Lihakauppiaan tiistai

Syön hyvin ja terveellisesti, ainakin välillä

Sain eilen osallistua Maa- ja metsätalousministeriön paneelikeskusteluun huomisen ruokalautasesta. En tuntenut panelisteja erityisen hyvin, mutta kaikilla meillä oli erilainen tausta. Oli mielenkiintoista keskustella niinkin paljon tunteita herättävästä aiheesta kuin ruoka siten, että keskustelulla oli säännöt ja puheenjohtaja. Tuli todella hienosti jokaisen omat näkemykset esille. Samaa mieltä me emme olleet kaikesta, mutta sehän toisaalta siinä niin hienoa olikin.

Keskustelun tarkoituksena oli kerätä erilaisia näkemyksiä aiheeseen liittyen. Huomisen ruokalautanen aiheena onkin mielenkiintoinen ja aina ajankohtainen, koska me mietimme siinä ravintoa ravitsemuksen, ympäristön, elinkeinon ja tietenkin itse nautinnon kautta. Ruoka liittyy niin moneen asiaan.

Minun on pakko myöntää, että mietin ruokaa aina ensimmäisenä nautinnon lähteenä. Ruoka kun on elämän yksinkertaisimpia iloja. Se koskettaa meitä kaikkialla. Toki haluan olla myös vastuullinen tekemissäni asioissa, ja tämä tarkoittaa myös monia muitakin asioita kuin ruokaa. Vaikka haluan olla vastuullinen, en kuitenkaan halua kantaa koko maailman taakkaa harteillani. Mielestäni mitä vastuukysymyksiin tulee, niin ne pitäisi tehdä meille helpoksi toteuttaa.

Nautinnon ja vastuullisuuden lisäksi puhuimme ruuan terveysvaikutuksista. Ehkä jopa eniten. Moni asia kohtuuttomasti käytettynä muuttuu itseämme vastaan myrkyksi ja taas kohtuullisesti käytettynä hivelee henkeämme ja kehoamme. Ruoka on tietenkin yksi näistä. Moni meistä syö miten sattuu, ilman säännöllisiä ruokarytmejä ja ilman kasviksia. Keskustelimme hivenen siitä, minkälaisia eroja meillä syömistottumuksiin liittyen on. Todettakoot, että itse olen saanut säännölliset ruokarytmit, laadukkaan ja kunnon ruoan sekä kasvisten tärkeyden ja nautintonäkökulman jo kotoa reppuuni mukaan. Monella asia oli ja on päinvastainen. Onneksi voimme aina kehittää toimintaamme. Ainakin minun on pitänyt tehdä sitä jatkuvasti, jotta ruoka ei muuttuisi myrkyksi vaan palvelisi minua.

Viime viikolla mainitsin, että nyt tulee ensimmäisiä hirviä myyntiin. Tilanne vaikuttaa vieläkin suotuisalta niiden suhteen. Toinen asia jota meiltä on kaivattu pidemmän aikaa, on hevonen. Nyt on ilmeisesti käynyt siten, että niityillä kirmaaminen on loppunut, koska tämä hevosen lihan saantiasia on ratkennut. 😉

Syödään hyvin, terveellisesti, hyvällä mielellä laadukasta ja kotimaista.

Tuomas

Todellista lähiruokaa on taas saatavilla

Tätä kirjoittaessani ulkona on sateinen hieman kolea keli. Keli auttaa meitä muun muassa ruokaan liittyvissä mielihaluissa. Tällä hetkellä minun tekisi mieli laittaa omenasta tai mustikasta jälkiruokaa, esim. piirakkaa itse tehdyn vaniljakastikkeen kanssa. Suolaiselta puolelta ehdottomasti padat ja keitot tulevat seuraavaksi mieleeni. Viime viikonloppuna sainkin nauttia porukoiden lihasoppaa ja omenahyvettä. Ne lämmittivät mieltäni pitkäksikin aikaa. Hyvä ruoka muistuttaa minua välillä siitä, mitkä asiat ovat elämässäni minulle tärkeitä. Näitä esimerkiksi ovat läheiset ihmiset ja heidän kanssaan vietetty aika. Arkena välillä tuppaa olemaan kiirettä, mutta siitä huolimatta istumme yhdessä syömään ja rauhoittumaan. Ruokapöydässä ei ole kiire minnekään. Tai niin ainakin pitäisi olla.

