejä, on etäisyyttä, karanteenia, taloudellista turpaan saantia ynnä muuta. Lehdissä on kirjoitettu, että muun muassa ruokakaupat olisivat olleet voittajia, mutta ei kyllä koske meidän pientä lihakauppaa. Yrittäjänä olen kuitenkin tyytyväinen siiheen, että olemme hengissä, eikä turpaan tullut niin paljoa kuin ensiksi ajattelin. Onneksi koronan osalta tunnelin päässä näkyy valoa rokotteen muodossa.

Uusi vuosi alkaa lihakaupan väen osalta talvilomalla. Akkuja pitää ladata, jotta niistä saa virtaa. Itse keskityn rentoon oleiluun rakkaan vaimoni ja poikani kanssa. Totta kai laitan ruokaa ja leivon oikein ajan kanssa, sillä siitä minä pidän.

Käytännöllisistä syistä olemme ajoittaneet alennusmyynnit alkamaan jo tänään tiistaina ja suljemme ovet heti, kun varastot ovat riittävän tyhjiä, viimeistään 2.1. Myymälässä kaikki tuotteet ovat tällä hetkellä – 40 %. Suosittelen siis tankkaamaan lihavarastoja kuukaudeksi eteenpäin, sillä avaamme ovet vasta 2.2.2021 klo 9.

Tässä vaiheessa haluan kiittää sinua kuluneesta vuodesta ja toivottaa oikein hyvää uutta vuotta 2021. Olkoon tuleva vuosi herkkuja ja yhdessäoloa sekä terveyttä täynnä.

Tuomas

Kiirettä pitää kylmässä

Vauhti sen kun kiihtyy, sillä joulu on jo ensi viikolla. Tarkoitukseni ei ole aiheuttaa sinulle joulustressiä viittaamalla joulun ajankohdan läheisyyteen. En minäkään ole ostanut vielä ensimmäistäkään joululahjaa, mutta kyllä tässä vielä kerkiää. Töissä meillä on juuri nyt se aika, kun jalan pitää käydä normaalia nopeammin ja käsipareja pitää olla käytettävissä enemmän. Hyvällä organisoinnilla, asenteelle ja huippuporukalla tästä kyllä selvitään. Jouluherkut valmistuvat teille hyvät asiakkaat juuri oikeaan aikaan.

Oikea aika tulla ostoksille ruokakauppaan tai herkkukauppaan on juuri joulun alla. Kauhean aikaisin ei sitä jääkaappia tuoretavaralla voi täyttää, jos haluamme, että se on syömäkelpoista aattona. Me kaikki haluamme varmasti välttää joulun ruuhkia, mutta todellisuudessa se on hyvin vaikeaa. Menemme kauppaan ostoksille juuri silloin kun kaikki muutkin siellä ovat. Tämä tarkoittaa erityisesti ensi viikon ma-ke välistä aikaa. Tämähän ei normaalisti haittaa, mutta korona. Ja siitä syystä haluankin tässä kohtaa mainita, että ensi viikolla otamme yleisen turvallisuuden vuoksi myymälään vain rajallisen määrän ihmisiä. Uskon, että jouluasiointi meillä saadaan hoidettua oikein turvallisesti.

Toivotan sinulle oikein mukavaa joulun alusaikaa. Tässä on vielä monta päivää aikaa nautiskella glögistä, joulumuusiikista ja yleisesti ihan vaan joulun tunnelmasta.

Ps. Kiitos Outille joulumuistamisesta ja kiitos Parolan Kukalle hienosta kimpusta.

Nähdään kaupalla.

Tuomas

Kahdeksantena päivänä joulukuuta

Ei hemmetti. Joka vuosi töissä on sama homma. Joulu tulee vähän yllättäen. On tehty suunnitelmia, tilattu tavaroita ajoissa ja niin edelleen. Siitä huolimatta työn määrä hiipii vähän yllättäen. Ei auta kuin ottaa käsijarru pois päältä ja painaa kaasu pohjaan. Vanha esimieheni esimies käytti tehtävien asioiden yhteydessä ilmaisua ”Ryydloikka”, jolla hän viittasi 80-luvun kotimaiseen huumoriduoon Batmaniin ja Rydmaniin. Ryydloikka on sellainen selkeästi isompi ja tehokkaampi harppaus tehtävien tekemisen suhteen. Tämä on sitä aikaa lihakaupalla, kun meidän pitää ottaa tämä ryydloikka, jotta saamme tehtyä herkut ajoissa. Näinä hetkinä huomaa, että resurssit natisevat liitoksistaan ja on turha luulla, että työpäivät olisivat lähellekään normaalin mittaisia. Ei se kuitenkaan haittaa, sillä tämä on hauskaa😀.

Joulu tosiaan on parin viikon päässä, kaukana, mutta hyvin lähellä. Tämän vuoksi, hyvät asiakkaat, muistuttaisinkin kinkkuvarausten tekemisestä, sillä niiden suhteen rupeaa olemaan viimeiset hetket. Pahoittelut kaikille asiakkaille, jos ette ole saaneet meitä kiinni puhelimitse. Syynä on aktiivinen puhelimen sointi, siihen vastaaminen ja paikan päällä käyvät asiakkaat. Varauksen voit soittaa meille, mutta kätevimmin saat sen tehtyä osoitteessa katinalanlihakauppa.fi/joulu.

Mukavaa viikkoa! Olkoon jouluvalmistelut sinulle kevyemmät kuin meikäläiselle.

Tuomas

Pipareita ja mahtisuvun mukaan nimettyjä pihvejä

Pipareita ei ole tullut tehtyä muutamaan vuoteen, vaikka ne ovat niin helppoja leipoa ja herkullisia. Yksinkertainen leivos, mutta monta eri ohjetta tehdä. Mausteet ja sisältö muiltakin osin vaihtelee paljon. Käyttämässäni reseptissä on sellainen erikoisuus kuin kerma. Ja siellä, missä on kermaa, siellä on hyvää🙃. Ihan hirveän pitkään emme joutuneet tätä erää katsomaan keksipurkissa. Onneksi joulukuu lähti vasta tänään käyntiin, niin tässä kerkeää vielä parit taikinat leipomaan. O-P:kin auttoi leivonnassa, mutta ei siitä oikeasti mitään tullut😆.

Toinen viikonloppuna tekemäni herkku oli wallenbergin pihvi hirven jauhelihasta. Se oli hyvää. Olen tehnyt kerran aikaisemmin wallenbergiä, noin 17 vuotta sitten, mutta kyllä se jotenkin muistissa oli. Yksinkertaiset lisukkeet ja kylmä tsekkiläinen olut kruunasivat aterian. Jälkiruoaksi nautimme äidin reseptillä tehtyä rukiista mustikkapiirakkaa ja vanilijakastiketta.

Tulevan sunnuntaina vietämmekin itsenäisyyspäivää ihan kotioloissa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisin ollut Elenia-areenan joulumarkkinoilla töissä, mutta virusperäisestä tilanteesta johtuen saan viettää rauhallisen itsenäisyyspäivän perheen kesken. Kenties viimeisiä hirvenlihoja syöden😋.

Herkutellaan taas tälläkin viikolla.

Tuomas

Kyllä tämä hirvi on hyvää

Tykkään hirven mausta. Siinä on sellainen hienostunut riistan maku ja se on todella monikäyttöistä. Monet asiakkaat kyselevät, että mitä mausteita hirven lihaan kannattaa käyttää, niin hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää suolaa ja mustapippuria. Erityisesti on mainittava mustapippuri myllystä. Kyllä sen huomaa, kun raastaa myllyn läpi kokonaisia pippureita, niin aromi ja maku ovat tuoreempia. Myllyksi suosittelen Peugeot-myllyjä.

Viime viikonloppuna valmistin hirven kuvetta, joka oli kyllä erittäin hyvää. Jälkkäriksi päätyi pitkästä aikaa omenastruudelia. Kuve kypsennettiin 53-asteeseen. Mitä tulee naudan, hirven, poron ja karitsan pihviosien sisälämpöön, niin tuo 53 astetta on minulle täydellinen. Toki peruspihvissä en käytä mittaria, mutta jos kysymys on vähän paksummasta palasta, niin kyllä se mittari sinne menee. Sisälämpötila-asiassa kannattaa muuten huomioida sellainen seikka, että monesti uunista tai pannusta pois ottamisen jälkeen sisälämpötila jatkaa nousuaan. Kannattaakin ottaa esim. kokonainen ulkofilee paria astetta aikaisemmin pois uunista, jotta haluttu lämpötila ei ylity.

Näin talvella, jos tuota mustaa keliä talveksi voi sanoa, tykkään syödä juureksia. Ne on niin helppo tehdä ja ovat maukkaita. Porkkanaa, selleriä, kiinteää perunaa, sipulia ja ehkä pari kynttä valkosipulia pilkotaan esim. peukalon pään kokoisiksi paloiksi, pyöritellään sopivassa määrässä sulaa voita, hunajaa, timjamia ja suolaa. Kypsennetään uunivuoassa noin 200 asteessa esim. 30-40 min.

En tiedä, miten on pikkujouluja ollut tarjolla, mutta tällä viikolla lihakaupalla vietetään pikkujouluja. Joulukoristeet ovat paikoillaan ja joulumakkaraa tulee loppuviikosta myyntiin. Kinkkua varmaan tulee syötyä joulukuussa, joten tarjoukseen päätyy torstaina suolattua porsaan ulkofileetä, joka voisi olla oikein mainio ”pikkujoulukinkku” tulevana viikonloppuna. Ja sitä varsinaista joulukinkkua unohtamatta, varmista omasi myymälässä tai osoitteessa http://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu/.

Paljon taas herkuteltavaa😊

Tuomas

Ettei joulu taas yllättäisi

Kauhean nopeasti se tämä marraskuukin on mennyt. Nyt ollaan jo yli puolen välin ja kohta loppukuukin on taputeltu. Hirvet pitävät vielä hetken kiireisenä, käytännössä tämän ja ensi viikon, mutta voi olla, että itsenäisyyspäiväviikolla niitä ei erityisesti enää ole. Vielä siis kerkeät hyvin hankkimaan hirven lihaa pakastimeen ja välittömään käyttöön.

Sitten on se joulu. Jouluhan tulee sieltä kovaa vauhtia. Kotona olen saanut fiilistellä rakkaan vaimoni osalta joulumusiikkia jo hyvissä ajoin (ehkä liian hyvissä ajoin). Yksi kinkkukin on jo paistettu. Ja se oli hyvä kinkku. Vanhempien leivinuunissa paistettu kinkku vei kielen mennessään ja täytti vatsamme ääriä myöten täyteen. Seuraavana fiilistelyvuorossa on piparit.

Viime viikolla jo mainitsinkin, että otamme vastaan kinkku- ja kalkkunatilauksia verkkosivuillamme ja myymälässä. En lähde ennustamaan mitä joululle tänä vuonna käy, mutta uskon, että sieltä se joulu tulee joka tapauksessa. Tilanteesta johtuen pelaamme enemmän varmaan päälle, eli leikkaamme kinkkumääriä hivenen alas päin. Suosittelen siis varaamaan kinkun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Varauksen voi tehdä osoitteessa http://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu/ tai myymälässämme.

Toivotan sinulle herkullista viikkoa. Sillä mitä elämä olisi ilman hyvää ruokaa. Ja siitä puheen ollen, tuoretta kotimaista karitsaa on saatavilla erä keskiviikkona klo 12 eteenpäin.

Tuomas

Kiitos hyvästä työstä

Viime lauantaina olikin vilskettä kaupalla. Isänpäivä aiheutti kysyntää pihvi- ja patalihoissa, olimme saaneet hirveä myyntiin ja ulkona myytävä hyväntekeväisyyshernekeitto teki kauppansa kovaa vauhtia. Moni asiakas koki, että hernekeitto loppui liian aikaisin ja olen samaa mieltä, mutta teimme myyntiin sitä enimmäismäärän eli 200 litraa. Enempää ei siis mahtunut kattilaan. Soppahan oli loppu noin 45 minuutissa. Toisaalta tämä on hyvä asia. Soppaa siis kannattaa ensi kerralla tulla hakemaan heti kun tarjoilu alkaa.

Hernekeiton tuotto meni hyväntekeväisyyteen, ja kohteeksi oli tällä kertaa valikoitunut paikallinen saattohoitokoti Koivikko-koti. Saimme kasaan 1200 €. Todella hyvä potti. Kävin lyhyellä visiitillä heidän luonaan ja juttelin toimitusjohtaja Riikka Koiviston kanssa, joka teki myös yksikössä psykoterapeutin työtä. Riikka muistutti, että elämän loppumetreillä levollisimpia ovat he, jotka ovat uskaltaneet yrittää ja toteuttaa omia haaveitaan. Taas kerran palataan siihen, että yleensä asiat joita ei ole tehnyt, kaduttavat ehkä enemmän kuin ne, joita on tehnyt. Hänestä tehtiin hyvä juttu Helsingin Sanomiin pari vuotta sitten. Linkin siihen löydät jutun lopusta. Omasta puolestani haluan kiittää heitä kaikesta siitä hienosta työstä, mitä he tekevät joka päivä. Samoin haluan kiittää sinua tuestasi Koivikko-kodin toiminnan hyväksi.

Nyt kun olemme marraskuussa, niin kannattaa miettiä reseptejä erityisesti hirven lihan kannalta, sillä sitä on nyt hyvin tarjolla. Toki täytyy varoittaa, että ei sitä erityisesti säilöön jää, vaan on kysyttyä herkkua.

Kauhean kaukana ei tuo joulukaan ole, joten otamme vastaan jo kinkkutilauksia. Tilauksen voit jättää myymälässä tai verkkosivuillamme osoitteessa http://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu/.

Ps. Linkki HS:n juttuun parin vuoden takaa: https://www.hs.fi/elama/art-2000005874184.html?share=9ee159d3f153afb7c00cd6f3e92aa642

Mukavaa viikkoa,

Tuomas

Tällä viikolla tehdään hyvää

Marraskuun ensimmäisellä viikolla tapahtuukin kaikennäköistä. Ensinnäkin tällä viikolla on isänpäivä, joten kannattaa sännätä kaupoille hankkimaan isille jotain hyödyllistä (oma toive oli kalsareita) tai sitten jotain herkullista (lihakaupan lahjakortti🙃).

