Lihakauppiaan tiistai

Grillin kautta kotiin

Tapasin lauantaina ystäviä ruuan ja juoman merkeissä ja hauskaa oli 😀. Käytiin syömässä tuoreimmassa hämeenlinnalaisessa ravintolassa Verkassa. Ravintolasta ei vielä edellistä lauantaita ennen ollut kokemusta, mutta kehuja oli kuulunut. Paikka oli kehujen arvoinen. Ruoka oli erinomaista, miljöö todella viihtyisä ja palvelu oikein sujuvaa sekä henkilökohtaista. Voin siis vahvasti suositella 👍.

Pakko myöntää, että en selvinnyt illasta lasillisella viiniä. Meni ehkä muutama vielä illallisen jälkeen Nooran viinibaarissa. Ja vaikka olin syönyt täyden illallisen, niin siitä huolimatta löysin itseni grillin jonosta. Marin grilli hoiti tässä kohtaa ravitsemustarpeita oikein hyvin. Hotsi, jota en ollut syönyt varmaan 10 vuoteen olikin oikein toimiva suositus tässä kohtaa maidon kera 😄.

Sunnuntaina jostain syystä perinteinen grilliruoka oli sen verran kielen päällä, että ajattelin tällä kertaa ruokkia itseäni porilaisella. En muista koska olisin porilaisen syönyt, kun tarkkaa muistikuvaa sisällöstä ei ollut. Netin informaatiotäyteinen maailma auttoi tässäkin asiassa. Joka tapauksessa oli helppo ja todella hyvä. Hävyttömän helppo, jos minulta kysyy. Yleensä tekemiseni ovat kunnianhimoisempia, vaikka yksinkertaisia.

Resepti: paahtoleipää 2 siivua paahdettuna, 1 paksu siivu paistettua sipulimakkaraa (lauantaikin toimii tässä oikein hyvin), kurkkusalaattia, sinappia (tässä ei ehkä niin makea sinappi toimi, joten täytteenä oli turkulaista), ketsuppia, pilkottua sipulia ja ekstrana tuli paistettu kananmuna. Nam 😋.

Seuraavalla viikolla onkin pääsiäinen, joka on meidän osalta tämän vuoden ensimmäinen merkittävä ruokapyhä. Myyntiin tulee kotimaisen karitsan lisäksi (karitsat tulevat noin 200 kilometrin säteellä meidän kaupasta usealta eri tilalta) myös perinteistä lammasmakkaraa, lammaswurstia, chili-dijon-uutuusmakkaraa sekä raakamakkaroista marokkolaisilla mausteilla olevaa karitsamakkaraa sekä punaviiniraakamakkaraa karitsasta. Etenkin jos olet kiinnostunut paisteista tai viuluista, laita varausta sähköpostilla tai facen viestiosion kautta. Linkistä pääset vielä katsomaan hinnastoa ja valikoimaa. Ensi viikolla ei valitettavasti oteta enää varauksia, koska emme kerkeä niitä erikseen katsomaan, mutta karitsaa kyllä on myynnissä ilman varaustakin.

Olen amerikkalaisen ruokakulttuurin uhri… Niin myös sinäkin 😊

Hampurilainen. Tuo loistava ja yksinkertainen keksintö. Jokaisella meistä on tästä ruokalajista aivan varmasti kokemusta. Pakko myöntää, että se on yksi suosikkiruuistani. Tästä huolimatta löydän itseni Mäkkäristä tai Hesestä hyvin harvoin. Panostan pikemminkin raaka-aineiden laatuun ja näin ollen huomaan löytäväni itseni keittiöstä. Leivon jopa sämpylän tosi usein itse. Hyvän hampurilaisen salaisuus on yksinkertaisuus. Ei mitään kikkailua, ei ainakaan yleensä 🙃. Helppo resepti toimii, eli hyvät raaka-aineet tuottavat yhdessä erinomaisen kokonaisuuden.

Ehkä arvostuksestani hyvää raaka-ainetta ja hodari-hampparikulttuuria kohtaa onkin syntynyt tapahtumissa huikeaa suosiota nauttiva nyhtöpossuhodarimme. Nyt on kuitenkin aika tullut tehdä jotain muuta. Nimittäin tulevana lauantaina olisi tarjolla Lihakaupan pop-up -ravintolassa luomunaudasta tehtyjä kotimaisia hampurilaisia joko paikan päällä syötäväksi tai mukaan otettavaksi. Suosittelen ottamaan kohtalon loikan ja testaamaan hampurilaistani. Tervetuloa!

Nyt rupeaa olemaan pääsiäinen sen verran lähellä, että kannattaa jättää samalla pääsiäisen herkuista varaus 😊.