Kesällä ruoanlaitto on meillä kotona grillin ja keittiön välissä pyörimistä ja ehkä nopeatempoisempaa, kun taas syksyllä kaikki tapahtuu hitaammin ja enemmän hellan ääressä oleillessa. Pataruokien kanssa ei kannata kiirehtiä. Toki annettu aikakin kyllä palkitsee ruokailijansa. Patojen, keittojen ja paistien raaka-ainevalikoima onkin kasvanut näin syyskuun lähtiessä käyntiin. Lihakauppaan on saatu taas tarjolle todellista lähiruokaa hirveä. Tällä kertaa hirveä on saapunut meille Hyvinkäältä ja Harvialasta. Omat suosikkini hirvestä ovat paahtopaisti, keittoliha ja ulkofilee. Ensiksi haluan tehdä siitä jotain perinteistä ja yksinkertaista, esim. Roseeksi paistettu paahtopaisti tai ulkofilee herkullisten juuresten seurana ja keittolihasta tietenkin hirvisoppaa. Kun perinteiset reseptit on käyty läpi, niin sitten täytyykin kehitellä jotain uusia reseptejä. Mitenköhän hirvi toimii bbq-savustimessa, tortillan välissä tai raviolin täytteenä.

Toivotan sinulle kanssa kulkijani paljon mahdollisuuksia nauttia hyvästä seurasta, lähimmäisten rakkaudesta ja hyvästä, sydäntä lämmittävästä ruuasta.

Tuomas

No nyt se on valmis

Viime viikolla olikin puhetta, että lihakauppa avaisi oman Youtube-kanavan, jossa tulisi jatkossa olemaan reseptivideoita katsottavana. Aikaa meni opetteluun sen verran, että ensimmäistä ja ”helppoa” videota en saanut tehtyä suunnitellussa ajassa, joten ensimmäisen videon julkaisu tapahtui tänään. Linkistä pääset katsomaan ensimmäisen videon. Se sisältää käytännössä kaksi reseptiä, ja siksi video onkin melko pitkä. Otan mielelläni rakentavia kommentteja videosta vastaan, jotta voin kehittää videoita jatkossa parempaan ja hyödyllisempään suuntaan.

Kanava kannattaa tilata, niin löydät videot jatkossa helposti. Video löytyy täältä:
https://www.youtube.com/watch?v=Hv3VscwXAjI

Varsinaista paperiversiota reseptistä ei vielä ole, joten pikkelöityjen vihannesten ohjeen ja suuntaa antavat määrät löydät alta.

Ainekset:
Kukkakaalia, porkkanaa, punasipulia, kyssäkaalia ja kurkkua (avomaan kurkkua, jos on saatavana)
1-2-3-liemi (riittää karkeasti yhteen noin 1 litran vetoiseen säilykepurkkiin):
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä

Laita 1-2-3-liemen ainekset kattilaan ja lämmitä siten, että sokeri sulaa. Sekoittele lämmittämisen aikana. Jäähdytä. Pilko vihannekset haluamasi kokoisiksi paloiksi ja laita steriloituun säilykepurkkiin. Kaada liemi päälle ja anna maustua vuorokausi.

Ja sitten ei muuta kuin kokkailemaan.

Tuomas

Tässä menee vain pari tuntia…

Ajattelin, että jos oikein avaisi Youtubeen oman kanavan reseptejä varten. Sitten näitä reseptivideoita voisi kätevästi jakaa muun muassa Facebookissa ja vaikka sähköpostin välityksellä. Toki niistä tulisi tehdä myös paperiset versiot, joita voisi jakaa esim. myymälässämme. Idea on mielestäni hyvä. Aikaa tähän aloitukseen meni kuitenkin paljon enemmän, mitä oli suunnitelmissa. Paljon enemmän.

Teimme koekuvauksen eilen yksinkertaisesta reseptistä. Oliko helppoa? Oli… tai siis ei. Editointi, kuvan käsittely jne. vaatikin muutaman tunnin harjoittelun ennen kuin se alkoi jotenkin sujumaan. Tämän muutaman tunnin jälkeen ei oltu edes puolivälissä. Nyt voisi kysyä, että voisiko tämän asian ostaa palveluna ulkopuolelta? No varmaan voi, mutta hintalappu pyritään pitämään nyt hyvin matalana ja muutoinkin homman pitää olla kevyttä pyörittää, joten laitetaan ihan oma kuokka suohon. Ainakin tässä vaiheessa.