Eikä siinä vielä kaikki, nimittäin tulevana lauantaina pistämme take away -ravintolan pystyyn ja myymme 200 litran erän perinteistä hernekeittoa lihakaupan pihalta klo 11 lähtien. Varmasti muutamat lautaset varataan paikalle, mutta ajatuksena on ostaa tätä herkkua mukaan. Mielellään omaan astiaan, kierrätystä tukien.

Tässä kohtaa lihakaupalla tehdään ekstraa siten, että hernekeiton tuotto menee hyväntekeväisyyteen. Hyväntekeväisyyskohteeksi on valittu paikallinen saattohoitokoti Koivikko-koti. Tule siis hakemaan vatsan täytettä ja tue samalla saattohoitotoimintaa.

Edellisten lisäksi mainittakoot, että olemme saaneet myyntiin hirveä. Tätä herkkua ei ole kuin marraskuussa tarjolla, joten siitä kannattaa nauttia nyt. Oma suosikkini kuvassa, eli paahtopaisti.

Oikein hyvää viikkoa sinulle. Nähdään kaupalla.

Tuomas

Onko teillä ollut tapana kaivertaa kurpitsaa?

Tulevana lauantaina on pyhäinpäivä, mikä tarkoittaa sitä, että pieni putiikkimme on silloin kiinni. Hätää ei ole, sillä meille pääsee onneksi normaalisi ennen sitä. Muistutuksena vielä, että nykyään olemme perjantaina auki jopa klo 18 asti. Joten tervetuloa!

Onko sitä hirveä? No ei ole… Ainakaan vielä. Muutama vuosi on mennyt samalla kaavalla näihin aikoihin. Syksyn alettua saamme muutaman hirven, sitten ne loppuvat ja joudumme odottelemaan marraskuuta, jotta jahtikausi pääsee kunnolla käyntiin. Tälläkin kertaa on sama juttu, eli vielä hirveä ei ole, mutta tulevan viikonlopun jahdeista olen sopinut muutaman hirven toimittamisesta meille. Toki kun eivät ole missään aitauksessa, niin mikään ei ole yhtä varmaa kuin aivan varma. Tiedän siis sunnuntaina enemmän. 

Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen. Pyhäinpäiväviikonlopun ruoaksi suosittelen poron paahtopaistia. Ovat karkeasti saman suuruisia kuin karitsan vastaavat. Tarjoamme nämä hirven puutteessa hintaan 34,90 €/kg.  

Oman perheen pyhäinpäivämenu on suunniteltu jo aikoja sitten, koska silloin vietämme poikamme 1-vuotissyntymäpäiviä❤️😊.

Mukavaa viikkoa ja pyhäinpäivää sinulle. 

Herkutellen,

Tuomas

P.S. Meillä ei ole ollut tapana kaivertaa kurpitsaa, joten mitäköhän tästä kaivertamisesta tulee? 😉 

Tekisi mieli jotain joulukinkun kaltaista, mutta ei kuitenkaan kinkkua. Kiitos!

Joulu on lähellä. Asian yleensä huomaa silloin, kun joku mainitsee kuinka monta viikkoa siihen on tai vaimo alkaa soittamaan joulumusiikkia kotona. Toki eilen sain kuulla perusteluja, että Sia-laulajan joululevy ei ole niin jouluista etteikö sitä voisi jo alkaa kuunnella🙃. Oli miten oli, mutta nurkan takana se häämöttää.

Sinusta en tiedä, mutta vielä ei ehkä joulukinkkua taikka joululaatikoita tee mieli, mutta jotain makumaailmaa sielä joulusta voisi kuitenkin pöytään kattaa. Niinpä viime viikonloppuna teimme sunnuntailounaaksi suolattua porsaan juhlafileetä. Juhlafilee ei ole niin siisti kuin varsinainen ulkofilee, vaan siihen on jätetty vähän herkullista silavaa päälle. Toisin sanottuna siinä on enemmän mehukasta lihaa syötävänä. Se oli kyllä erinomaista herkkua. Ateriaan vielä mielessäni palatessa kuolaamista ei voi estää🤤. Lisukkeena meillä oli inkiväärillä ja rosmariinilla maustettua lanttua sekä sinappia. Oli yksinkertaista, mutta hyvää.

Possun filee otettiin pari tuntia ennen uuniin laittamista huoneenlämpöön, josta se siirrettiin uuniastiassa 120-asteiseen uuniin. Siellä se muhi rauhassa muutaman tunnin kunnes sisälämpö oli noin 68-70 -astetta. Tämän jälkeen se sai levätä huoneenlämmössä ja odottaa ruokailijoita noin 30 min. Ennen tarjoilua laitoin grillivastukset uunissa päälle ja lämmön 225 -asteeseen ja grillasin silavan kauniin ruskeaksi. Ja ai, että oli herkullista. Oli niin hyvää, että tätä suolattua juhlafileetä on meillä tarjouksessa torstaista lähtien, jos haluat vaikka pikkujouluhengessä laittaa sitä tulevana viikonloppuna.

Joulufiilistä herätellessä.

Tuomas

Oli kyllä taas herkkua

Veljeni ja hänen vaimonsa olivat viikonloppuna syömässä, ja piti keksiä jotain nopeaa. Noh mielestäni tuli tehtyä jotain nopeaa, mutta voi olla, että vaimo oli eri mieltä asiasta. Oikaisin ainakin sen verran, että en leiponut leipää itse🙃.

Meillä on ollut pakkasen tyhjennysoperaatio siitä lähtien, kun sinne on laitettu uuden sadon marjoja. Jotenkin sitä vain jää pakkaseen yksittäisiä paketteja, eikä niitä muista ennen kuin ne tulevat vastaan sitten joskus. Tällä kertaa illallispöytäämme päätyi pakastimen uumenista toissavuotinen hirven sisäpaisti. Ja ai että se oli herkkua! Käytännössä teen sisä- tai paahtopaistin aina samalla tavalla, oli kysymyksessä sitten nauta tai joku riistaeläin.

Paistiin paistetaan kunnon väri pannulla ja kypsennetään uunissa 120-150 asteessa noin 52 asteeseen. Tämän jälkeen paistin annetaan levätä kunnolla siten, että sen sisälämpötila on esim. 58-60 astetta. Sitten vain siivuttamaan nättejä siivuja. Lisukkeeksi hirven paistilla oli lämmitettyä pikkelöityä porkkanaa ja kyssäkaalia, paistettua perunaa ja kermainen dijonsinappikastike. Herkkupala huuhdottiin alas espanjalaisella viinillä, joka muuten oli hivenen hutivalinta.

Viikonloppuaterialla pitää totta kai olla alku- ja jälkiruoka. Alkuruoaksi olin tehnyt salaattia, jossa oli uunikuivattuja tomaatteja omasta ”puutarhasta” (3 ruukkua pihalla) ja sen kruunasi vuohenjuustolla ja yrteillä maustettu kastike. Jälkiruoaksi nautimme crème brûléet marjakompotilla.

Mitäköhän sitä laittaisi tulevana viikonloppuna ruuaksi? Sen jo tiedän, että tulevana torstaina iltapäivästä meille tulee taas Kiven Säästöpossu -tilalta luomuporsasta myyntiin, joten sitä nyt ainakin. Ja sitä myös suosittelen sinulle, kun sitä saa vain silloin tällöin.

Seuraavaa ateriaa kohti.

Tuomas

Puhtaus, eli turvallisuus, on puoli ruokaa

Meillä kävi tänään terveystarkastaja rutiinitarkastuksella. Tämä niin sanottu Oiva-tarkastus suoritetaan elintarviketiloissamme karkeasti kerran kahdessa vuodessa. Raporttiin pääsee jokainen asiakas tutustumaan, ja yleensä raportit sijoitetaan kaupassa, kahvilassa tai ravintolassa johonkin näkyvälle paikalle, esim. ulko-oven läheisyyteen. Siellä se on myös meillä.

Raportin arvosteluasteikko on A (paras), B, C ja D (huonoin). Arvostelu on armotonta, eli yhden kohdan ollessa B ja kaikkien muiden A, kokonaisarvosanaksi muodostuu B. Eli kun kympin oppilas saa yhden kasin, niin kokonaisarvosanaksi tulee 8. Minä myönnän, että meidän tasomme on B. Saamme aina huomautuksen dokumentaatiosta: lämpötilaseurantamme, esim. kuinka valmistamiemme tuotteiden jäähdytystä on seurattu, laahaa aina jäljessä. Tässä tietenkin katson syyllistä peilistä. Vakavia puutteita ei nyt eikä aikaisemminkaan ole ollut, pikemminkin vain pieniä kehityskohteita.

Vaikka olemme pieni toimija ja toimimme hyvin paikallisesti, niin välillä tuntuu siltä, että on paljon säädöksiä. Vanhoja, uusia ja muuttuvia. Nämä eivät minua kuitenkaan haittaa, vaan pikemminkin ymmärrän, miksi sääntöjä ja ohjeita on. Pelkkään maalaisjärkeen ei voi luottaa… Vaikka suomalaisia Suomessa ollaankin. On tärkeää, että toimitaan siten, ettei siitä aiheudu kenellekään mitään haittaa. Tai pikemminkin voimme luottaa siihen, että ruokaa on turvallista syödä.

Tahtoisin omalta osaltani kiittää viranomaisia heidän puhtaan ruuan eteen tekemästään työstä. Niin kuin mainitsin, saimme pari B:tä ja useamman A:n. Siitä huolimatta koen, että yhteistyömme terveystarkastajan kanssa on sujunut erinomaisesti. Hänhän auttaa meitä suoriutumaan työstämme paremmin.

Syödään yhdessä puhdasta, kotimaista ja hyvää ruokaa.

Tuomas

Palaamme taas turvallisuuden pariin

Olen koronasta sitä mieltä, että se on hanurista. Aivan sieltä jostain mihin ei aurinko paista. Anteeksi ilmaisuni, mutta näin se mielestäni on. Vaikka tartuntoja tuleekin tämän tästä enemmän, niin onneksi meillä on malttia enemmän kuin keväällä. Vessapaperin kysyntä ei todennäköisesti koe samaa piikkiä kuin aikaisemmin.

Koronasta huolimatta yhteiskunnan pitää jotenkin pyöriä. Pitää päästä töihin, saada ruokaa ja harrastaa, jotta mieli pysyy virkeänä. Eli jotenkin perustarpeet pitää pystyä tyydyttämään. Onneksi osaamme jo ottaa muihin ihmisiin etäisyyttä, käytämme käsidesiä ahkerammin, harjoittelemme maskien käyttöä ja kättelytkin on siirretty hetkeksi unholaan. Uusien tapojen myötä asioiden hoitaminen, esimerkiksi lihakaupassa käynti, saadaan hoidettua turvallisesti.

Tästä päästäänkin puhumaan hygieniasta lihakaupassa. Meidän pääartikkelimme, eli tuore liha ja lihajalosteet, ovat saatavissa nyt ja jatkossa palvelutiskistä. Tämähän on hygienian kannalta erinomainen asia: Voi vain katsoa, ja herkut saa suoraan omaan kassiinsa myyjältä, jolla on hanskat kädessä. Erittäin kätevää. Kuivatavaroiden osalta asian ratkaisemme siten, että laitamme asiasta varoituslaput, jotta pakkausten koskettelua tapahtuisi mahdollisimman vähän. Ja vaikka kauppamme onkin pieni, niin se antaa riittävästi tilaa meillä asioiville ihmisille. Joten ei muuta kuin tervetuloa.

Nähdään kaupalla!

Tuomas

Päivän jälkeen

Päivät ovat yrittäjällä välillä pitkiä. Vaikka kuinka yrittäisi, niin normaaliin kahdeksaan tuntiin niitä ei saa aina mahtumaan. Toki välillä on myös toisin päin. Tämä asia nyt ei ole minulle mikään yllätys, jotenkin aavistelin tätä ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Palkkatöissä ollessani saattoivat päivät silloinkin venähtää, eli olisiko kysymys kuitenkin siitä, että olen työlle perso.

Meillä on aina ollut tapana syödä yhdessä päivällistä arkipäivisinkin. Aikaisemmin ei ole ollut niin kova kiire kotiin, koska rakkaan vaimon kanssa olemme voineet syödä myöhäisen päivällisen. Viimeisen vuoden aikana olen kuitenkin aikaistanut rytmiäni ja pyrkinyt kotiin niin nopeasti kuin mahdollista. Työssä ei ole mitään vikaa, mutta kotona minua odottaa vaimoni lisäksi jotain niin ihanaa, että kiirettä on pakko pitää. Nimittäin rakas poikamme Onni-Pekka. Miten lapsi voikaan tuoda näin paljon iloa ja onnea elämään! En voi muuta kuin lähes yhden vuoden kokemuksella asiaa hämmästellä. O-P on niin välitön, aina tervehtii hymyllä kun tulen kotiin ja toisaalta ilmaisee suoraan tyytymättömyytensä jos joku asia on huonosti. Kaiken kaikkiaan meillä on mennyt pojan kanssa erittäin hyvin ja hän on tuonut paljon iloa meidän elämäämme.

Vaikka poikamme syö eri tahtia ja ruoka on hänelle ehkä enemmän rakennus- ja polttoainetta, niin yritämme silti syödä kaikki kolme yhdessä. Koirakin on yleensä mukana, toki siitä syystä, että sormiruokailua harjoitteleva poikamme viskoo holtittomasti ruokaa välillä myös lattialle.

Tällä hetkellä en osaa kuin olla onnellinen ja nauttia elämän yksinkertaisista asioista. Sitä samaa toivon myös sinulle.

Tuomas

Syön hyvin ja terveellisesti, ainakin välillä

Sain eilen osallistua Maa- ja metsätalousministeriön paneelikeskusteluun huomisen ruokalautasesta. En tuntenut panelisteja erityisen hyvin, mutta kaikilla meillä oli erilainen tausta. Oli mielenkiintoista keskustella niinkin paljon tunteita herättävästä aiheesta kuin ruoka siten, että keskustelulla oli säännöt ja puheenjohtaja. Tuli todella hienosti jokaisen omat näkemykset esille. Samaa mieltä me emme olleet kaikesta, mutta sehän toisaalta siinä niin hienoa olikin.

Keskustelun tarkoituksena oli kerätä erilaisia näkemyksiä aiheeseen liittyen. Huomisen ruokalautanen aiheena onkin mielenkiintoinen ja aina ajankohtainen, koska me mietimme siinä ravintoa ravitsemuksen, ympäristön, elinkeinon ja tietenkin itse nautinnon kautta. Ruoka liittyy niin moneen asiaan.