Let’s talk about makkara

Minkäslaisia ne Lihakaupan makkarat oikein ovat 🤔? Hyvän makuisia tietenkin ja ehkä joskus ryppyisiä (käsityö). Lihakaupassa makkarat näyttelevät yhtä merkittävää pääosaa (tuoreen lihan ja leikkeleiden kanssa) päivittäisessä tarjonnassa. Mitä tulee meidän suomalaisten makkaran syöntiin, niin monesti syömme makkaramme vain grillattuna, mutta se toimii oikein mainiosti myös pääruokana perunoiden, salaatin ja muiden lisukkeiden kera. Vähän niin kuin lihapullat tai pihvi 😋. Meillä onkin Lihakaupassa aika tasaista tuo makkaran menekki ympäri vuoden. Toki kesällä nyt menee pikkaisen enemmän.

Meidän makkaroiden salaisuus on parissa asiassa: suomalainen porsaan liha ja mausteet 👍. Emme käytä lihaan verrattavia ainesosia tai lihan kaltaisia ainesosia, vaan täyttä lihaa. Käytämme toki ajoittain myös muuta lihaa esimerkiksi lammasta tai nautaa. Meidän makkarat eivät ole leipomotuotteita. Emme ole halunneet astua Sokerileipuri Suomisen tontille 😄. Niissä ei hirviryynimakkaraa lukuunottamatta ole jauhoja. Muuten siis ovat gluteenittomia ja myös laktoosittomia. Hyvä nyrkkisääntö makkaroiden koostumuksellemme on 85 % lihaa, 5 % mausteita ja 10 % nestettä, hyvin usein vettä. Raakamakkaroissa saattaa lihaa olla hivenen enemmän.

Pyrimme pitämään valikoiman laajana ympäri vuoden ja kehittämään välillä jotain uutta. Alkuvuonna kyselinkin uusia ideoita, ja sieltä saamme ammennettua uusia makuja ainakin kesään. Toki lampaasta tekisi mieli tehdä uusi versio lisää perinteisten makujen rinnalle… Ideoita?

Ps. Muistutuksena muutaman viikon päästä tulevasta pääsiäisestä, että kannattaa varata haluamansa tuotteet etukäteen, jos tietää jo mitä haluaa. Meillä on karitsoja vain rajallinen määrä ja kaikki karitsa on kotimaista.

Mitä syön tällä viikolla?
Makaronilaatikkoa.
Uunissa paahdettua kokonaista maalaiskananpoikaa Säterin tilalta, salaattia ranskalaisella kastikkeella.
Pullon punaviiniä.
Hampurilaisen porsaan jauhelihasta tehtynä kaalisalaatin kera.

Tuoretta kotimaista karitsaa pääsiäiseksi

  • Palvattu viulu 36,90 e/kg
  • Palvattu paisti 39,90 e/kg
  • Viulu 25,90 e/kg
  • Luuton paisti 32,90 e/kg
  • Luuton pataliha 24,90 e/kg
  • Paahtopaisti 42,90 e/kg
  • Ulko- ja sisäfilee 59,90 e/kg
  • Kyljys/kare 34,90 e/kg
  • Jauheliha 17,90 e/kg
  • Potkat ja lapa 17,90 e/kg
  • Niska 9,90 e/kg

Mitä syön tällä viikolla?

Tänään menee kanasalaatti. Maalaiskananpojan rintafilettä vihreällä salaatilla. Kastikkeena sitruunamehua ja oliiviöljyä. Täytyy syödä alkuviikosta vähän kevyemmin. Tuli ehkä sen verran tuhdisti syötyä viikonloppuna (kahdesti pizzaa 😆).

Pihvileipää pitkästä aikaa. Mulla on todella hyvä, mutta ehkä hieman vaativa resepti patongille. Sinne väliin naudan ulkofileestä paistettua pihviä, tomaattia, sipulia ja majoneesia sekä kylkeen salaattia. Salaisuus koko hommassa on patongin päälle tuleva kuorrute.

Pyttipannu pitkän kaavan mukaan. Sous vide on käytännössä pitkään, matalassa lämmössä vesihauteessa kypsentämistä siten, että raaka-aine on usein vakumoitu tai ainakin se on tyhjiössä. Hommassa auttaa tähän tarkoitukseen tehty sirkulaattori. Nyt aion kypsentää pakkasestani naudanrinntaa sous vide -hauteessa noin 12 tuntia. Sen jälkeen se pilkotaan ja paistetaan perunoiden ja sipulin kanssa, lisukkeeksi maustekurkkua, säilykepunajuurta, ketsuppia ja sinappia ehkä majoneesia. Totta kai paistettu kananmuna kruunaamaan annosta.

