Lihakauppiaan tiistai

Marja ja Timo

Meillä on kyllä erittäin hyvä henkilökunta😊. Marjalla ja Timolla on pitkä kokemus tämän kaupan pyörittämisestä. Ilman heitä moni asia olisi mennyt aivan metsään tämän muutaman vuoden varrella, mitä olen ollut täällä töissä. Olen erittäin kiitollinen heille heidän työpanoksestaan. Kermana kakun päällä he ovat erittäin hyviä työkavereita😊.

Lyhyt esittely kummastakin.

Marja

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?
”Kotitöiden jälkeen nautin suunnattomasti Viken ulkoiluttamisesta ja sohvalla makaamisesta.”

Mikä on suosikkiruokasi?
”Suklaa ja kaalilaatikko.”

Mikä on tässä vuodenajasta parasta?
”Pimeys. Saa polttaa kynttiöitä.”

Timo

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?
”Autojen ropaamista.”

Mikä on suosikkiruokasi?
”Leivitetyt porsaan leikkeet ja muusi.”

Mikä on tässä vuodenajassa parasta?
”Raikas ilma.”

Lihakauppias selvitti hirvilihapullamysteerin😃

Nyt kun hirvet ovat saapuneet meidän lihakauppaan myyntiin, niin muistelen edellisen vuoden keskusteluja siitä tarvitaanko hirven kanssa myös possua. Samaan asiaan törmäsin viime viikolla muutamaankin otteeseen. Kysymykseen kuitenkaan ei ole yksi selitteistä vastausta, koska se riippuu täysin siitä, mitä tekee. Lähtökohta kuitenkin on, että hirvenliha on vähärasvaista ja mielestäni hyvin hienostuneen makuista.

Viime viikon keskusteluista sainkin innostuksen tehdä lihapullia pelkästä hirvestä. Huomasin, että käyttämäni perinteinen lihapullaresepti toimii, vaikka liha olisi kuivempaakin. Lihapullista tuli erinomaisia. Jos olisin tehnyt esim. Burgundin pataa, niin olisin tällöin lisännyt possua ylikypsän kyljen muodossa, mutta vain vähän. Alkuperäinenkin burgundin padan resepti tehdään hyvin vähärasvaisesta naudasta ja se on siitä huolimatta hyvää. Karjalanpaistia tehdessäni olisin kyllä laittanut joukkoon possua, mutta ehkä normaalia vähemmän, koska en halua possun maistuvan liikaa. Pitkään haudutetuissa ruuissa on se hyvä puoli, että liha kun on mureaksi kypsennetty, niin se toimii pienemmälläkin rasvapitoisuudella.

Alla lihakauppiaan testaama ja hyväksi koettu lihapullaresepti.

  • 500 g hirvenjauhelihaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • 1,5 dl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1 sipuli
  • Suolaa, mustapippuria ja maustepippuria maun mukaan
  • Voita

Kuullota silputtua sipulia pannulla voissa 3-5 min. Siirrä jäähtymään. Sekoita maito, kerma, kananmuna, jäähtynyt sipuli ja korppujauho. Älä turvota tässä kohtaa korppujauhoja, vaan sekoita ne samantien jauhelihan joukkoon. Lisää mausteet ja sekoita. Paista koepihvi pannulla, jotta tiedät onko suolaa ja pippureita riittävästi. Kun mausteet ovat kohdillaan, kuumenna pannu ja muotoile taikinasta pullia välillä käsiä kylmässä vedessä kastaen ja paista ne kuumalla pannulla voissa. Pannun koosta riippuen kannattaa pullat paistaa 2-3 erässä. Kääntele pullia pariin otteeseen ja pidä päällä paistamisen lopussa tarvittaessa kantta, jotta kypsyminen tapahtuu nopeammin. Paista kypsäksi. Nauti hyvän seuran kera.

Kysy lihakauppiaalta, niin lihakauppias vastaa

Ajattelin aloittaa tällaisen sarjan sosiaalisessa mediassa, kun ”Lihakauppias vastaa”. Sen tarkoituksena on kasvattaa tietämystä lihaan ja ruoan laittoon liittyvissä kysymyksissä. Minulla on oma kysymyspatteristo osittain valmiina, mutta voit myös lähettää minulle sinua askarruttavan lihaan liittyvän kysymyksen viestillä tai postata sen kommenttikenttään. Jos en tiedä vastausta, niin selvitän sen sinulle.