Minun on pakko myöntää, että mietin ruokaa aina ensimmäisenä nautinnon lähteenä. Ruoka kun on elämän yksinkertaisimpia iloja. Se koskettaa meitä kaikkialla. Toki haluan olla myös vastuullinen tekemissäni asioissa, ja tämä tarkoittaa myös monia muitakin asioita kuin ruokaa. Vaikka haluan olla vastuullinen, en kuitenkaan halua kantaa koko maailman taakkaa harteillani. Mielestäni mitä vastuukysymyksiin tulee, niin ne pitäisi tehdä meille helpoksi toteuttaa.

Nautinnon ja vastuullisuuden lisäksi puhuimme ruuan terveysvaikutuksista. Ehkä jopa eniten. Moni asia kohtuuttomasti käytettynä muuttuu itseämme vastaan myrkyksi ja taas kohtuullisesti käytettynä hivelee henkeämme ja kehoamme. Ruoka on tietenkin yksi näistä. Moni meistä syö miten sattuu, ilman säännöllisiä ruokarytmejä ja ilman kasviksia. Keskustelimme hivenen siitä, minkälaisia eroja meillä syömistottumuksiin liittyen on. Todettakoot, että itse olen saanut säännölliset ruokarytmit, laadukkaan ja kunnon ruoan sekä kasvisten tärkeyden ja nautintonäkökulman jo kotoa reppuuni mukaan. Monella asia oli ja on päinvastainen. Onneksi voimme aina kehittää toimintaamme. Ainakin minun on pitänyt tehdä sitä jatkuvasti, jotta ruoka ei muuttuisi myrkyksi vaan palvelisi minua.

Viime viikolla mainitsin, että nyt tulee ensimmäisiä hirviä myyntiin. Tilanne vaikuttaa vieläkin suotuisalta niiden suhteen. Toinen asia jota meiltä on kaivattu pidemmän aikaa, on hevonen. Nyt on ilmeisesti käynyt siten, että niityillä kirmaaminen on loppunut, koska tämä hevosen lihan saantiasia on ratkennut. 😉

Syödään hyvin, terveellisesti, hyvällä mielellä laadukasta ja kotimaista.

Tuomas

Todellista lähiruokaa on taas saatavilla

Tätä kirjoittaessani ulkona on sateinen hieman kolea keli. Keli auttaa meitä muun muassa ruokaan liittyvissä mielihaluissa. Tällä hetkellä minun tekisi mieli laittaa omenasta tai mustikasta jälkiruokaa, esim. piirakkaa itse tehdyn vaniljakastikkeen kanssa. Suolaiselta puolelta ehdottomasti padat ja keitot tulevat seuraavaksi mieleeni. Viime viikonloppuna sainkin nauttia porukoiden lihasoppaa ja omenahyvettä. Ne lämmittivät mieltäni pitkäksikin aikaa. Hyvä ruoka muistuttaa minua välillä siitä, mitkä asiat ovat elämässäni minulle tärkeitä. Näitä esimerkiksi ovat läheiset ihmiset ja heidän kanssaan vietetty aika. Arkena välillä tuppaa olemaan kiirettä, mutta siitä huolimatta istumme yhdessä syömään ja rauhoittumaan. Ruokapöydässä ei ole kiire minnekään. Tai niin ainakin pitäisi olla.

Kesällä ruoanlaitto on meillä kotona grillin ja keittiön välissä pyörimistä ja ehkä nopeatempoisempaa, kun taas syksyllä kaikki tapahtuu hitaammin ja enemmän hellan ääressä oleillessa. Pataruokien kanssa ei kannata kiirehtiä. Toki annettu aikakin kyllä palkitsee ruokailijansa. Patojen, keittojen ja paistien raaka-ainevalikoima onkin kasvanut näin syyskuun lähtiessä käyntiin. Lihakauppaan on saatu taas tarjolle todellista lähiruokaa hirveä. Tällä kertaa hirveä on saapunut meille Hyvinkäältä ja Harvialasta. Omat suosikkini hirvestä ovat paahtopaisti, keittoliha ja ulkofilee. Ensiksi haluan tehdä siitä jotain perinteistä ja yksinkertaista, esim. Roseeksi paistettu paahtopaisti tai ulkofilee herkullisten juuresten seurana ja keittolihasta tietenkin hirvisoppaa. Kun perinteiset reseptit on käyty läpi, niin sitten täytyykin kehitellä jotain uusia reseptejä. Mitenköhän hirvi toimii bbq-savustimessa, tortillan välissä tai raviolin täytteenä.

Toivotan sinulle kanssa kulkijani paljon mahdollisuuksia nauttia hyvästä seurasta, lähimmäisten rakkaudesta ja hyvästä, sydäntä lämmittävästä ruuasta.

Tuomas

No nyt se on valmis

Viime viikolla olikin puhetta, että lihakauppa avaisi oman Youtube-kanavan, jossa tulisi jatkossa olemaan reseptivideoita katsottavana. Aikaa meni opetteluun sen verran, että ensimmäistä ja ”helppoa” videota en saanut tehtyä suunnitellussa ajassa, joten ensimmäisen videon julkaisu tapahtui tänään. Linkistä pääset katsomaan ensimmäisen videon. Se sisältää käytännössä kaksi reseptiä, ja siksi video onkin melko pitkä. Otan mielelläni rakentavia kommentteja videosta vastaan, jotta voin kehittää videoita jatkossa parempaan ja hyödyllisempään suuntaan.

Kanava kannattaa tilata, niin löydät videot jatkossa helposti. Video löytyy täältä:
https://www.youtube.com/watch?v=Hv3VscwXAjI

Varsinaista paperiversiota reseptistä ei vielä ole, joten pikkelöityjen vihannesten ohjeen ja suuntaa antavat määrät löydät alta.

Ainekset:
Kukkakaalia, porkkanaa, punasipulia, kyssäkaalia ja kurkkua (avomaan kurkkua, jos on saatavana)
1-2-3-liemi (riittää karkeasti yhteen noin 1 litran vetoiseen säilykepurkkiin):
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä

Laita 1-2-3-liemen ainekset kattilaan ja lämmitä siten, että sokeri sulaa. Sekoittele lämmittämisen aikana. Jäähdytä. Pilko vihannekset haluamasi kokoisiksi paloiksi ja laita steriloituun säilykepurkkiin. Kaada liemi päälle ja anna maustua vuorokausi.

Ja sitten ei muuta kuin kokkailemaan.

Tuomas

Tässä menee vain pari tuntia…

Ajattelin, että jos oikein avaisi Youtubeen oman kanavan reseptejä varten. Sitten näitä reseptivideoita voisi kätevästi jakaa muun muassa Facebookissa ja vaikka sähköpostin välityksellä. Toki niistä tulisi tehdä myös paperiset versiot, joita voisi jakaa esim. myymälässämme. Idea on mielestäni hyvä. Aikaa tähän aloitukseen meni kuitenkin paljon enemmän, mitä oli suunnitelmissa. Paljon enemmän.

Teimme koekuvauksen eilen yksinkertaisesta reseptistä. Oliko helppoa? Oli… tai siis ei. Editointi, kuvan käsittely jne. vaatikin muutaman tunnin harjoittelun ennen kuin se alkoi jotenkin sujumaan. Tämän muutaman tunnin jälkeen ei oltu edes puolivälissä. Nyt voisi kysyä, että voisiko tämän asian ostaa palveluna ulkopuolelta? No varmaan voi, mutta hintalappu pyritään pitämään nyt hyvin matalana ja muutoinkin homman pitää olla kevyttä pyörittää, joten laitetaan ihan oma kuokka suohon. Ainakin tässä vaiheessa.

Kokkailu ei vienyt kauaa aikaa, mutta kaikki muu vei ja vie, joten saatte ensimmäisen Youtube-kanavan reseptin katsottavaksenne vasta viikon päästä tiistaina.

Uutta opetellessa kantapään kautta.

Tuomas

Hetki pitää hengähtää

Onpas takana pitkä putki töitä. Olen kuullut ihmisistä villejä tarinoita, jotka eivät lomaa pidä, vaan painavat vuodesta toiseen duunia. Vaikka olenkin työlle perso, niin en ehkä kyseiseen ryhmään kuulu, vaan tarvitsen hengähdystaukoja. Ehkä pienen lapsen vanhemmuus voi tuoda lisää haastetta omaan jaksamiseen… Tai ikä. Joka tapauksessa töitä ollaan tehty kovalla sykkeellä jo pidempään. Korona on kieltämättä tuonut lisärasitetta arkeen jo keväästä lähtien niin hyvässä kuin pahassakin. Yrityksemme (toki niin kuin moni muukin) elää aika lailla kädestä suuhun, joten vaikutukset olisivat voineet olla pahemmat, kuin mitä alun alkaen odotin. Onneksi asiat osaltamme menivät oikein hyvin. Eteenpäin katsoessa horisontissa kuitenkin näkyy tummia koronapilviä, mutta pilvien takana on aina aurinkoa, joten en taida asioita murehtia etukäteen, vaan käsitellä ne yksi kerrallaan pois, kun tulevat kohdalle.

Niin kuin viime viikolla kirjoitinkin, että kesä tuli ja meni, niin se tarkoittaa, että minulla on mahdollisuus pitää pieni loma. Akkuja pitää välillä ladata, muuten kone ei käy ja sitten ollaan pajalla katsomassa, mikä meni pieleen🙃. Nyt pari seuraavaa päivää alkaa aamu-uinnilla, jatkuu ilman aikatauluja rennosti ottaen.

Terveiset mökiltä!

Tuomas

Kesä tuli ja meni

Kyllä se näin tuppaa olemaan, että varsinainen kesäsesonki rupeaa olemaan takana, kun koulut alkavat. Kelit voivat olla kohdillaan vielä pitkäänkin ja grillaus jatkua, mutta kyllä muutoksen kaupan arjessa huomaa. Ei voi sanoa, että suoraan rauhoittuu, mutta muuttuu ainakin. Omassa pihassa ajanpuutteen vuoksi grillit ovat olleet niin vähäisellä käytöllä, että suorastaan polttelee grillaus. Viime viikonloppuna olikin mahtava tilaisuus grillata ribsejä pitkästä aikaa. Ribsejä valitettavasti tulee syötyä harvemmin, koska saan nauttia meidän perheessä herkut itse. Viime viikonloppuna tähän oli hyvä mahdollisuus, kun olin yksin kotona, jota ei vähään aikaan olekaan tapahtunut. Ehkä viimeksi ennen pojan syntymää. Pakko myöntää, että poika vie aikaa… Mutta totta kai antaa vastavuoroisesti paljon iloa takaisin. Ja haastetta. Hän haastaa minut oppimaan uusia asioita elämässä.

Tällä viikolla meillä on viimeinen varsinaisesti kesään kytkettävä tapahtuma ja tällä kertaa saamme vierailla pienillä festivaaleilla Hyvinkäällä, josta viime viikolla mainitsinkin. Jos pienpanimon oluet kiinnostavat, niin kannattaa tulevana perjantaina lähteä käymään Hyvinkäällä Oma Panimo -festivaaleilla osoitteessa Niinistönkatu 6, klo 17-23. Linkistä panimon omille sivuille: https://www.omapanimo.fi/?page_id=136.

Tapahtuman jälkeinen viikko onkin pyhitetty rennolle oleillulle perheen kanssa ja kokkailulle, nimittäin ajattelin pitää noin viikon kesäloman.

Sitä odotellessa😊.

Tuomas

Jotain jäi pois, jotain tulee tilalle

Elomessut ja Lepaan puutarhanäyttely jäivät hodaritapahtumana pois pirun koronan takia jo aika päivää sitten. Onneksi tällä hetkellä Suomessa on koronan osalta suhteellisen hyvä tilanne, joten uusia mahdollisuuksia pistää ravintola pystyyn on tullut. Tulevana perjantaina 7.8. Pistämme pop up-ravintolan pystyyn Kaurialan stadionilla klo 17 eteenpäin noin klo 20 asti ja laitamme tarjolle nyhtöpossuhodareita. Hyvän ruuan lisäksi mahdollista on nauttia jännittävästä pelistä tai sitten vain hyvästä ruuasta😁.

Seuraavalla viikolla onkin sitten hivenen menevämpää tapahtumaa pienen ajomatkan päässä. Nimittäin Hyvinkäällä osoitteessa Niinistönkatu 6 on pienpanimo nimeltä Oma Panimo. Samaisessa osoitteessa on perjantaina 14.8. Klo 17-23 olutfestivaali, jossa meidän tarjoaman hyvän ruuan lisäksi on tarjolla musiikkia ja tietenkin sitä olutta. Ihan hirveästi ei pienpanimoita lähiseuduilta tule mieleen, joten kannattaa lähteä tutustumaan Oma Panimoon Hyvinkäälle. Tapahtuma on K-18.

Luomupossuviikot tulevat – ”Miksi teillä on luomua?”

Niin miksi meillä on luomua? Minkälaisia mielikuvia luomu sinussa herättää? Onko todellakin niin, että alkuperällä, kasvattajilla, eläimen ravinnolla, teurastuksen vaiheen stressitasolla, luonnonmukaisella ruokavaliolla ei ole mitään väliä? Vai ovatko ne juuri asioita, jotka ovatkin erittäin tärkeitä?

Taas palataan tähän, mitä ruoka kenellekin meistä on. Ruoka varmasti ensisijaisesti ravitsee meitä, mutta se voi tehdä paljon muutakin. Joillekin meistä riittää, että vatsa tulee täyteen ja makuelämyksenäkin riittää, että lautasella oleva mössö on jotenkin syötävää. Minulle se ei riitä. Minä haluan, että ruoka antaa minulle elämyksiä. Minä haluan, että saan siitä fyysisen ravinnon lisäksi myös henkistä ravintoa. Ruuan ja sen tekemisen pitää miellyttää ja välillä viihdyttää. Ruoka tuo meidät myös yhteen, eli sillä on sosiaalisia vaikutuksia. Minä haluan tietää, mistä se tulee, mitä ja miten sille on tehty, mitä sen on saanut. Haluan kunnioittaa raaka-ainetta. Näistä syistä johtuen, meille tulee torstaina myyntiin luomuporsasta ja luomubroileria. Kokeillaan, miten homma toimii. Yksi oleellinen syy ei ole pelkästään luomu, vaan lihan alkuperän ja kasvatusmetodien läpinäkyvyys.