Edellisistä nyt syö jonkun aterian, mutta viikonloppuun asti ei pärjätä. Yleensä tiedän hyvin varhaisessa vaiheessa, mitä syön tulevana viikonloppuna, mutta nyt on sen verran ohjelma auki, ettei varmuutta ole vielä päässyt syntymään.

Tykkään kyllä kaikenlaisesta ruuasta, eikä makea jää yhtään vähemmälle huomiolle. Tämän viikon makeat tulevat mahdollisesti olemaan joko vanilija-suklaajäätelöannos tai köyhät ritarit. Miksei kummatkin 😄.

Ai, että mä tykkään kokkailusta ja syömisestä 😊.

Kasvanut valon määrä piristää mieltä

Meillä on aina kesällä muutama tapahtuma, jossa me jo vakiintuneen suosion saavuttaneita hodareita tarjoillaan. Siinä on maut kohdillaan. On maukasta porsasta ja sille sopivia makeita ja happamia lisukkeita kermaisen majoneesin ja Suomisen briossihodarin kruunatessa kokonaisuutta. Nyt ei tarvitse kesään asti odottaa, vaan laitetaan tulevana lauantaina 16.3. pystyyn pop up -ravintola tänne meidän pihalle. Tarjolla on siis kädessä syötäviä hodareita 5 euron kappalehintaan. Tervetuloa😄!

Nyt on aihetta juhlaan muutoinkin. Kovalla puristuksella saimme lihakaupassa tuon tuloksen kevyesti nollan yläpuolelle. Sieraimet ovat vedenpinnan yläpuolella, vaikka muutoin oltaisiinkin vielä veden alla. Suunta on oikein terve. Ensimmäinen vuosi menikin sen verran miinukselle, että siitä riittää kerrottavaa vielä lapsenlapsillekin😆.

Alkuvuonna meiltä puuttuu kokonaan jokin selkeästi ruokaan liittyvä juhlapyhä. Tai onhan meillä laskiaispullat ja runebergintortut, mutta ovat kuitenkin aika pieniä ”ruokapyhiä”. Ensimmäinen sellainen kunnollinen ruokajuhla onkin tuossa ihan nurkan takana, nimittäin pääsiäinen, joka on ihan kohta. Pääsiäisenä syödään tietenkin lammasta tai oikeasti syödään karitsaa. Me leikkaamme nämä karitsat itse ja ovat tietenkin kotimaisia, mutta niitä on rajattu määrä. Eli suosittelen vahvasti varaamaan ajoissa oman pääsiäispöydän herkun. Etenkin, jos ajattelit paistia tai viulua tuoreena tai palvattuna. Ja toki muutkin ruhonosat ovat varattavissa. Nähdään lauantaina ja toki saat tulla kaupoille aikaisemminkin😊.

Iltapalaksi taipuukin tänään hevosenjauhelihasta tehdyt lihapullat… Sitä muuten löytyy vielä😄.

Mitä ruuaksi?

Onhan mulla jokunen keittokirja siunaantunut hyllyyn. Kaikki kirjat pitäisi jo löytyä. Siitä huolimatta välillä yllätän itseni kirjakaupassa keittokirjaosastolta selaamassa uutta kirjaa. 😆

Uusi kirja, mutta samat ruokalajit. Jotain tehdään uudella tvistillä, ja jotain perinteisellä tavalla. Tämä onkin ruuanlaiton hauska puoli. Sinulla on tuttu resepti eli ruokalaji, jota tykkäät laittaa. Se on hyvää, mutta välillä vaihtelukin virkistää. Muuttamalla jotain ainesosaa tai jättämällä jotain pois, voit helposti soveltaa jotain uutta.

Jauheliha on yksi niistä raaka-aineista, jota me suomalaiset tykkäämme laittaa. Sitä on helppo myös soveltaa. Jos haluat tehdä tästä perinteisestä ja helposta raaka-aineesta jotain uutta, niin ohessa on ohje, jolla kastike viedään aivan uudelle tasolle. Tällä ohjeella hurmaat ruokailijan kuin ruokailijan. 😊

Jauheliha on yksi niistä raaka-aineista, jota me suomalaiset tykkäämme laittaa. Sitä on helppo myös soveltaa. Jos haluat tehdä tästä perinteisestä ja helposta raaka-aineesta jotain uutta, niin ohessa on ohje, jolla kastike viedään aivan uudelle tasolle. Tällä ohjeella hurmaat ruokailijan kuin ruokailijan. 😊