Kokkailu ei vienyt kauaa aikaa, mutta kaikki muu vei ja vie, joten saatte ensimmäisen Youtube-kanavan reseptin katsottavaksenne vasta viikon päästä tiistaina.

Uutta opetellessa kantapään kautta.

Tuomas

Hetki pitää hengähtää

Onpas takana pitkä putki töitä. Olen kuullut ihmisistä villejä tarinoita, jotka eivät lomaa pidä, vaan painavat vuodesta toiseen duunia. Vaikka olenkin työlle perso, niin en ehkä kyseiseen ryhmään kuulu, vaan tarvitsen hengähdystaukoja. Ehkä pienen lapsen vanhemmuus voi tuoda lisää haastetta omaan jaksamiseen… Tai ikä. Joka tapauksessa töitä ollaan tehty kovalla sykkeellä jo pidempään. Korona on kieltämättä tuonut lisärasitetta arkeen jo keväästä lähtien niin hyvässä kuin pahassakin. Yrityksemme (toki niin kuin moni muukin) elää aika lailla kädestä suuhun, joten vaikutukset olisivat voineet olla pahemmat, kuin mitä alun alkaen odotin. Onneksi asiat osaltamme menivät oikein hyvin. Eteenpäin katsoessa horisontissa kuitenkin näkyy tummia koronapilviä, mutta pilvien takana on aina aurinkoa, joten en taida asioita murehtia etukäteen, vaan käsitellä ne yksi kerrallaan pois, kun tulevat kohdalle.

Niin kuin viime viikolla kirjoitinkin, että kesä tuli ja meni, niin se tarkoittaa, että minulla on mahdollisuus pitää pieni loma. Akkuja pitää välillä ladata, muuten kone ei käy ja sitten ollaan pajalla katsomassa, mikä meni pieleen🙃. Nyt pari seuraavaa päivää alkaa aamu-uinnilla, jatkuu ilman aikatauluja rennosti ottaen.

Terveiset mökiltä!

Tuomas

Kesä tuli ja meni

Kyllä se näin tuppaa olemaan, että varsinainen kesäsesonki rupeaa olemaan takana, kun koulut alkavat. Kelit voivat olla kohdillaan vielä pitkäänkin ja grillaus jatkua, mutta kyllä muutoksen kaupan arjessa huomaa. Ei voi sanoa, että suoraan rauhoittuu, mutta muuttuu ainakin. Omassa pihassa ajanpuutteen vuoksi grillit ovat olleet niin vähäisellä käytöllä, että suorastaan polttelee grillaus. Viime viikonloppuna olikin mahtava tilaisuus grillata ribsejä pitkästä aikaa. Ribsejä valitettavasti tulee syötyä harvemmin, koska saan nauttia meidän perheessä herkut itse. Viime viikonloppuna tähän oli hyvä mahdollisuus, kun olin yksin kotona, jota ei vähään aikaan olekaan tapahtunut. Ehkä viimeksi ennen pojan syntymää. Pakko myöntää, että poika vie aikaa… Mutta totta kai antaa vastavuoroisesti paljon iloa takaisin. Ja haastetta. Hän haastaa minut oppimaan uusia asioita elämässä.

Tällä viikolla meillä on viimeinen varsinaisesti kesään kytkettävä tapahtuma ja tällä kertaa saamme vierailla pienillä festivaaleilla Hyvinkäällä, josta viime viikolla mainitsinkin. Jos pienpanimon oluet kiinnostavat, niin kannattaa tulevana perjantaina lähteä käymään Hyvinkäällä Oma Panimo -festivaaleilla osoitteessa Niinistönkatu 6, klo 17-23. Linkistä panimon omille sivuille: https://www.omapanimo.fi/?page_id=136.

Tapahtuman jälkeinen viikko onkin pyhitetty rennolle oleillulle perheen kanssa ja kokkailulle, nimittäin ajattelin pitää noin viikon kesäloman.

Sitä odotellessa😊.

Tuomas

Jotain jäi pois, jotain tulee tilalle

Elomessut ja Lepaan puutarhanäyttely jäivät hodaritapahtumana pois pirun koronan takia jo aika päivää sitten. Onneksi tällä hetkellä Suomessa on koronan osalta suhteellisen hyvä tilanne, joten uusia mahdollisuuksia pistää ravintola pystyyn on tullut. Tulevana perjantaina 7.8. Pistämme pop up-ravintolan pystyyn Kaurialan stadionilla klo 17 eteenpäin noin klo 20 asti ja laitamme tarjolle nyhtöpossuhodareita. Hyvän ruuan lisäksi mahdollista on nauttia jännittävästä pelistä tai sitten vain hyvästä ruuasta😁.