Luomunautaan törmää helposti, mutta luomupossuun ei, saati luomubroileriin. Sikäli kun olen kasvattajia oikein ymmärtänyt, niin naudan kasvattaminen luomuna on helpompaa kuin porsaan. Tämä varmasti selittää myös saatavuuden. Torstaina saapuvat luomupossut tulevat pieneltä perhetilalta Karkkilasta, jossa Reetta ja Timo pitävät tilaa. Tila on ollut Reetan isällä luomutilana jo vuodesta 1989, joten kokemukseen voi luottaa.

Saapuvat luomuporsaat ovat tyypillistä Yorkshiren rotua. Ravintona heille annetaan suurimmaksi osaksi oman pellon tuotantoa, mutta lisäksi käytetään muiden luomutuottajien antimia. Menussa on luomuohraa, -härkäpapua, -vehnää, -rypsiä, ja -kauraa. Possut saavat olla vapaasti ulkona toukokuusta lokakuuhun tai muutoin lämpötila huomioiden. Tilalla on oma tilateurastamo samassa pihapiirissä.

Herkutellaan tällä viikolla luomuna

Tuomas

Makkara tehdään reseptin mukaan, mutta se ei aina ole samanlaista

Kesällä sitä saakin tehdä makkaraa melkein joka välissä. Tämähän on siis hyvä asia. Makkaraa menee meillä pitkin vuotta suhteellisen tasaisesti, mutta kyllä kesä piikin tekee. Kesällä makkaroitamme menee kauppamme lisäksi erilaisiin tilaisuuksiin ja ravintoloille. Olen todella monta kertaa kuullut kehun yhteydessä, että ”älkää vaan muuttako reseptiä”. Minun on pakko myöntää yksi asia. Makkarareseptejä on muutettu todella monta kertaa😁. Välillä tehdään monta kertaa saman lailla, mutta sitten taas tuntuu tekijästä siltä, että jotain pitää muuttaa. Tavoitteena on siis aina vaan parempi makkara. Toki monesti yritän myös miettiä, miten tämän tekisi tehokkaammin, mutta laadusta ei voi tinkiä tehokkuuden kustannuksella.

Alla muutama viimeisin kokeilu tai muutos:

 • Makkaroiden rasvapitoisuutta laskettiin noin 7-10 prosenttiyksikköä. Tämä paransi rakennetta ja näin ollen suutuntumaa sekä grillaamiskokemusta.
 • Hirvi- ja poromakkarassa katajanmarja vaihdettiin valmiiksi jauhettuun katajanmarjaan sen sijaan, että mauste jauhettaisiin hetki ennen makkaramassaan sekoittamista. Tästä jäi puuttumaan katajanmarjan aromaattisuus. Tämä aromaattisuus saattaa olla jonkun suuhun liian vahva, mutta palaute ja oma maku jäi kaipaamaan sitä. Palattiin takaisin marjan jauhamiseen hetki ennen.
 • Chili-emmentalissa pyrittiin lisäämään lihapitoisuutta n. 5 prosenttiyksikköä, mutta oli todettava, että siitä tuli liian napakka. On hyväksyttävä, että juusto syö hivenen lihapitoisuutta.

Hirvimakkara onkin saanut meillä paljon julkisuutta, kiitos Ilkka Uusivuorelle saamastamme ilmaisesta mainoksesta Kokkisota-ohjelmassa. Vaikka ohjelmasta on jo aikaa, niin taannoinen uusinta nosti taas kysyntää uudelleen. Meidän tekemissämme makkaroissa käytämme vain kotimaista lihaa, joka on asettanut haasteen juuri hirvenlihalle näin keskikesällä. Metsästyskautta saa vielä pari kuukautta odotella. Kuitenkin inventaarion yhteydessä löysin vielä erän Janakkalan hirveä, josta nyt on tehty makkaraa.

Tervetuloa makkaraostoksille.

Tuomas

Juhannushan on jo ensi viikolla… Onko kaikki valmista?

Osa ensi viikon asioista onkin jo hoidettu. Olet ehkä järjestänyt mökin, porukan ja miettinyt tarjottavia huurteisia juomia ja nyt on vielä ruokapuoli katsomatta. Tai sitten mikään edellisistä ei ole vielä kunnossa. Ei hätää. Minä autan sinua yhdessä asiassa, nimittäin juhannuksen grilliherkut saat kätevästi ensi viikolla mukaasi meiltä. Tiskissä on varmasti meidän suurin valikoima erilaisia makkaroita ja grillattavia herkkuja tarjolla. Myös perunasalaattia ja talon omia bbq-kastikkeita saadaan tarjolle.

Panostamme myös palveluun lisäämällä henkilöstömme määrää ja avaamalla ovemme jo maanantaina klo 9. Jos haluat varata perinteisiä juhannusherkkua, niin voit lähettää meille asiasta sähköpostia info@katinalanlihakauppa.fi tai soittaa numeroomme 03 672 3444. Toki ensi viikon ke ja to saattaa olla haasteellista saavuttaa kumpaakaan kautta, joten toimi mielellään ennen sitä. Varausta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, vaan voit marssia suoraan kauppaamme katsomaan, mitä herkkuja on tarjolla. Poikkeusaikataulut ja varattavat boxit voit katsastaa linkin kautta, mutta paljon muutakin on siis tarjolla. http://www.katinalanlihakauppa.fi/juhannus/

Toivotan sinulle kanssakulkijani oikein aurinkoisia päiviä stressitöntä juhannuksen valmistelua. Eihän tämä kuitenkaan mikään joulu ole🙃.

Risuja ja ruusuja

Onneksi nykyään palautteen antaminen on helppoa. Tai näin ainakin minusta tuntuu. Internet mahdollistaa monia asioita ja tämä on yksi sen hyvistä puolista. Voimme jakaa kokemukset saamastamme palvelusta ja tuotteen laadusta tai vastaavasta todella helposti meidän kaikkien nähtäväksi. Arvostelut ja etenkin julkiset sellaiset myös pakottavat meidät palveluntarjoajat ja tuotteiden myyvät pitämään huolta laadusta ja asemoimaan hinnan sen mukaan. Eli tässä tapauksessa kilpailu on asiakkaille eduksi.

Sain viime viikolla kaksi palautetta sähköpostin välityksellä. Toinen oli positiivinen ja toinen negatiivinen. Negatiivisen kohdalla minua harmittaa, että emme pystyneet palvelemaan asiakasta niin kuin hän olisi toivonut. Hyvän palautteen kohdalla taas tuntui siltä, että emme pelkästään täyttäneet vatsaa herkuilla, vaan paransimme asiakkaan fiilistä ja sitä kautta hyvinvointia. Rakentava palaute on parasta, mutta kaikki palaute on tärkeää. Hyvä palaute auttaa meitä jaksamaan ja uskomaan, sekä piristää arjen keskellä. Negatiivinen palaute puolestaan auttaa kehittämään meidän toimintaa. Kumpaakin siis tarvitaan tekemisen laadun kannalta.

Toivon, että voin palvella sinua nyt ja jatkossa kiitettävästi. Jos kuitenkin vauhdissa tai vauhdin puutteessa kompastelemme, niin älä epäröi antaa ohjaavaa palautetta, sillä se todella kehittää. Kiitän sinua kanssakulkijani nyt jo kaikeasta palautteesta, jota olet meille antanut. Toivotan sinulle oikein aurinkoista viikkoa.

Tuomas

Haluttuja herkkuja on taas saatavilla

Helatorstaina näyttää hyvältä, etenkin lounasaikana. Ainakin mitä Forecan ennustetta on uskominen. Sään ollessa mitä tahansa, niin torstaina on ainakin aikaa grillata.

Nyt kun sesonki on päällä, niin grilliherkkujen valikoima kasvaa jatkuvasti. Monet asiakkaat ovatkin jo kyselleet, koska saa mustikkamarinoituja porsaan ulkofileepihvejä. Hätä ei ole tämän näköinen, laitamme nimittäin huomenna keskiviikkona sellaisia tarjolle. Lisukkeeksi suosittelen talon omaa perunasalaattia tai vaikka raakamakkaroita. Ja näitäkin on viime aikoina taas kaivattu.

Mietinnässä olisi tehdä uusi kastike kesän grilliherkuille. Kaavailen joko perinteistä tai uudempaa versiota BBQ-kastikkeesta. Reseptejä kyllä löytyy omastakin takaa, mutta joskus on hyvä yrittää ajatella out of the box. Siispä kysynkin sinulta ystäväiseni, onko sinulla joku erinomainen resepti BBQ-kastikkeesta, jonka uskaltaisit jakaa kanssani? Voit lähettää reseptin tai ideat minulle viestinä. Kiitos etukäteen.

Helatorstaina ei kannata muuten kaupan ovenkahvaa koetella, lihakaupan väki viettää sen päivän vapaalla.

Toivotan sinulle kanssakulkijani herkullista viikkoa!

Kaikkea näköjään voi sattua

Olikin vähän poikkeava äitienpäiväviikonloppu, kun sain viettää neljä päivää sairaalassa. Ravinnotta… No tippasta sai kyllä jotain ravintoa. Kaikki alkoi hillittömästä ylävatsakivusta torstaina myöhään yöstä, joka onneksi ei paljastunut vakavaksi asiaksi, mutta olisi toki voinut sellaiseksi muuttua ilman asianmukaista hoitoa. Harmittaa, että vaimo joutui ensimmäisen äitienpäivän viettämään kaksin pojan kanssa, mutta nyt meni oma terveys edelle. Eikä lääkäri olisi kotiin kyllä päästänytkään. Omalta osaltani olen erittäin kiitollinen ammattitaitoiselle sairaalahenkilökunnalle ystävällisestä ja lämpimästä hoidosta.

Terveyttämme koetellaan elämämme aikana enemmän taikka vähemmän. Tällaiset tilanteet, jossa jotain tapahtuu itselle tai läheisille, niin saa kyllä skarppaamaan oman hyvinvoinnista huolehtimisen suhteen sekä auttaa kirkastamaan, että elämässä tärkeintä ovat läheiset ihmiset.

Olen onnellisesti perheeni kanssa kotona ja toipumassa hyvää tahtia. Loppuviikosta taas virkeänä takaisin sorvin ääressä.

Toivon sinulle kanssakulkija hyvää terveyttä ja pitkää ikää.

Kylläpäs oli vilkas vappu

Ollaan pieni paja. Se näkyy parhaiten siinä, että tavarat ovat vähän vähissä sesongin jälkeen. Oli kysymys pienestä tai isosta sesongista, niin tiskit näyttävät monesti seuraavan viikon alussa vähän tyhjältä. Koneet kuitenkin käynnistetään nopeasti ja lisää nakkeja sekä chili-emmentalia saadaan tarjolle. Viime viikolla perunasalaatti pääsi loppumaan, myönnettäkööt, liian aikaisin. Siihen on syynsä, miksi se aina loppuu. Nimittäin ajan puute. Perunasalaatti tehdään käsityönä ja sille se myös maistuu, mutta hyvä maku tulee meidän kohdalla määrän kustannuksella. Tulipa hyvä edellisen lauseen loppuosasta. Kuulostaa ihan omalta periaatteeltani. Mieluummin siis nautin vähän, mutta laadukasta.

Suurin osa kun tuotteista tehdään itse, niin välillä ilmenee puutteita tarjonnassa. Yksi viime aikoina poissaolollaan loistanut herkku on ollut nyhtöpossu ja pahoittelut siitä. Nyt tämäkin asia on ratkaistu, eli nyhtöpossua on ollut pitkästä aikaa saatavilla tänään. Joten tervetuloa!

Toivotan sinulle kanssakulkija oikein mainiota viikkoa. Pysytään terveinä ja nautitaan elämästä hyvän ruuan, juoman ja seuran kera, karanteeniohjeet mielessä pitäen.

Eiköhän tuo ole aika kaivaa esiin täältä varastosta

Kun pari viikkoa sitten aurinkoisena päivänä lähdin ulos pyöräilemään, niin huomasin hyvin nopeasti, että taivaalla paistava aurinko ei ihan vielä lämmittänyt pyöräilijää. Ainakaan minun kaltaistani pyöräilijää, jolla ei ollut riittävää varustetta kuten esimerkiksi kunnon hanskoja tai villasukkia. Ei ehkä ihan vielä ollut fillarointikeliä minulle, mutta nyt näyttää jo toisenlaiselta. Auton mittarissa oli 18,5 C lämmintä. Eli missä minun shortsini ovat?

Toinen asia, joka auringon paistaessa ja lämmön noustessa tulee mieleen, on grillaus. Kotonamme kun grillaus tapahtuu taivasalla, niin grilli on suojassa pääosin talven ajan, pois lukien paria talvigrillauskertaa. Nyt on aika puhdistaa tuo kapistus ja viedä lihan pinnan maku uudelle tasolle. Eikun siis grillaamaan. Todellisuudessa tässä kohtaa se menee siten, että paistelen parit pihvit, jonka jälkeen muutamaan viikkoon ei tapahdu mitään ja rakas vaimokin jo kyselee, että pitäisikö grillia laittaa vielä varastoon hetkeksi pihamaisemaa pilaamasta. Tämän jälkeen saankin uuden grillauspiikin😀.

Mitä muuten veikkaatte, että on tänä vuonna trendikästä grillata? Itse ajattelin, että viime vuonna veljelleni vinkkaamani kasslerresepti oli niin hyvä, että voisin kokeilla tehdä siitä myymälään tuotteen. Yksinkertaisuudessaan neuvoin veljeäni keittämään kassleria ja tämän jälkeen vasta grillaamaan sen. Näin lopputuloksesta tuli murea, mehevä, rapea ja muutoinkin erinomainen. Mitä mieltä?

Keli nyt on mitä sattuu, mutta aina voi syödä hyvin

Olen ehkä aikaisemminkin kertonut, että ruoka ei ole minulle ensisijaisesti polttoainetta, vaan yksinkertainen jokapäiväinen tapa nauttia elämästä. Ja mitä polttoaineeseen kuitenkin tulee, niin suosin sen olevan koneistooni mahdollisimman laadukasta. Toivottavasti innokkuudestani tähän nautintoon saan lohkaistua asioita myös sinun päivääsi piristämään.

Viime viikonloppuna oli kiva pitkästä aikaa syödä parsaa. Nythän sen parsakauden pitäisi alkaa tai olla käynnissä. Ensimmäiset parsani nautin aina hollaindaisekastikkeella ja kylmäsavukasslerilla sekä jollain raikkaalla valkoviinillä (testissä oli Zensa Fiano Organico 2019, Italia, helppo ja hyvä). Hollandaise vaikuttaa vaikealta, mutta on oikeasti helppo tehdä. Joskus laiskuuttani korvaan sen hyvällä extra virgin -oliiviöljyllä. Parsa kuoritaan varresta ja keitetään isossa kattilassa runsaassa vedessä. Vedessä käytän suolaa ja pari ruokalusikallista voita. Käytännössä parsa on valmista, kun keskeltä nostettaessa sen päät rupeavat taipumaan alaspäin. Parsa heti pois kiehumasta, muutoin menee yli. Vihreä parsa tulee nopeasti, joten kannattaa vähän päivystää kattilan vieressä.