Kermainen jauhelihakastike

600 g Katinalan Lihakaupan tuoretta naudan jauhelihaa/paistijauhelihaa
50 g Katinalan Lihakaupan ylikypsää savukylkeä
200 g herkkusieniä
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 varsisellerin vartta
1 porkkana
2 tomaattia
3 dl kuohukermaa
1 dl puna- tai valkoviiniä (näiden puuttuessa voit käyttää 2 rkl puna- tai valkoviinietikkaa)
2 tl tuoretta timjamia (kuivattua 1 tl)
2 tl oreganoa
Suolaa ja mustapippuria


Ruskista jauheliha pannussa öljyssä tai voissa. Kaada jauheliha toiseen astiaan. Lisää pannuun öljyä tai voita ja hienonnetut kasvikset (sipuli, valkosipuli, porkkana, herkkusienet ja varsiselleri) ja suikaloitu ylikypsä kylki. Paista noin 5 min. Lisää joukkoon viini ja haihduta hetki. Kaada joukkoon kerma ja keitä miedolla lämmöllä 30 min. Leikkaa tomaatista sisukset pois ja kuutio se. Lisää toimaatti, yrtit ja mausteet. Keitä 3-5 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Helmikuu ei ehkä ole kiireisintä aikaa

Alkuvuosi ei ehkä ole kaltaiselleni kauppiaalle kaikkein kiireisintä aikaa. Koko toimialalla on toki hiljaista, mutta kyllä kaupassa voisi käydä muutama asiakas enemmän kuin mitä kuvassa näkyy. 😉 Meillä on paljon niin arkiruokaa kuin herkkujakin tarjolla.

Tarjonnasta tulikin mieleen, että tulevan torstain iltapäivänä saamme tuoretta kotimaista karitsaa myyntiin. Sitä on myös tarjolla loppuviikosta. Meillä suositaan karitsaa lampaan sijaan. Pidän itse sitä hivenen hienostuneemman makuisena kuin lammasta, vaikka ei lammas millekään villalle maistu. Ja kyllä 30 vuotta tai 100 vuotta sitten vielä saattoi maistuakin. 😆

Karitsan lisäksi kannattaa tulla hakemaan palvuttua porsaan potkaa hernekeittoa varten tai muuta haluamaansa lihaa, kun laskiainen tulee. Saat myös herkulliset Ahtilan Jarkon luomuherneet keittoa varten. Jarkon herneiden yksinkertainen salaisuus on rauhallinen ja pitkä kuivattaminen, jolloin herne muussaantuu keittoon hienosti.

Joskus kebab onnistuu ja joskus ei

Pahoittelut, että meillä ei tasaisesti tuota kebabia ole ollut myynnissä. Siinä on ollut vähän sellainen haaste, että joka neljäs erä onnistuu, niin sen tekemisessä ei ole oikein ollut järkeä. Mausteet olen saanut kohdilleen jo melkein alkumetreillä, mutta rakenne on kärsinyt. Mistä muuten kebab on tehty? Mikä on kebabeläin? Kebabia meillä Suomessa tehdään perinteisesti naudanlihasta (monen kebabin lihan alkuperä on muuten muualla kuin Suomessa, saati edes pohjoismaissa 🇧🇮🇨🇼🇩🇲), mutta myös kanasta ja lampaasta. Tulen testaamaan myös lammasta kunhan saadaan karitsoja ensin vähän leikattua. Sellainen huomio meidän kebabista, että meillä se liha tulee Suomesta 🇫🇮. Nyt kuitenkin kävi silleesti, että pääsin vikasyiden juurelle, joten maistelen tällä hetkellä tyytyväisenä ihan hemmetin hyvää kebabia. Aina ei mene putkeen, mutta nyt menee 😄

Veljenpoikani Joonas

Mielestäni tämän tyyppisissä ammateissa, jotka ovat käsityöammatteja oppii parhaiten tekemällä. Itsekin suoritin pääosin kokin opintoni oppisopimuskokkina helsinkiläisessä ravintola Nokassa. Enkä vaihtaisi sitä kokemusta saati oppia mihinkään. Veljenpojastani ei ehkä lihakauppiasta tule, mutta on kuitenkin työharjoittelussa meillä oppimassa arvokkaita asioita, esimerkiksi työelämätaitoja ja asiakaspalvelua. Muun muassa nämä kaksi taitoa ovat hyvin tärkeitä nuorelle työelämässä pärjätäkseen. Meiltä saa muutkin kysellä kyllä työharjoittelupaikkaa. Meidän ei välttämättä tarvitse olla toisillemme sukua. Tsemppiä kaikille nuorille