Välillä kannattaa muuten pitää siivouspäivää. Nyt on ehkä tullut pidettyä sellaista vähän liiakseen, kun viikonloppu meni kodin varastoja tyhjentäessä kirpparille ja kaatopaikalle sekä alkuviikko työpaikkaa syvemmin puunatessa. Töissä meillä kyllä siivotaan enemmän tai vähemmän aina silloin kun ollaan auki tai tehdään jotain tuotantoa, mutta siivous ei ole tähän asti yltänyt toimistooni. En edes tiennyt, että lattia on puunväristä paneelia tai, että täällä on patteri talven kylmiä kelejä ajatellen😊. Myönnettäkööt, että puolet siivousajasta meni omien papereiden järjestämiseen ja pöydän siivoamiseen kaikesta turhasta. Lisäksi tänne tuli ihan selkeästi tila sohvalle. Se saattaa tulla pitkinä päivinä tarpeeseen.

Linnut maistuivat ja riistakausi kolkutteleekin jo ovella

Viime viikolla kerroin tekeväni sorsaa ja riekkoa mökillä. Vaikka itse asiaa epäröinkin, niin lopputulos oli aivan erinomainen. Vähän piti miettiä, että miten nämä nyt tehtiinkään, koska viimeksi 10 vuotta sitten olen laittanut riekkoa ja sorsan valmistamisestakin on vierähtänyt 12 vuotta. Tuoreet ja raikkaat loppukesän juurekset vielä kruunasivat annokset.

Erityisesti viime viikon ruoanlaitossa oli yksi elementti, jota niin monesti arjessa kaipaan. Se on nimittäin aika. Aika ruuan huolelliseen suunnittelemiseen, valmistamiseen ja aika sen syömiseen. Ajan puutteesta huolimatta syömme päivittäin yhdessä ainakin päivällisen ja viikonloppuna myös muut ateriat. Minulle ruoka ja siitä nauttiminen on jotenkin pyhää, joten häiriötekijät pitää olla minimoituna, jotta voin keskittyä tilanteeseen ja ruokaseuraan. Mökillä kerkesi ruuanlaiton ja syömisen ohessa myös pulahtamaan järvessä. Nyt järven lämpötilakin rupeaa olemaan sopivalla tasolla. Parhaimmillaan se on joskus alkutalvesta.

Lintuja yritän saada meille myyntiin, katsotaan miten siinä projektissa käy. Hirven lihaa on kuitenkin tänäkin vuonna saatavilla. Peltohirviä saa jo metsästää muistaakseni 1.9. lähtien. Hyvällä tuurilla saamme siis tuoretta hirvenlihaa jo ensi viikolla.

Tulta on taas pesässä

Lämminsavuheppaa on kyselty. Samoin lämminsavukassleria ja porsaan ulkofilettä sekä palvattua broilerinfileerullaa. Ei hätää, odotuksesi palkitaan tuota pikaa, sillä kuva on otettu palvisaunan pesästä, eli keskiviikkona kaikkia niitä on taas tarjolla. Meillä onkin ollut tässä kesäsesongin häntäpäässä kaksi hyvin työllistävää messua Elomessut ja Lepaan puutarhanäyttely. Ne menivät todella hyvin, mutta rokottivat mahdollisuuksia tehdä tuotteita myymälään. Sesonkina välillä pääsee päälle aikapula. Ei tässä sesonki lopu, mutta muuttuu toisenlaiseksi kuitenkin. Ja tarjonta sen mukana, esimerkiksi peltohirviä saapuu myyntiin jo syyskuun alussa, samoin kotimaista karitsaa keittoihin tai patoihin. Karitsa tulee pakkasesta, mutta on siitä huolimatta hyvää ja laitetaan sille vielä sopuhinta😊.

Viime sunnuntai olikin oikein kiva päivä, ei nimittäin ollut mitään sovittua tekemistä, joten käytiin vaimo-kullan kanssa lounaalla Metsänkylän kartanossa syömässä pannukakut jäätelöllä, kermavaahdolla ja hillolla. Oli hyvää. Paikka on kyllä todella idyllinen ja kaupanpäälle käytiin silittelemässä laamoja sekä rautakaupassa. Jos et ole käynyt Metsänkylän kartanossa syömässä pannareita, rautakaupassa ja syöttämässä laamoja, niin suosittelenkin sitä sinulle seuraavan sunnuntain aktiviteetiksi. On todella hienoa, että ovat laittaneet paikan niin hienoksi.