Pääsiäinen meni rauhallisesti levätessä. Akkuja olikin tarpeellista ladata viime viikkoisen sesonkipuristuksen jäljiltä. Ja tietenkin oli kiva viettää pitkää viikonloppua pojan ja vaimon kanssa.

Mukavaa viikon alkua sinulle. Nähdään turvallisesti kaupalla tai täällä Facebookissa.

Turvallisesti tervetuloa!

Kyllä on karitsa on hyvää. Siinä on sellainen hienostunut lihan maku. Vähän vastaava kuin vasikka naudasta. Viikonloppuna kokeilin pääsiäiseksi tehtyä uutta marinadiamme karitsan luuttoman paistin kanssa ja kyllä toimi. Meillä on aikaisemmin ollut kirkas rosmariini-valkosipulimarinadi, mutta se ei ole oikein ollut käytännöllinen, niin nyt ajattelin kehittää jotain uutta. Punaviini kun on mielestäni oikein mainio juoma, niin tällä kertaa päädyin tekemään marinadin siitä tuoreiden yrttien ja valkosipulin kera. Paistin tai viulun kypsentäminen on helppoa. Ruskista paisti paistinpannussa ja siirrä se 150-asteiseen uuniin, kunnes sen sisälämpötila on 55 astetta (kypsä 65 astetta). Ota karitsa pois uunista ja peitä foliolla 15-20 minuutiksi, jolloin se kypsyy vielä hivenen. Viulun osalta ohjeet ovat muutoin samat, mutta viulua paistetaan 220 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes se on saanut väriä pintaan. Tämän jälkeen lämpö lasketaan 150 asteeseen.

Karitsan kanssa toimii lisukkeena muun muassa valkosipulikermaperunat. Kermaperunoiden salaisuus on siinä, että peruna kypsennetään ensiksi kattilassa, maustetaan siinä ja vasta sen jälkeen siirretään uunivuokaan ja siitä uuniin. Näin maut ovat helpompi tarkistaa. Elikkä ensiksi pilkotaan (ei murskata) 4-6 valkosipulinkynttä ja kuullotetaan niitä kattilassa voissa, kunnes vähän pehmenevät, varo ruskistamasta. Tämän jälkeen sinne lisätään 500 g kuorittua kiinteää, kuutioitua perunaa. Päälle kaadetaan kermaa tai kerman ja maidon sekoitusta siten, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Keitä perunat kypsäksi ja lisää tarvittaessa kermaa tai maitoa. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Kaada perunat uunivuokaan ja kypsennä 220 asteisessa uunissa grillivastustoimintoa käyttäen, kunnes ovat saaneet kauniin värin pintaan. Tulevat aika nopeasti.

Jäkkäriksi nautimme savariinin, mutta siitä ohjeet ehkä toisella kertaa.

Huomiona pääsiäisen ajan asioinnista sellainen, että olemme tulevan perjantain kiinni. Kun tulette hakemaan pääsiäisen herkkuja meiltä, niin neuvomme jonottamaan ulkona, jos myymälässä on ruuhkaa, eli yli 10 ihmistä tai enemmän. Näin vältämme turhan läheistä kanssa käymistä. Kiitos paljon ja hyvää pääsiäistä.

Hyvinhän tämä sujuu, kun mennään maltilla

Tänään kävimme tiputtamassa ensimmäiset lihaherkut kotiinkuljetuksella ja se sujui erinomaisesti. Toki täytyy myöntää, että kun rupesin lihamestarin kanssa tilauksia tekemään, niin siinä meni hetken säätämisessä, että saatiin tilauksista selvää. Ei ole yksi jos toinenkin kerta, kun minun käsialaani joudutaan tulkitsemaan. Mukaan lukien minä itse.

Odotamme, että pääsiäisen viikolla on normaalia enemmän väkeä liikenteessä, haluammehan syödä hyvin. Siitä syystä emme valitettavasti voi tehdä kuljetuksia kyseisellä viikolla, mutta pääsiäisen jälkeen taas normaalisti.

Meillä kaupassa ei ole tällä hetkellä ruuhkia, joten saat palvelua turvallisesti ja nopeasti. Jopa suoraan autollesi. Voit jättää meille tilauksen puhelimitse tai sähköpostilla, kurvata autolla pihaan ja soittaa myymälään (03 672 3444), jolloin me tuomme herkut autollesi. Maksuna käy kätevästi kortti tai käteinen. Toki voit myös ajaa myymälän pihaan odottamaan ja tehdä siitä tilauksen.

Muistutan kuitenkin, että kun tulette myymälään, niin kunnioittakaamme kanssaolioita jättämällä etäisyyttä toisiin asiakkaisiin. Samoin voisin suositella, jos mahdollista, tulla myymälään yksin, eli ilman muita ihmisiä, jolloin tilaa luonnollisesti jää enemmän. Ja siis nämä neuvot vain sinun, minun ja meidän terveyttä suojellakseni😊👍🏻.

Kotiinkuljetuksella unohdin tänään veloittaa pidemmistä matkoista kuljetusmaksua, joten toistaiseksi se on poistettu, eli saat lihaherkut suoraan kotiisi 20 kilometrin säteellä lihakaupaltamme ilman erillisiä kustannuksia. Olemme helpottaneet kotiin toimitettavien tuotteiden valikoimista herkkukorivalikoimalla, mutta saat tilata mitä tahansa meillä onkaan valikoimissa. 50 € minimitoimitus tietenkin muistaen (lisää tietoa: https://www.katinalanlihakauppa.fi/kotiinkuljetus)

Parasta seuraa

Kuulin eilen ystävältäni vinkin ravintolassa käymisestä ilman, että oikeastaan käy ravintolassa. Hän oli valmistanut parempaa ruokaa kotona, pukeutunut vaimonsa kanssa ravintolaa varten ja ”lähtenyt” ravintolaan. Ensiksi juotiin alkudrinkit ”loungessa” ja odotettiin katettuun pöytään pääsyä. Tämän jälkeen kun ruoka on valmista, siirryttiin pöytään nauttimaan illallista. Oli viinit ja musiikit, siis tunnelma kohdillaan. Ainoa ero tässä perinteiseen ravintolassa käymiseen oli se, että tämä kaikki tapahtui kotona. Tämä kuulosti niin hauskalta, että meidän on pakko kokeilla. Mitäköhän Chef Tuomas tarjoaa ravintolassaan viikonloppuna😀?

Vaikka sosiaalista kontaktia rajoitetaankin, niin onneksi minulla on erinomaista illallisseuraa heti pöydän toisella puolella. Toinen heistä osaa nauttia ruuasta rauhassa ja toinen ei niinkään rauhassa. Se ei kuitenkaan haittaa❤️.

Onhan tämä kuitenkin outo tilanne, että ihan samalla tavalla ihmisiä ei pääse tapaamaan kuin aikaisemmin. Onneksi puhelimet on keksitty ja ne ovat kehittyneet. Olen elämäni aikana soittanut yhden käden sormilla lasketun määrän videopuheluita, mutta täytyykin perehtyä toimintoon. Tälle voi olla nykyään enemmän käyttöä.

Viime viikolla pohdin, että miten saamme lihakaupan asiakaspalvelua mukautettua nykytilanteeseen. Meille toki saa tulla myymälään käymään ja pääsääntöisesti täällä on väljää ihmisten kesken. Tämän lisäksi on mahdollista tilata herkkuja suoraan kotiin (lisää tietoa: https://www.katinalanlihakauppa.fi/kotiinkuljetus/) tai pyytämällä palvelua suoraan autolle, kun tulee käymään meidän kaupalla. Jälkimmäinen toimii siten, että soittamalla meidän myymälän numeroon (03 672 3444) otamme tilauksen vastaan, joko etukäteen tai kun tulet autolla pihaan. Me tuomme kassissa herkut suoraan autollesi ja otamme maksun vastaan siinä joko kortilla tai käteisellä.

Kyllä tämä tästä. Onneksi valon määrä lisääntyy koko ajan, eikä tämä tapahtunut syys-talvella🙂.

Siis meillähän on auto…

Kylläpä ovat maailmankirjat menneet sekaisin muutamassa päivässä. Viikko sitten suunnittelin, missä vaiheessa kannattaa tehdä juhannuksen makkaroita, mutta nyt horisontti on niinkin lähellä, että mitä tapahtuu huomenna. Tämä korona vaikuttaa nyt aika vahvalla kädellä jokaisen meidän arkeen, mutta se nyt ei liene enää mikään uutinen. Toivotaan vain, että tästä selvitään nopeasti.

Tämä totta kai vaikuttaa meihin erityiskauppana monella tapaa. En sano, että olisin huolissani, mutta toimenpiteitä pitää tehdä.

Ensinnäkin olemme nostaneet hygienian tasoa, eli putsataan huolellisemmin ja useammin. Tämä pätee niin käsiin kuin tiloihin ja välineisiin, esim. maksupääte. Toiseksi tässä on pähkinä purtavana siihen, että miten mahdollistamme teille hyvät asiakkaat maukkaiden herkkujen saannin, nyt ja jatkossa. Emme varmasti ole ainoita, mutta ensi viikosta tarjoamme mahdollisuuden kotiinkuljetukseen kunhan saamme siihen selkeät nuotit tehtyä. Tämän lisäksi tulee mahdolliseksi ostaa niin sanotusti autokaistalta herkut kotiin, eli tilaat meiltä pihassa ja me tuomme ne autoosi, jolloin vältät kontakteja muihin ihmisiin. Toki saat tulla edelleen meille kauppaan ostoksille niin halutessasi. Näistä infoan lisää, kun pääsemme viikkoa eteenpäin.

Minä en ole ajatusten tonava, siispä kysynkin sinulta onko sinulla ajatuksia ja ideoita toimintaamme ajatellen tässä tilanteessa?

Syödä pitää, mutta ei ruuan tarvitse olla pelkkää polttoainetta. Se voi olla elämän ilo ja nautinto.

Kiitos sinulle asiakkaamme.

Tuomas

Afternoon Tea lähti aivan lapasesta

Kun asuimme vaimon kanssa Helsingissä, siellä tarjoiltiin iltapäiväteetä muutamassa paikassa. Se oli hauska tapa pysähtyä lauantai-iltapäivästä juomaan lasilliset kuohuvaa ja nauttimaan tarjottimen täydeltä herkkuja brittiläistyylisen teen kera. No nyt asumme Hattulassa ja kun kuitenkin tykkään ruokakestien järjestämisestä, niin taioimme omat teekutsut viime viikonloppuna. Meillä on yleensä joko kaksin tai läheisten ihmisten kanssa aina lauantaina, joskus myös perjantaina jonkin asteiset päivälliset/illalliset. Niissä on monta hyvää puolta, kuten esimerkiksi se, että on pakko siivota ennen kuin vieraat tulevat. En siis erityisesti aina rakasta siivoamista, mutta se pitää tehdä. Siivoamisen lisäksi saan antaumuksella pyöriä rakkaan harrastukseni parissa ja tuottaa makuelämyksiä itseni lisäksi myös muille😊.

Menussa meillä oli seuraavaa:

-Valikoima teetä ja ranskalaista kuivaa kuohuviiniä Burgundin alueelta

-Kylmäsavulohi & skågenrapu -leipää. 3,5 päivää kylmäsavustin lohta, jolloin siitä tuli normaalia kuivempaan ja suolaisempaa. Alla oli siemen-ruisleipää.

-Hirvenvasan marinoitu filee tryffelimajoneesilla ja pikkelöidyllä retiisillä, parsakaalilla sekä punakaalilla, vaalean maalaisleivän kera

-Kylmäsavukassler, cantaloupmelonilla, parmesaanilla ja sinappimajoneesilla, vaalean maalaisleivän kera. Tästä olisi majoneesin voinut jättää pois

-Mausteiset karitsapasteijat chimichurrikastikkeella. Chimichurrikastike oli tehty oliiviöljystä, punaviinietikasta, oreganosta, lehtipersiljasta, valkosipulista ja chilistä. Helppo ja monikäyttöinen

-Mantelipraliinilla täytetty tuulihattu. Mantelipraliini tehdään paahtamalla sokeria ja lisäämällä siihen paahdetut mantelit. Tämä jäähdytettiin ja jauhettiin soseeksi. Ja taas tämä yhdistettiin leipurin kreemiin

-Canele -leivos. Bordeauxissa aikoinaan sain tätä yksinkertaista ja suhteellisen helpolla valmistettavaa leivonnaista ja oli niin hyvää, että muotit oli pakko ostaa heti mukaan. Hyvä, että ostin sillä olen tehnyt tätä herkkua viimeisen 10 vuoden aikana ainakin 4 kertaa. Leivonnaisessa mausteena on vanilija ja rommi ja erityinen kuori, joka tulee siitä, että muotti voidellaan mehiläisvahan ja voin yhdistelmällä. Kiitos asiakkaalle, joka toit minulle mehiläisvahaa😊.

Vasa ja lammas olivat jäänteitä yli vuoden takaa kun putsasimme taannoin pakkasia. Suosittelen pakkasten putsaamisoperaatioita kaikkiin kotitalouksiin. Ja pakko myöntää, että majoneesia en tehnyt itse. Jos pakkaseesi on jäänyt herkkuja, niin niistähän saa luotua vaikka mitä herkkuja, mutta jos haluat käyttää tuoretta karitsaa, niin sitä saat meiltä tällä ja seuraavalla viikolla.

Seuraavaa illallista kohti👍🏻

Nyt tehdään soppaa!

Kylmällä kelillä ruuaksi maistuu kaikenlaiset lämpimät keitot. Ohessa kaksi ehkä ei niin perinteistä keittoreseptiä, jotka haluan jakaa sinulle rohkeaan kokeiluun. Eivät ole hirveän eksoottisia, mutta todella maukkaita. Tekemisen kynnystä madaltaakseni, reseptien lihat ovat tällä viikolle meillä kaupalla tarjouksessa.

Marc Aulénin sikamakeekaalisoppa porsaan ja naudan lavasta tulisella hillolla.