Seuraavalla viikolla onkin sitten hivenen menevämpää tapahtumaa pienen ajomatkan päässä. Nimittäin Hyvinkäällä osoitteessa Niinistönkatu 6 on pienpanimo nimeltä Oma Panimo. Samaisessa osoitteessa on perjantaina 14.8. Klo 17-23 olutfestivaali, jossa meidän tarjoaman hyvän ruuan lisäksi on tarjolla musiikkia ja tietenkin sitä olutta. Ihan hirveästi ei pienpanimoita lähiseuduilta tule mieleen, joten kannattaa lähteä tutustumaan Oma Panimoon Hyvinkäälle. Tapahtuma on K-18.

Luomupossuviikot tulevat – ”Miksi teillä on luomua?”

Niin miksi meillä on luomua? Minkälaisia mielikuvia luomu sinussa herättää? Onko todellakin niin, että alkuperällä, kasvattajilla, eläimen ravinnolla, teurastuksen vaiheen stressitasolla, luonnonmukaisella ruokavaliolla ei ole mitään väliä? Vai ovatko ne juuri asioita, jotka ovatkin erittäin tärkeitä?

Taas palataan tähän, mitä ruoka kenellekin meistä on. Ruoka varmasti ensisijaisesti ravitsee meitä, mutta se voi tehdä paljon muutakin. Joillekin meistä riittää, että vatsa tulee täyteen ja makuelämyksenäkin riittää, että lautasella oleva mössö on jotenkin syötävää. Minulle se ei riitä. Minä haluan, että ruoka antaa minulle elämyksiä. Minä haluan, että saan siitä fyysisen ravinnon lisäksi myös henkistä ravintoa. Ruuan ja sen tekemisen pitää miellyttää ja välillä viihdyttää. Ruoka tuo meidät myös yhteen, eli sillä on sosiaalisia vaikutuksia. Minä haluan tietää, mistä se tulee, mitä ja miten sille on tehty, mitä sen on saanut. Haluan kunnioittaa raaka-ainetta. Näistä syistä johtuen, meille tulee torstaina myyntiin luomuporsasta ja luomubroileria. Kokeillaan, miten homma toimii. Yksi oleellinen syy ei ole pelkästään luomu, vaan lihan alkuperän ja kasvatusmetodien läpinäkyvyys.

Luomunautaan törmää helposti, mutta luomupossuun ei, saati luomubroileriin. Sikäli kun olen kasvattajia oikein ymmärtänyt, niin naudan kasvattaminen luomuna on helpompaa kuin porsaan. Tämä varmasti selittää myös saatavuuden. Torstaina saapuvat luomupossut tulevat pieneltä perhetilalta Karkkilasta, jossa Reetta ja Timo pitävät tilaa. Tila on ollut Reetan isällä luomutilana jo vuodesta 1989, joten kokemukseen voi luottaa.

Saapuvat luomuporsaat ovat tyypillistä Yorkshiren rotua. Ravintona heille annetaan suurimmaksi osaksi oman pellon tuotantoa, mutta lisäksi käytetään muiden luomutuottajien antimia. Menussa on luomuohraa, -härkäpapua, -vehnää, -rypsiä, ja -kauraa. Possut saavat olla vapaasti ulkona toukokuusta lokakuuhun tai muutoin lämpötila huomioiden. Tilalla on oma tilateurastamo samassa pihapiirissä.

Herkutellaan tällä viikolla luomuna

Tuomas

Makkara tehdään reseptin mukaan, mutta se ei aina ole samanlaista

Kesällä sitä saakin tehdä makkaraa melkein joka välissä. Tämähän on siis hyvä asia. Makkaraa menee meillä pitkin vuotta suhteellisen tasaisesti, mutta kyllä kesä piikin tekee. Kesällä makkaroitamme menee kauppamme lisäksi erilaisiin tilaisuuksiin ja ravintoloille. Olen todella monta kertaa kuullut kehun yhteydessä, että ”älkää vaan muuttako reseptiä”. Minun on pakko myöntää yksi asia. Makkarareseptejä on muutettu todella monta kertaa😁. Välillä tehdään monta kertaa saman lailla, mutta sitten taas tuntuu tekijästä siltä, että jotain pitää muuttaa. Tavoitteena on siis aina vaan parempi makkara. Toki monesti yritän myös miettiä, miten tämän tekisi tehokkaammin, mutta laadusta ei voi tinkiä tehokkuuden kustannuksella.