Loppuviikosta olenkin nauttimasta mökin rauhallisuudesta, viileästä vedestä sekä saunomisesta, hyvää ruokaa unohtamatta. Sain lahjaksi sorsan ja riekkoa, katsotaan mitä niistä tulee😃.

Mikään ei muutu, jos en rupea toimimaan eri tavalla

Oletko huomannut, että nykyään kaikkialla toitotetaan aika paljon asiaa ilmastosta? Se on mainoksissa, lehtiartikkeleissa, televisio-ohjelmissa, uutisissa, ja ihan arkielämän keskuteluissa sekä monen meidän mielessä ihan jatkuvasti. Ilmastoasiasta puhutaan varmaan ihan syystä. Puheet eivät minua, meitä, yrityksiä ja yhteiskuntia harvemmin määritä, vaan se mitä olemme valmiita tekemään. Toiminta siis määrittää meidät.

Minulle ei valitettavasti maistu absoluuttinen kieltäytyminen. Mitä ruokaan tulee, niin kasviksista saa oikeasti todella hyvää ruokaa, mutta en siis halua syödä pelkästään kasviksia. Lihaa rakastavana ihmisenä minun onkin hyvä keskittyä siihen, että lautasellani on lisäksi runsaasti kasviksia monipuolisen ja ravitsevan ateriakokonaisuuden kannalta sekä välillä kalaa, ja miksi ei kasvisruokaakin. Minun kohdallani tämä tarkoittaa pestopastaa tai itse tehtyjä falafelpullia, nyhtökaura ei oikein maistu, vaikka se on oikein hyvä idea. Tämän lisäksi koen järkevänä, että ruoka tulee Suomesta tai niin läheltä kuin mahdollista. Tämä sen vuoksi, että haluan rahani jäävän tänne, eli tukea meidän kaikkien hyvinvointia sen kautta. Lähiruoka sitä paitsi on jossain määrin ympäristöystävällisempää, kuin se, mitä rahdataan toiselta puolelta maapalloa. Sitä paitsi Suomalainen liha ja raaka-aineet ovat puolueellisesta mielestäni erinomaisia laadultaan.

Lihakauppiaan silmillä kun katson tätä ilmasto asiaa, niin on monta juttua, joita voin tehdä. Ensinnäkin on terveellistä syödä kohtuudella lihaa, välillä kalaa ja paljon kasviksia ja marjoja siihen rinnalle. Eli kehotan syömään kohtuudella lihaa, tai oikeastaan kehotan syömään kohtuudella kaikkea. Ja kun sitä lihaa syö, niin panostaa sen laatuun. Toiseksi ruokahävikki on se, mihin meidän kaikkien pitää kiinnittää huomiota ja siihen me panostammekin myös lihakaupassa. Moni ajattelee, että meillä tulee paljon hävikkiä, mutta näin ei kuitenkaan ole. On ihan liiketoiminnankin kannalta järkevää, että hävikki pysyy mahdollisimman pienenä. Lähtökohtamme on, ettei yhtään lihaa mene roskiin. Tämä myös toteutuu suurilta osin. Kolmanneksi tästä lähtien lihakaupan autoa tankataan lähtökohtaisesti hivenen kalliimmalla dieselillä, mutta huomattavasti ilmastoystävällisemmällä Nesteen My Dieselillä. Oma auto kulkeekin jo biokaasulla. Ei ehkä ole vaivattomin tapa tankkailla autoja Hämeenlinnan seudulla, mutta jos haluaa muutosta, niin sitten pitää toimia sen mukaan.

En ehkä voi tai halua tehdä ihan kaikkea, mutta jotain asioiden edistämiseksi voin tehdä😃.

Olipas hyvä reissu!

Oli kiva käydä hetki hengähtämässä Amsterdamissa. Ensisijaisesti ruoka oli hyvää ja ihan ok-hintaista, samoin juomat. Ensimmäisessä illallispaikassa eteeni tuli uutuusleivos nimeltä boerencake. Erinomainen versio meidän kuivakakusta, sellainen yksinkertainen kaikin puolin, vuokaleivän muotoon tehty ja kosteampi. Sitä tulikin sitten syötyä siellä vähän väliä välipalaksi😃. Aika monessa paikassa tuli syötyä pihvi ja sen lisukkeena tietenkin pihvin parasta kaveria, eli ranskalaisia😋.

Amsterdamia voin kyllä suositella helppona pitkän viikonlopun matkakohteena, johon lentää nopeasti.