Tätä soppaa kun kokeilet, niin jäät koukkuun. On helppo tehdä ja todella maukas. Mukavaa vaihtelua perinteisten kaalisoppien tilalle. Omassa versiossani keitosta olen vaihtanut possun kokonaan tai osittain naudan lapaan ja se toimii oikein mainiosti. Sopan oheen on kehitetty tulinen hillo, jota ei ole välttämätöntä tehdä, mutta jos ja kun päätät tätä soppaa tehdä, niin hillon kera se pääsee aivan uusiin ulottuvuuksiin.

Noin 1 kg porsaan ja naudan luullista lapaa
900 g suikaloitua punakaalia
300 g suikaloitua sipulia
Noin 3 litraa sameaa omenamehua
3 rkl balsamicoetikkaa
3 rkl sormisuolaa, eli suolahiutaletta
1 rkl sokeria
Mustapippuria
Voita paistamiseen

Ruskista kokonaiset lihan palat kuumassa pannussa. Laita kattilaan. Kuullota sipuleita hetken pannussa siten, että pehmenevät ja muuttuvat väriltään kellertäväksi. Lisää lihojen joukkoon. Paista kaaleja hetki pannussa 2-3 erässä, jotta pehmenevät hivenen. Lisää lihojen joukkoon. Kaada kattilaan mehu ja mausteet. Hauduta 2-3 tuntia miedolla lämmöllä kattilassa. Nosta lihat pois ja irrota luut ja revi tai paloittele lihat takaisin kattilaan. Lisää mustapippuria ja tarkista tarvitsetko suolaa lisää.

Tulinen Nordic Dynamite -hillo
Tämä on todella hyvä keksintö ohessa olevan sopan kanssa, mutta kesän koittaessa aion kokeilla tätä myös marinoidessani grillipossua.

1,5 rkl sitruunahilloa
3,5 dl omenahmehua
1 dl rusinoita
1 dl puolukoita tai karpaloita
0,5 tl inkiväärimruskaa tai raastetta
5 habanerochiliä siemenet ja kanta poistettuna
5 ruskeaa sokeripalaa

Laita kaikki kattilaan. Keitä noin 20-30 minuuttia ja soseuta. Jäähdytä ja tarjoa kaalisopan kera.

Gulassi ylikypsästä porsaan kyljestä.

Teen yleensä gulassin naudan lavasta tai rinnasta, mutta siinä on sellainen haaste, että se vaatii hauduttelua 3-4 tuntia. Tämä versio tuleekin jo sitten noin 35-45 minuutin hauduttelun jälkeen. Jos haluat kokeilla kyljen tilalla jotain muuta, niin nakit ovat myös oiva vaihtoehto.

500 g ylikypsää porsaan savukylkeä
600 g kuutioitua perunaa
200 g sipulisuikaleita
1 paprika suikaleina, ilman siemeniä
1 punainen chili pilkottuna pieneksi, siemenet poistettuna
1 rkl valkosipulimurskaa/-raastetta
Noin 1 l lihalientä
1 tölkki tomaattimurskaa
0,5 dl paprikajauhetta
1 tl timjamia
1 laakerinlehti
Voita
Suolaa
Mustapippuria

Paista sipuleita runsaassa voissa vähän ruskeaksi. Lisää joukkoon kuutioitu ylikypsä kylki, paista 1-2 minuuttia. Lisää joukkoon paprika, chili ja valkosipuli. Kuullota koko seosta 1-2 minuuttia ja lisää joukkoon muut aineet. Kiehauta ja anna porista hellalla 35-45 minuuttia. Tarkista, että peruna on kypsää. Lisää suola ja mustapippuri, maista maku. Tarjoa smetanan kanssa.

Kevättä rinnassa

Viime vuoden tilinpäätös rupeaa olemaan valmista tavaraa. Viime vuodelta se näyttäisi olevan plussan puolella hivenen enemmän kuin toissa vuonna. Ja se on hyvä asia. Yrityksen koosta riippumatta tulosta pitäisi tulla, muutoin leikki loppuu. Muistan ensimmäisen vuoteni kun näin ei ollut. Oli ihan eri fiilis lähteä tekemään seuraavaa vuotta kun takapuolen alla oli pelko tulevaisuudesta. Vaikka viime vuonna olisikin tullut turskaa, niin kokemuksesta johtuen työtä on erilaista lähteä tekemään nyt, kuin mitä pari vuotta sitten. Kuitenkin kun ollaan voiton puolella, niin fiilis on todella hyvä. Tuntuu, että mahdollisuuksia on enemmän kuin koskaan. Tulostahan ei yleensä yrittäjä taituroi yksin, ainakaan tässä yrityksessä, vaan kiitos kuuluu työntekijöille, läheisille kannustamisesta ja tietenkin asiakkaille.

Tätä juttua kirjoittaessa paistoi kirkas kevätaurinko. Oli kiva käydä vaimoni ja minun sydämmet valloittaneen pojan kanssa kävelyllä. Huomaan kyllä heti, että valon lisääntyessä mielikin piristyy ihan eri tavalla.

Hyvällä mielellä huomiseen!

Helmikuun ruokasesonki nimeltä laskiainen

Tulevana sunnuntaina on laskiaissunnuntai ja viikon päästä laskiaistiistai. Hernesoppahan kuuluu perinteisesti laskiaiseen. Hernesoppa on minulla sen kategoriaan ruokia, joita teen kerran tai harvemmin kuin kerran vuodessa. Se on kuitenkin perinteinen ja helppo ruoka valmistaa sekä tietenkin maukas. Helpolla tarkoitan sitä, että se vaatii aikaa, mutta ei varsinaisesti työskentelyaikaa valmistuakseen. Ja tietenkin hernesoppa on itse tehtynä paljon parempaa kuin intissä tai säilykepurkista nautittuna. Koska hernesoppa on yksinkertainen valmistaa, arvoon nousevat jälleen kerran raaka-aineiden laatu. Äitini tekee todella hyvää hernesoppaa, joten voin lömpöisesti suositella tätä ohjetta. Soppaa tulee aika riittoisasti, mutta sitä kannattaakin kerralla tehdä paljon ja laittaa osa pakkaseen.

1 kg Ahtilan rauhallisesti kuivattuja luomuherneitä
1 Katinalan Lihakaupan savupotka (muut eivät käy)
6 litraa vettä
3 sipulia
3 porkkanaa
1/2 lanttu
2-3 valkosipulin kynttä, jos haluat
10 kpl maustepippuria
Suolaa

Mittaa kattilaan 6 litraa vettä ja laita liota siinä herneitä yön yli. Keitä herneitä yksi tunti ja lisää paloitellut juurekset, pieneksi pilkotut sipulit, savupotka ja maustepippurit. Hauduttele miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 2-3 tuntia. Mausta lopussa suolalla.

Jälkkäriksi tietenkin laskiaispullaa, minulle hillolla, sinulle ehkä mantelimassalla.

Tänä laskiaisena ei kannata ehkä pulkkaa ottaa ulos varastosta, paitsi jos matkaan Lappiin. Kuva on otettu Hattulan Hiihtomaasta maanantaina, joten ehkä futis voisi toimia pulkan laskun sijaan paremmin.

Leipominen on kivaa

Yksi asia, mitä tulee tehtyä muutaman kerran viikossa, on tuore leipä. Okei, mä olen ruokafanaatikko. Löydän aikaa tällaisille asioille. Arvostan leivässä erityisesti juuri tätä tuoreutta, yksinkertaisia raaka-aineita ja makua, joka on saatu nimenomaan muutamalla ainesosalla, mutta ajan kanssa. Oma suosikkini on perinteinen maalaisleipä, jossa kuori on rapea ja maukas. Oikeasti rapealla kuorella varustettuja leipiä ei kaupasta saa. Siis sellaisia, joita teen kotona.

Vaikka rapeakuorinen maalaisleipä on se mun juttu, niin välillä sellainen pehmeä evässämpylä on poikaa. Sellainen superpehmeä sämpylä (vihaan super-sanan käyttöä ylistämään asioita). Leivän voitelisin ihan mielelläni voilla, mutta se ei levittäydy niin hyvin kuin esim. Oivariini, jota meiltä kaapissa löytyy. Päälle tietenkin lihakaupan leikkeleitä. Loman aikana tulikin pitkästä aikaa testattua ”normaaleita kaupan leikkeleitä” ja kyllä meillä parempia on🙃. Etenkin uutuutemme palvattu kalkkunaleike.

Monesti teen leivän siten, että laitan kaikki tavarat valmiiksi ja leivon leivän heti kun tulen kotiin, tai sitten leivon leivän illalla jääkaappiin ja paistan seuraavana päivänä. Edellinen kuukausi onkin mennyt arkisämpyläreseptin kehittämiseen,, ja lopputuloksesta tuli erinomainen. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Reseptistä tulee 12-16 sämpylää. Kannattaa tehdä taikina torstai-iltana, pyöritellä sämpylöiksi ja laittaa jääkaappiin odottamaan perjantaita, sillä silloin on ystävänpäivä. Voit paistaa tuoreen leivän puolisollesi/työkaverille/lapsille/kaverille/kenelle tahansa.

360 g kädenlämpöistä vettä (3,6 dl)
140 g tuorejuustoa
50 g tuore hiivaa
700 g vehnäjauhoja
80 g voita
25 g sokeria (n. Vajaa 1/3 dl)
20 g suolaa (1 tl suolaa on noin 7 g)
300 g emmental-raastetta

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja sitten tuorejuusto. Lisää sokeri, suola ja vehnäjauho. Vaivaa koneella 10 min ja miksi ei käsinkin vähintään niin pitkään. Lisää juustoraaste ja vaivaa vielä 5 min. Anna taikinan levätä noin 30 minuuttia.

Jaa taikina 12 tai 16 osaan ja pyörittele palloiksi. Jaa pallot kahdelle eri pellille ja peitä liinalla. Kohota 1 tunti. Tunnin jälkeen laita uuni lämpiämään 200-asteeseen ja kohota leipiä vielä 30 minuuttia. Paista leipiä 11 minuuttia uunissa ja jäähdytä ritilän päälle.

Jos laitat leivät jääkaappiin, ota ne huoneenlämpöön 30-60 minuutiksi ennen paistoa. Paista mahdollisesti 1-2 min pidempään. Nauti hyvän seuran kanssa.

Minä tiedän, että et ole syönyt lihaa kuukauteen

Minä tiedän, että olet elänyt vain kasviksilla ja kalalla tämän 4 viikkoa, mitä olemme olleet kiinni🙃. Hätää ei enää ole, sillä lihaherkkuja on taas saatavilla kaupastamme ja olemme avoinna normaalisti. Tervetuloa!

4 viikkoa lomaillessa menikin oikein mukavasti. Tietenkin flunssassa kun stressi pääsi helpottamaan. Tai eihän se mikään loma ollut, vaan isyysvapaa, tämän rakas vaimoni korjasi heti alkuunsa. Laitoin oluen takaisin jääkaappiin ja lähdin pojan kanssa vaunuttelemaan☺️.

Minulla tuli tätä uraa 1.2. täyteen 3 vuotta, joten juhlimme tällä viikolla avajaisten lisäksi synttäreitä. Tähän liittyen meillä onkin tarjouksia, joten tervetuloa hakemaan herkkua ruokapöytään.

Ps. Ulkokukkasenkin voisi vaihtaa avajaisten kunniaksi

Viimeisiä kinkkuvarauksia otetaan vastaan

Vielä on pari viikkoa aattoon, mutta kun aika rientää niin nopeasti, että voin todeta joulun olevan täällä ihan just😊. Ja sehän on hyvä asia. Saadaan olla läheisten kanssa, nauttia rauhallisesta tunnelmasta, parista lomapäivistä, sukuloinnista ja lahjoista. Tietenkin myös hyvästä ruuasta. Mitä hyvään ruokaan tulee, niin viimeisiä kinkkuvarauksia otetaan vastaan osoitteessa katinalanlihakauppa.fi/joulu tai käymällä myymälässämme tai soittamalla meille 03 672 3444. Varmista itsellesi perinteinen tuoresuolattu joulukinkku, kotimaisesta porsaasta tietenkin.

Joulu onkin täällä nopeammin kuin tajusinkaan

Viikonloppuna paistoimme koekinkun porukoiden leivinuunissa, jossa tulee ehdottomasti parhaat kinkut. Okei on meillä töissäkin hyvä uuni🙃. Asiaa tietenkin helpottaa suunnattomasti se, että raaka-aine itsessään oli niin hyvä😀. Kinkun paistamiseen en itse asiassa puuttunut kuin kuvaamalla tilannetta ja tuomalla itse herkun paikan päälle. Mamma sytyttää uunin ja pappa hoitaa kypsyyden kyttäämisen. Yhteistyössä hyvä tulee.

Kinkkuvarauksia otetaan vastaan täyttä vauhtia, joten muista varata omasi meillä myymälässä tai verkkosivuillamme https://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu/.

Joulua ennen tuleekin itsenäisyyspäivä, jolloin meillä on paljon tarjouksia hirvestä. Melkein viimeisiä hirviä on tarjolla, joten tilaisuutta kannattaa hyödyntää. Erityisesti meillä on hirven sisäfileestä lähtenyt tällä viikolla 20 euroa kilohinnasta pois ja melkein saman on kokenut hirven ulkofilee. Näitä herkkuja juhlallisessa tunnelmassa kannattaakin kokkailla tulevana perjantaina.

Ruuan tekeminen yhdessä on hauskaa ajanvietettä… Vai onko?

Joskus on kiva laittaa porukalla ruokaa oikein ajan kanssa. Viinipullo auki, hyvää musiikkia soimaan ja rento fiilis. Mikä sen hauskempaa😊. Toki minun täytyy myöntää, että omaan keittiööni ei aina mahdu ketään muita, kun minä olen siellä. Yleensä olen se, joka mielellään uurastaa keittiössä yksin, mutta sitten nauttii työnsä helmistä muiden ruokapöydässä olevien kanssa.

Kuitenkin, jos jokin ruuan tekeminen on hauskaa yhdessä, niin se on makkaran tekeminen. Se on helppoa ja suhteellisen nopeaa, ja lopputulos lähes varmasti onnistuu kunhan on laittanut makkaraan suolaa riittävästi. Mitä tulee mausteisiin, niin melkein siihen voi laittaa mitä tahansa. Laku ei ehkä sovi🤔…

Nyt voit vuokrata meiltä makkaraprässin ja lihamyllyn omia makkarakestejäsi varten. Miksi muuten makkaraprässi? Se johtuu siitä, että kun liha on jauhettu, niin sitä ei enää saa jauhaa kun se laitetaan suoleen, vaan se pursotetaan sinne. Näin lopputulos on parempi. Voit myös pyytää meitä jauhamaan lihat, jos siltä tuntuu.