Alla muutama viimeisin kokeilu tai muutos:

  • Makkaroiden rasvapitoisuutta laskettiin noin 7-10 prosenttiyksikköä. Tämä paransi rakennetta ja näin ollen suutuntumaa sekä grillaamiskokemusta.
  • Hirvi- ja poromakkarassa katajanmarja vaihdettiin valmiiksi jauhettuun katajanmarjaan sen sijaan, että mauste jauhettaisiin hetki ennen makkaramassaan sekoittamista. Tästä jäi puuttumaan katajanmarjan aromaattisuus. Tämä aromaattisuus saattaa olla jonkun suuhun liian vahva, mutta palaute ja oma maku jäi kaipaamaan sitä. Palattiin takaisin marjan jauhamiseen hetki ennen.
  • Chili-emmentalissa pyrittiin lisäämään lihapitoisuutta n. 5 prosenttiyksikköä, mutta oli todettava, että siitä tuli liian napakka. On hyväksyttävä, että juusto syö hivenen lihapitoisuutta.

Hirvimakkara onkin saanut meillä paljon julkisuutta, kiitos Ilkka Uusivuorelle saamastamme ilmaisesta mainoksesta Kokkisota-ohjelmassa. Vaikka ohjelmasta on jo aikaa, niin taannoinen uusinta nosti taas kysyntää uudelleen. Meidän tekemissämme makkaroissa käytämme vain kotimaista lihaa, joka on asettanut haasteen juuri hirvenlihalle näin keskikesällä. Metsästyskautta saa vielä pari kuukautta odotella. Kuitenkin inventaarion yhteydessä löysin vielä erän Janakkalan hirveä, josta nyt on tehty makkaraa.

Tervetuloa makkaraostoksille.

Tuomas

Välillä on hyvä syödä muualla

Viime viikonloppuna kävimme minilomalla Helsingissä perheen kanssa. Oli kiva tallata pääkaupunkiseudun katuja ja nauttia meren läheisyydestä. Ja mikä parasta, oli kiva käydä pitkästä aikaa ravintolassa syömässä. Ruokailut ja kahvittelut onnistuivat rauhallisesti ja saimme nauttia hyvästä ruuasta sekä palvelusta huolimatta siitä, että 8 kk poikamme ei pysynyt tyytyväisenä paikallaan, vaan liikettä ja virikettä piti olla koko ajan. Useamman vuoden Helsingissä asuneena en voinut olla huomaamatta koronan vaikutuksia turistivirroissa tai oikeastaan niiden puutteessa. Onneksi pääosa paikoista, joissa halusimme käydä olivat kuitenkin auki.

On myönnettävä, että koronan aikana lihakauppaamme on kohdeltu suopeasti, vaikka olemmekin erikoiskauppa. Toki olemme kokeneet myös sen negatiivisen puolen, mutta ne ovat jääneet kuitenkin hyvin vähäisiksi. Samaa ei voi sanoa ravintola-, kahvila- ja baariyrittäjistä. Vaikka tykkäänkin laittaa kotona ruokaa ja työni on auttaa sinua laittamaan kotona ruokaa herkullisista aineista, niin suosittelenkin pitämään silloin tällöin taukoa kokkailusta ja nauttimaan muiden tekeleistä. Osa paikoista joutuu pitämään edelleen ovia kiinni, mutta osa on jo auki normaalisti. Kesällä muutoinkin tuntuu olevan enemmän paikkoja jossa käydä joko kahvilla, ostoksilla tai muutoin vaan vierailulla. Suosittelenkin katsastamaan mitä kaikkea täällä hämeessä on tarjolla, esim https://kasvuahameessa.fi/taste-of-hame/#kohteet-kartalla tai facebookissa Matkailua Hämeessä -sivu.

Ps. Tulevan lauantain (11.7.) lounaan voit hoitaa tulemalla lihakaupalle, koska silloin on taas tarjolla nyhtöpossuhodareita joko mukaan tai paikan päällä syötäväksi. Tervetuloa!