Hämeenlinnassa onkin tulevana viikonloppuna menoa, kun lauantaina ja sunnuntaina ovat Elomessut. Mekin olemme siellä kumpanakin päivänä pitämässä suosittua pop up -ravintolaamme, joten tervetuloa lounaalle sinne viikonloppuna.

Vielä yksi maanantai!

Onpas ollut vilskettä koko kesän lihakaupalla. Ja kauppiaana tietenkin olen siitä erittäin tyytyväinen. Kiitos teille asiakkaille. Mielestäni kesällä on ollut todella hyvät kelit, ainakin täällä Hattulassa. Toki suurin osa päivästä kuluu seinien sisällä ilman ikkunoita, mutta illalla kotiin tullessa säästä on päässyt nauttimaan.

Heinäkuu lähenee loppuaan ja niin myös monella alkaa työt ja koulut kun elokuun puolelle päästään. Olemme vielä ensi maanantaina auki, mutta siitä eteenpäin normaalisti ti-la auki.

Loppuviikosta ajattelinkin pitää pienen pätkän lomaa, eli meikäläinen ottaa suunnaksi Amsterdamin. Pieni loma ei tee kauppiaalle huonoa tämän pusertamisen jälkeen.

Jos minun pitäisi valita yksi jälkiruoka, niin se olisi jäätelö. Parhaillaan teenkin lähtöä kauppaan hakemaan sitä lisää. Kuvassa on Kolmen kaverin suklaa-tryffelijäätelö hivenen tuunattuna. Siis jäätelöhän pitää tehdä lähtökohtaisesti itse, mutta ajan puutteen vuoksi olen turvautunut Kolmen kaverin jäätelöihin, joita voin kyllä suositella.

Lauantaina pop up -ravintola Katinalassa

Tulevana lauantaina olisi taas tarkoitus pistää pop up -ravintolaa pystyyn Katinalaan. Tarjolla olisi nyhtö… karitsaa, valkosipulimajoneesilla hodarimuodossa. Kun karitsa loppuu, niin sitten siirrytään possuun. Karitsa on kypsennetty miedossa lämmössä noin 6-7 tuntia ja siinä on sellainen oikein hienostunut karitsan maku. Ei siis mitään villasukkaa😃. Kelikin näyttää oikein hyvältä. Tuskin pannuja tarvitaan, kun ulkona on jo valmiiksi niin kuuma🙃. Tarjoilu kestää klo 11-13.30 tai niin kauan kuin minulla tavaraa riittää.

Tällä viikolla syön…
Jämäsisäfilepihvin ja kantarellirisottoa
Pitkään kypsennetystä naudanrinnasta tehty sandwich
Vaimon tekemään kaalilaatikkoa lounaaksi
Paljon kasviksia
Paljon jäätelöä
Viikonloppu alkaa pizzalla ja kaljalla

Siis hyvää ruokaa hyvällä mielellä.

Mulla oli hyvä pihvi

Kyllä grillaaminen on kivaa. Sää voi vähän vaihdella, mutta sitä varten mulla on sade- ja talvitakki, kuorihousut ja kumisaappaat, villasukat, pipo jne. Kesä on kuitenkin grillauksen parasta aikaa. Mun suosikki noista grillilihoista on porsaan kylki ihan kokonaisuudessaan tai pelkät ribsit siitä leikatuna ja tietenkin naudasta entrecote. Kumpkin on suhteellisen armollinen grillaajaansa kohtaan. Entrecote ei ole ihan niin tarkka kypsyyden kanssa ja possun kylkeä saa kypsentää ajan kanssa oikein huolella, joten ei voi mennä hirveän helposti pieleen.

Teen tosi usein jonkun vihreän salaatin grilliruuan kanssa tai jonkun majoneesipohjaisen salaatin. Lisukkeena toimii aina niin hyvä maustevoi, joka tässä kohtaa on syntynyt punaviiniraakamakkaran sipuli-viiniseoksesta. Käytännössä maustevoi voidaan tehdä vatkaamalla voita kuohkeaksi (tämä ei ole pakollista, mutta kuohkea voi sulaa mukavammin kuuman pihvin päälle) ja lisäämällä siihen, mitä makuja nyt tulee mieleen, esim. sitruunaa ja rakuunaa sekä suolaa maun mukaan. Maustevoin voi myös pakastaa.

Tällä kertaa testissä oli briketit. Oon ollut hiilimiehiä, mutta saatan kääntyä brikettimieheksi😊.