Marraskuu lähenee loppuaan kovaa vauhtia, niin muistakaa tehdä kinkkutilaukset ajoissa. Helpoiten pääset kun tilaat kinkun verkkosivujemme kautta osoitteessa:
https://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu

Ensimmäinen isänpäivä

Tulevana sunnuntaina on minun ensimmäinen isänpäivä. Viime viikolla perheeseemme tullut poika on parasta, mitä meille on sattunut (toki alkuvuonna pidetyt häät pääsevät myös kärkeen). Meille sanottiin, että näin pienellä vauvalla ei vielä rytmiä ole, mutta kyllä me olemme sen huomanneet, että päivällä nukutaan ja yöllä kukutaan. Ehkä vähän isäväsymystä silmissä, mutta se ei haittaa. Tälle isänpäivälle en odota kahveja sänkyyn, vaan pikemminkin taipumustani tukien teen mielelläni rakkaalle vaimolle aamiaisen sänkyyn, niin kuin tänäänkin. Kaveri kun roikkuu tässä vaiheessa äidissä kiinni ymmärrettävistä syistä.

Laittoi teillä ruokaa sitten isä, äiti taikka lapset isänpäivänä, niin suosittelenkin siihen hirvenlihaa. Hirvisesonki on meillä nyt marraskuussa ja hirvet tulevat Janakkalasta. Siitä syntyy niin padat, kastikkeet kuin pihvitkin.

Ollaan myös siinä kohtaa vuotta, että joulu on ihan nurkan takana. Jos sinulla on tapana ottaa joulustressiä, niin voit hoitaa yhden asian heti alta pois. Kinkkutilauksen voit tehdä osoitteessa: katinalanlihakauppa.fi/joulu/

Kutsun sinut täyttämään vatsasi ja tekemään hyvää!

Tulevana lauantaina 26.10. klo 11-14 meillä on tarjolla Katinalassa perinteistä hernesoppaa Ahtilan luomuherneistä ja lihakaupan palvilihoista. Sopan meille keittää Vesalan Eero. Jos olet joskus Eeron soppaa maistanut niin tiedät, että se on erinomaista. Eero keittää sen perinteisesti soppatykillä. Keittoa voit nauttia paikan päällä ja/tai ostaa mukaan.

Hernekeittoa tehdään 200 litraa, joten kannattaa rientää paikan päälle nopeasti. Keittoa saa 3 €/annos ja 6 € / noin litra mukaan. Sitä voi myös pakastaa. Ota oma litran astia mukaan, niin varmistat mukaan oston. Sateen suojaan pääset telttaan tai sisälle. Kaikki tilaisuuden tuotto ja vähän päälle käytetään Hämeenlinnan seudun kehitysvammaisten virkistystoiminnan hyväksi. Tervetuloa!

Tämä mustavalkoisuus käy välillä hermoille, kun keskitietäkin olisi tarjolla

Mun tätyy myöntää, että välillä tämä ilmastokeskustelu käy jokseenkin hermon päälle, etenkin kun lukee tai keskustelee lihansyöntiin liittyvistä asioista. Viimeksi viikonloppuna käydyssä keskustelussa ainoa vaihtoehto olisi ollut ryhtyä kasvissyöjäksi, jotta maailma pelastuisi. Muille asioille ei tarvitse tehdä mitään. Mitä jos lähdettäisiin järkevällä tavalla lähestymään asioita? Haettaisiin kestävää kehitystä ääripäitä vältellen ja keskellä tietä kulkien.

Ilta-Sanomat olivat tehneet hyvän jutun suomalaisesta lihasta. Tai oikeastaan kotimaisen lihan ilmastovaikutuksista. Kiitos siitä. Juttu on tässä liitteenä, eikä kysymyksessä ole suuri tieteellinen julkaisu, mutta iltikseltä hyvin tehty juttu joka tapauksessa. Kannattaa lukea juttu läpi.

Olin viime viikolla kuuntelemassa luentoa luomutuotanosta, jossa sivuutettiin karjankasvatusta. Siinä nostettiin erityisesti esille se, että laitumella, jossa lehmät saavat vapaasti vaeltaa, luonnon monimuotoisuus lisääntyy. Sama koski myös viljelyä. Tämä puolestaan tarkoittaa enemmän hyönteisiä, lintuja, kasveja ja sitä, että maaperä sitoo enemmän hiilidioksidia jne. Muun muassa tämän takia suosimme naudassa luomua Katinalassa.

Lisäksi voisimme keskittyä määrän sijaan aina laatuun ja kohtuullisuuteen. Se on varmaan ihan terveellistäkin.

Sitten on vielä ruokahävikki. Minkälaiset vaikutukset sillä olisi ilmastoon, jos kaikki ruokahävikki poistuisi kodeissa, ravintoloissa, kouluissa, työpaikoilla jne.? Voi olla, että pari lehmää ei siinä enää haittaisi.

Linkki artikkeliin: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006263132.html

Sadonkorjuujuhla

Meillä oli sunnuntaina perheen kesken sadonkorjuujuhlat. Tämä on lapsuudestani saakka jatkunut perinne. Toki jossain vaiheessa siinä on ollut pari vuotta taukoa. Tapahtuma on yksinkertaisuudessaan sitä, että sunnuntaina äiti tekee perinteistä lihasoppaa ja omenahyvettä vanilijakastikkeen kera. Lisäksi saamme nauttia hänen sämpylöistään ja saaristolaisleivästään. Äidillä on sama virsi joka kerta, eli ”mikään ei maistu millekään”, mutta kaikki syövät tyytyväisenä hyvällä ruokahalulla hyvin maistuvia ruokia😋. Aikoinaan tämä juhla ajoitettiin pappani perunannostotalkoon aikoihin, nykyään ajankohdaksi on määräytynyt syksy.

Minulle tässä sunnuntailounaassa on hyvin arvokkaita asioita. Saan viettää aikaani perheeni kanssa hyvän ruuan äärellä ja saan nauttia lempivuodenajasta syksystä sekä hyvistä kotimaisista raaka-aineista. Yleensä en pääse itse kokkailemaan muuta kuin vanilijakastikkeen. Se ei kuitenkaan haittaa. Menen miellelläni välillä valmiiseen pöytään, etenkin kun äitee on laittanut ruokaa😊.

Äitiltä on turha kysyä reseptejä, koska hän soveltaa koko homman alusta loppuun, ja siitä huolimatta ruoka on aina samaa. Alla kuitenkin oma lihakeittoreseptini, joka ei ole pettänyt koskaan.

1 kg naudan keittolihaa (lapaa tai rintaa)
Vettä
4 pilkottua porkkanaa
1 pilkottu keskikokoinen palsternakka
½ mukulaselleri
10 perunaa
3 sipulia
1/3 puntti persiljaa
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
suolaa

Laita naudanliha kattilaan ja lisää kylmää vettä päälle siten, että se peittyy. Kiehauta ja kuori pinnalle nousevaa vaahtoa. Lisää pilkotut porkkanat, palsternakka, maustepippurit, laakerinlehdet ja 2 tl suolaa. Anna kattilan porista liedellä vähintään 3 tuntia, mielellään 4-5 tuntia. Nosta liha pois liemestä ja jäähdytä liemi sekä liha. Pilko sipuli ja kuullota sitä hetken voissa tai öljyssä. Kuutioi peruna ja mukulaselleri. Lisää kasvikset liemeen ja keitä melkein kypsäksi, lisää kuutioitu liha ja kypsennä kasvikset loppuun asti. Lisää lopuksi hakattu persilja ja tarvittaessa suolaa.

Kylläpä tuli tehtyä hyvää ruokaa!

Meillä on ollut karitsan luullista patalihaa myynnissä jo tovin hyvää hintaan ja mietin, että mitä uutta siitä voisi tehdä. Eteeni osui Turussa sijaitsevan Mami -ravintolan kokkien tekemä kirja nimeltä Ruokakirja. Ruokakirjassa on hyviä reseptejä muutoinkin, mutta siellä on todella hyvä resepti karitsan potkille. Reseptissä on sopivasti mausteita, koska niitä karitsa tarvitsee. Kaiken lisäksi se on vielä hyvin helppo valmistaa. Lopputulos voi yllättää siten, että silmät kiinni maistettaessa et välttämättä tunnistaisi sitä karitsaksi, vaan joksikin muuksi. Miksikä? Sitä en tiedä😊. Herkullista joka tapauksessa.

Alla resepti muutamalla lisähuomioilla ja muutoksella.

 • 4 kpl kartisan potkaa tai kokonainen lapa paloiteltuna isoiksi paloiksi
 • 100 g porkkana paloina
 • 100 g varsiselleriä paloina
 • 100 g sipulia paloina
 • 1 kokonainen valkosipuli halkaistuna
 • 4 dl punaviiniä
 • 2 l vettä
 • öljyä tai voita
 • 10 oksaa timjamia
 • 2 laakerinlehteä
 • 5 kokonaista mustapippuria
 • suolaa

Kastike

 • 1 tähtianis
 • 1/2 chili pilkottuna
 • 1 salottisipuli pilkottuna
 • 1 valkosipulin kynsi pilkottuna
 • 50 g fariinisokeria
 • 1 dl portviiniä
 • 1 dl balsamicoviinietikkaa
 • 9 dl karitsan haudutuslientä
 • 50 g voita
 • öljyä
 • suolaa ja mustapippuria

Suolaa karitsa. Ruskista karitsaa öljyssä padassa tai pannulla. Kaada joukkoon viini, vesi ja lisää loput ainekset. Anna lämmetä hetken, jopa kiehahtaa ja siirrä uuniin. Laita päälle kansi tai folio ja kypsennä 125-asteisessa uunissa 4 1/2 tuntia. Ota pois uunista ja nosta lihat erilliselle lautaselle. Siivilöi liemi ja laita sivuun.

Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä hetken öljyssä. Lisää joukkoon muut aineet ja keitä puoleen. Siivilöi kastike ja lisää joukkoon vatkaten voi. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Lämmitä karitsaa tarvittaessa uunissa. Kaada kastike karitsan päälle tarjoiluastiassa tai lautasella. Lisukkeena toimii mainiosti perunamuusi.

Sellaisen salaisuuden voin kertoa tässä kohtaa, että karitsaa tai lammasta voi syödä myös muulloinkin kuin pääsiäisenä🙃.

Marja ja Timo

Meillä on kyllä erittäin hyvä henkilökunta😊. Marjalla ja Timolla on pitkä kokemus tämän kaupan pyörittämisestä. Ilman heitä moni asia olisi mennyt aivan metsään tämän muutaman vuoden varrella, mitä olen ollut täällä töissä. Olen erittäin kiitollinen heille heidän työpanoksestaan. Kermana kakun päällä he ovat erittäin hyviä työkavereita😊.

Lyhyt esittely kummastakin.

Marja

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?
”Kotitöiden jälkeen nautin suunnattomasti Viken ulkoiluttamisesta ja sohvalla makaamisesta.”

Mikä on suosikkiruokasi?
”Suklaa ja kaalilaatikko.”

Mikä on tässä vuodenajasta parasta?
”Pimeys. Saa polttaa kynttiöitä.”

Timo

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?
”Autojen ropaamista.”

Mikä on suosikkiruokasi?
”Leivitetyt porsaan leikkeet ja muusi.”

Mikä on tässä vuodenajassa parasta?
”Raikas ilma.”

Lihakauppias selvitti hirvilihapullamysteerin😃

Nyt kun hirvet ovat saapuneet meidän lihakauppaan myyntiin, niin muistelen edellisen vuoden keskusteluja siitä tarvitaanko hirven kanssa myös possua. Samaan asiaan törmäsin viime viikolla muutamaankin otteeseen. Kysymykseen kuitenkaan ei ole yksi selitteistä vastausta, koska se riippuu täysin siitä, mitä tekee. Lähtökohta kuitenkin on, että hirvenliha on vähärasvaista ja mielestäni hyvin hienostuneen makuista.

Viime viikon keskusteluista sainkin innostuksen tehdä lihapullia pelkästä hirvestä. Huomasin, että käyttämäni perinteinen lihapullaresepti toimii, vaikka liha olisi kuivempaakin. Lihapullista tuli erinomaisia. Jos olisin tehnyt esim. Burgundin pataa, niin olisin tällöin lisännyt possua ylikypsän kyljen muodossa, mutta vain vähän. Alkuperäinenkin burgundin padan resepti tehdään hyvin vähärasvaisesta naudasta ja se on siitä huolimatta hyvää. Karjalanpaistia tehdessäni olisin kyllä laittanut joukkoon possua, mutta ehkä normaalia vähemmän, koska en halua possun maistuvan liikaa. Pitkään haudutetuissa ruuissa on se hyvä puoli, että liha kun on mureaksi kypsennetty, niin se toimii pienemmälläkin rasvapitoisuudella.

Alla lihakauppiaan testaama ja hyväksi koettu lihapullaresepti.

 • 500 g hirvenjauhelihaa
 • 2 dl kuohukermaa
 • 1 dl maitoa
 • 1,5 dl korppujauhoja
 • 1 kananmuna
 • 1 sipuli
 • Suolaa, mustapippuria ja maustepippuria maun mukaan
 • Voita

Kuullota silputtua sipulia pannulla voissa 3-5 min. Siirrä jäähtymään. Sekoita maito, kerma, kananmuna, jäähtynyt sipuli ja korppujauho. Älä turvota tässä kohtaa korppujauhoja, vaan sekoita ne samantien jauhelihan joukkoon. Lisää mausteet ja sekoita. Paista koepihvi pannulla, jotta tiedät onko suolaa ja pippureita riittävästi. Kun mausteet ovat kohdillaan, kuumenna pannu ja muotoile taikinasta pullia välillä käsiä kylmässä vedessä kastaen ja paista ne kuumalla pannulla voissa. Pannun koosta riippuen kannattaa pullat paistaa 2-3 erässä. Kääntele pullia pariin otteeseen ja pidä päällä paistamisen lopussa tarvittaessa kantta, jotta kypsyminen tapahtuu nopeammin. Paista kypsäksi. Nauti hyvän seuran kera.

Kysy lihakauppiaalta, niin lihakauppias vastaa

Ajattelin aloittaa tällaisen sarjan sosiaalisessa mediassa, kun ”Lihakauppias vastaa”. Sen tarkoituksena on kasvattaa tietämystä lihaan ja ruoan laittoon liittyvissä kysymyksissä. Minulla on oma kysymyspatteristo osittain valmiina, mutta voit myös lähettää minulle sinua askarruttavan lihaan liittyvän kysymyksen viestillä tai postata sen kommenttikenttään. Jos en tiedä vastausta, niin selvitän sen sinulle.

Välillä kannattaa muuten pitää siivouspäivää. Nyt on ehkä tullut pidettyä sellaista vähän liiakseen, kun viikonloppu meni kodin varastoja tyhjentäessä kirpparille ja kaatopaikalle sekä alkuviikko työpaikkaa syvemmin puunatessa. Töissä meillä kyllä siivotaan enemmän tai vähemmän aina silloin kun ollaan auki tai tehdään jotain tuotantoa, mutta siivous ei ole tähän asti yltänyt toimistooni. En edes tiennyt, että lattia on puunväristä paneelia tai, että täällä on patteri talven kylmiä kelejä ajatellen😊. Myönnettäkööt, että puolet siivousajasta meni omien papereiden järjestämiseen ja pöydän siivoamiseen kaikesta turhasta. Lisäksi tänne tuli ihan selkeästi tila sohvalle. Se saattaa tulla pitkinä päivinä tarpeeseen.

Linnut maistuivat ja riistakausi kolkutteleekin jo ovella

Viime viikolla kerroin tekeväni sorsaa ja riekkoa mökillä. Vaikka itse asiaa epäröinkin, niin lopputulos oli aivan erinomainen. Vähän piti miettiä, että miten nämä nyt tehtiinkään, koska viimeksi 10 vuotta sitten olen laittanut riekkoa ja sorsan valmistamisestakin on vierähtänyt 12 vuotta. Tuoreet ja raikkaat loppukesän juurekset vielä kruunasivat annokset.

Erityisesti viime viikon ruoanlaitossa oli yksi elementti, jota niin monesti arjessa kaipaan. Se on nimittäin aika. Aika ruuan huolelliseen suunnittelemiseen, valmistamiseen ja aika sen syömiseen. Ajan puutteesta huolimatta syömme päivittäin yhdessä ainakin päivällisen ja viikonloppuna myös muut ateriat. Minulle ruoka ja siitä nauttiminen on jotenkin pyhää, joten häiriötekijät pitää olla minimoituna, jotta voin keskittyä tilanteeseen ja ruokaseuraan. Mökillä kerkesi ruuanlaiton ja syömisen ohessa myös pulahtamaan järvessä. Nyt järven lämpötilakin rupeaa olemaan sopivalla tasolla. Parhaimmillaan se on joskus alkutalvesta.

Lintuja yritän saada meille myyntiin, katsotaan miten siinä projektissa käy. Hirven lihaa on kuitenkin tänäkin vuonna saatavilla. Peltohirviä saa jo metsästää muistaakseni 1.9. lähtien. Hyvällä tuurilla saamme siis tuoretta hirvenlihaa jo ensi viikolla.

Tulta on taas pesässä

Lämminsavuheppaa on kyselty. Samoin lämminsavukassleria ja porsaan ulkofilettä sekä palvattua broilerinfileerullaa. Ei hätää, odotuksesi palkitaan tuota pikaa, sillä kuva on otettu palvisaunan pesästä, eli keskiviikkona kaikkia niitä on taas tarjolla. Meillä onkin ollut tässä kesäsesongin häntäpäässä kaksi hyvin työllistävää messua Elomessut ja Lepaan puutarhanäyttely. Ne menivät todella hyvin, mutta rokottivat mahdollisuuksia tehdä tuotteita myymälään. Sesonkina välillä pääsee päälle aikapula. Ei tässä sesonki lopu, mutta muuttuu toisenlaiseksi kuitenkin. Ja tarjonta sen mukana, esimerkiksi peltohirviä saapuu myyntiin jo syyskuun alussa, samoin kotimaista karitsaa keittoihin tai patoihin. Karitsa tulee pakkasesta, mutta on siitä huolimatta hyvää ja laitetaan sille vielä sopuhinta😊.

Viime sunnuntai olikin oikein kiva päivä, ei nimittäin ollut mitään sovittua tekemistä, joten käytiin vaimo-kullan kanssa lounaalla Metsänkylän kartanossa syömässä pannukakut jäätelöllä, kermavaahdolla ja hillolla. Oli hyvää. Paikka on kyllä todella idyllinen ja kaupanpäälle käytiin silittelemässä laamoja sekä rautakaupassa. Jos et ole käynyt Metsänkylän kartanossa syömässä pannareita, rautakaupassa ja syöttämässä laamoja, niin suosittelenkin sitä sinulle seuraavan sunnuntain aktiviteetiksi. On todella hienoa, että ovat laittaneet paikan niin hienoksi.

Loppuviikosta olenkin nauttimasta mökin rauhallisuudesta, viileästä vedestä sekä saunomisesta, hyvää ruokaa unohtamatta. Sain lahjaksi sorsan ja riekkoa, katsotaan mitä niistä tulee😃.

Mikään ei muutu, jos en rupea toimimaan eri tavalla

Oletko huomannut, että nykyään kaikkialla toitotetaan aika paljon asiaa ilmastosta? Se on mainoksissa, lehtiartikkeleissa, televisio-ohjelmissa, uutisissa, ja ihan arkielämän keskuteluissa sekä monen meidän mielessä ihan jatkuvasti. Ilmastoasiasta puhutaan varmaan ihan syystä. Puheet eivät minua, meitä, yrityksiä ja yhteiskuntia harvemmin määritä, vaan se mitä olemme valmiita tekemään. Toiminta siis määrittää meidät.

Minulle ei valitettavasti maistu absoluuttinen kieltäytyminen. Mitä ruokaan tulee, niin kasviksista saa oikeasti todella hyvää ruokaa, mutta en siis halua syödä pelkästään kasviksia. Lihaa rakastavana ihmisenä minun onkin hyvä keskittyä siihen, että lautasellani on lisäksi runsaasti kasviksia monipuolisen ja ravitsevan ateriakokonaisuuden kannalta sekä välillä kalaa, ja miksi ei kasvisruokaakin. Minun kohdallani tämä tarkoittaa pestopastaa tai itse tehtyjä falafelpullia, nyhtökaura ei oikein maistu, vaikka se on oikein hyvä idea. Tämän lisäksi koen järkevänä, että ruoka tulee Suomesta tai niin läheltä kuin mahdollista. Tämä sen vuoksi, että haluan rahani jäävän tänne, eli tukea meidän kaikkien hyvinvointia sen kautta. Lähiruoka sitä paitsi on jossain määrin ympäristöystävällisempää, kuin se, mitä rahdataan toiselta puolelta maapalloa. Sitä paitsi Suomalainen liha ja raaka-aineet ovat puolueellisesta mielestäni erinomaisia laadultaan.

Lihakauppiaan silmillä kun katson tätä ilmasto asiaa, niin on monta juttua, joita voin tehdä. Ensinnäkin on terveellistä syödä kohtuudella lihaa, välillä kalaa ja paljon kasviksia ja marjoja siihen rinnalle. Eli kehotan syömään kohtuudella lihaa, tai oikeastaan kehotan syömään kohtuudella kaikkea. Ja kun sitä lihaa syö, niin panostaa sen laatuun. Toiseksi ruokahävikki on se, mihin meidän kaikkien pitää kiinnittää huomiota ja siihen me panostammekin myös lihakaupassa. Moni ajattelee, että meillä tulee paljon hävikkiä, mutta näin ei kuitenkaan ole. On ihan liiketoiminnankin kannalta järkevää, että hävikki pysyy mahdollisimman pienenä. Lähtökohtamme on, ettei yhtään lihaa mene roskiin. Tämä myös toteutuu suurilta osin. Kolmanneksi tästä lähtien lihakaupan autoa tankataan lähtökohtaisesti hivenen kalliimmalla dieselillä, mutta huomattavasti ilmastoystävällisemmällä Nesteen My Dieselillä. Oma auto kulkeekin jo biokaasulla. Ei ehkä ole vaivattomin tapa tankkailla autoja Hämeenlinnan seudulla, mutta jos haluaa muutosta, niin sitten pitää toimia sen mukaan.

En ehkä voi tai halua tehdä ihan kaikkea, mutta jotain asioiden edistämiseksi voin tehdä😃.

Olipas hyvä reissu!

Oli kiva käydä hetki hengähtämässä Amsterdamissa. Ensisijaisesti ruoka oli hyvää ja ihan ok-hintaista, samoin juomat. Ensimmäisessä illallispaikassa eteeni tuli uutuusleivos nimeltä boerencake. Erinomainen versio meidän kuivakakusta, sellainen yksinkertainen kaikin puolin, vuokaleivän muotoon tehty ja kosteampi. Sitä tulikin sitten syötyä siellä vähän väliä välipalaksi😃. Aika monessa paikassa tuli syötyä pihvi ja sen lisukkeena tietenkin pihvin parasta kaveria, eli ranskalaisia😋.

Amsterdamia voin kyllä suositella helppona pitkän viikonlopun matkakohteena, johon lentää nopeasti.

Hämeenlinnassa onkin tulevana viikonloppuna menoa, kun lauantaina ja sunnuntaina ovat Elomessut. Mekin olemme siellä kumpanakin päivänä pitämässä suosittua pop up -ravintolaamme, joten tervetuloa lounaalle sinne viikonloppuna.

Vielä yksi maanantai!

Onpas ollut vilskettä koko kesän lihakaupalla. Ja kauppiaana tietenkin olen siitä erittäin tyytyväinen. Kiitos teille asiakkaille. Mielestäni kesällä on ollut todella hyvät kelit, ainakin täällä Hattulassa. Toki suurin osa päivästä kuluu seinien sisällä ilman ikkunoita, mutta illalla kotiin tullessa säästä on päässyt nauttimaan.

Heinäkuu lähenee loppuaan ja niin myös monella alkaa työt ja koulut kun elokuun puolelle päästään. Olemme vielä ensi maanantaina auki, mutta siitä eteenpäin normaalisti ti-la auki.

Loppuviikosta ajattelinkin pitää pienen pätkän lomaa, eli meikäläinen ottaa suunnaksi Amsterdamin. Pieni loma ei tee kauppiaalle huonoa tämän pusertamisen jälkeen.

Jos minun pitäisi valita yksi jälkiruoka, niin se olisi jäätelö. Parhaillaan teenkin lähtöä kauppaan hakemaan sitä lisää. Kuvassa on Kolmen kaverin suklaa-tryffelijäätelö hivenen tuunattuna. Siis jäätelöhän pitää tehdä lähtökohtaisesti itse, mutta ajan puutteen vuoksi olen turvautunut Kolmen kaverin jäätelöihin, joita voin kyllä suositella.

Lauantaina pop up -ravintola Katinalassa

Tulevana lauantaina olisi taas tarkoitus pistää pop up -ravintolaa pystyyn Katinalaan. Tarjolla olisi nyhtö… karitsaa, valkosipulimajoneesilla hodarimuodossa. Kun karitsa loppuu, niin sitten siirrytään possuun. Karitsa on kypsennetty miedossa lämmössä noin 6-7 tuntia ja siinä on sellainen oikein hienostunut karitsan maku. Ei siis mitään villasukkaa😃. Kelikin näyttää oikein hyvältä. Tuskin pannuja tarvitaan, kun ulkona on jo valmiiksi niin kuuma🙃. Tarjoilu kestää klo 11-13.30 tai niin kauan kuin minulla tavaraa riittää.

Tällä viikolla syön…
Jämäsisäfilepihvin ja kantarellirisottoa
Pitkään kypsennetystä naudanrinnasta tehty sandwich
Vaimon tekemään kaalilaatikkoa lounaaksi
Paljon kasviksia
Paljon jäätelöä
Viikonloppu alkaa pizzalla ja kaljalla

Siis hyvää ruokaa hyvällä mielellä.

Mulla oli hyvä pihvi

Kyllä grillaaminen on kivaa. Sää voi vähän vaihdella, mutta sitä varten mulla on sade- ja talvitakki, kuorihousut ja kumisaappaat, villasukat, pipo jne. Kesä on kuitenkin grillauksen parasta aikaa. Mun suosikki noista grillilihoista on porsaan kylki ihan kokonaisuudessaan tai pelkät ribsit siitä leikatuna ja tietenkin naudasta entrecote. Kumpkin on suhteellisen armollinen grillaajaansa kohtaan. Entrecote ei ole ihan niin tarkka kypsyyden kanssa ja possun kylkeä saa kypsentää ajan kanssa oikein huolella, joten ei voi mennä hirveän helposti pieleen.

Teen tosi usein jonkun vihreän salaatin grilliruuan kanssa tai jonkun majoneesipohjaisen salaatin. Lisukkeena toimii aina niin hyvä maustevoi, joka tässä kohtaa on syntynyt punaviiniraakamakkaran sipuli-viiniseoksesta. Käytännössä maustevoi voidaan tehdä vatkaamalla voita kuohkeaksi (tämä ei ole pakollista, mutta kuohkea voi sulaa mukavammin kuuman pihvin päälle) ja lisäämällä siihen, mitä makuja nyt tulee mieleen, esim. sitruunaa ja rakuunaa sekä suolaa maun mukaan. Maustevoin voi myös pakastaa.

Tällä kertaa testissä oli briketit. Oon ollut hiilimiehiä, mutta saatan kääntyä brikettimieheksi😊.

Kesällä on kaikkea tapahtumaa tarjolla

Ravintolan pyörittäminen on muuten hauskaa puuhaa…Ainakin osa-aikaisesti😊. Tulevana sunnuntaina nimittäin perustamme suositun pop up -ravintolamme Linnanpuistoon Linnajazzien pääkonsertin aikaan. Olemme siellä jo lounasaikaan. Siis suotta kannat mukanasi picnic-eväitä, kun me hoidamme tämän sinun puolestasi. Lisäksi voit nauttia baarin antimista, sillä paikan päällä on myös pubi puistoon tuolloin.

Sadekelihän ei haittaa, koska esiintyjät esiintyvät joka tapauksessa ja meillä pääset nauttimaan antimistamme teltan alla.

Linkistä pääset katsomaan, Linnajazzien esiintyjiä ja aikatauluja. Nautitaan musiikista, hyvästä ruuasta ja seurasta sunnuntaina Linnanpuistossa. Tervetuloa😃!

http://www.linnajazz.fi/upload/Linna-Jazz-2019-ESITE.jpg