Lihakauppiaan tiistai

Hyvinhän tämä sujuu, kun mennään maltilla

Tänään kävimme tiputtamassa ensimmäiset lihaherkut kotiinkuljetuksella ja se sujui erinomaisesti. Toki täytyy myöntää, että kun rupesin lihamestarin kanssa tilauksia tekemään, niin siinä meni hetken säätämisessä, että saatiin tilauksista selvää. Ei ole yksi jos toinenkin kerta, kun minun käsialaani joudutaan tulkitsemaan. Mukaan lukien minä itse.

Odotamme, että pääsiäisen viikolla on normaalia enemmän väkeä liikenteessä, haluammehan syödä hyvin. Siitä syystä emme valitettavasti voi tehdä kuljetuksia kyseisellä viikolla, mutta pääsiäisen jälkeen taas normaalisti.

Meillä kaupassa ei ole tällä hetkellä ruuhkia, joten saat palvelua turvallisesti ja nopeasti. Jopa suoraan autollesi. Voit jättää meille tilauksen puhelimitse tai sähköpostilla, kurvata autolla pihaan ja soittaa myymälään (03 672 3444), jolloin me tuomme herkut autollesi. Maksuna käy kätevästi kortti tai käteinen. Toki voit myös ajaa myymälän pihaan odottamaan ja tehdä siitä tilauksen.

Muistutan kuitenkin, että kun tulette myymälään, niin kunnioittakaamme kanssaolioita jättämällä etäisyyttä toisiin asiakkaisiin. Samoin voisin suositella, jos mahdollista, tulla myymälään yksin, eli ilman muita ihmisiä, jolloin tilaa luonnollisesti jää enemmän. Ja siis nämä neuvot vain sinun, minun ja meidän terveyttä suojellakseni😊👍🏻.

Kotiinkuljetuksella unohdin tänään veloittaa pidemmistä matkoista kuljetusmaksua, joten toistaiseksi se on poistettu, eli saat lihaherkut suoraan kotiisi 20 kilometrin säteellä lihakaupaltamme ilman erillisiä kustannuksia. Olemme helpottaneet kotiin toimitettavien tuotteiden valikoimista herkkukorivalikoimalla, mutta saat tilata mitä tahansa meillä onkaan valikoimissa. 50 € minimitoimitus tietenkin muistaen (lisää tietoa: https://www.katinalanlihakauppa.fi/kotiinkuljetus)

Parasta seuraa

Kuulin eilen ystävältäni vinkin ravintolassa käymisestä ilman, että oikeastaan käy ravintolassa. Hän oli valmistanut parempaa ruokaa kotona, pukeutunut vaimonsa kanssa ravintolaa varten ja ”lähtenyt” ravintolaan. Ensiksi juotiin alkudrinkit ”loungessa” ja odotettiin katettuun pöytään pääsyä. Tämän jälkeen kun ruoka on valmista, siirryttiin pöytään nauttimaan illallista. Oli viinit ja musiikit, siis tunnelma kohdillaan. Ainoa ero tässä perinteiseen ravintolassa käymiseen oli se, että tämä kaikki tapahtui kotona. Tämä kuulosti niin hauskalta, että meidän on pakko kokeilla. Mitäköhän Chef Tuomas tarjoaa ravintolassaan viikonloppuna😀?

Vaikka sosiaalista kontaktia rajoitetaankin, niin onneksi minulla on erinomaista illallisseuraa heti pöydän toisella puolella. Toinen heistä osaa nauttia ruuasta rauhassa ja toinen ei niinkään rauhassa. Se ei kuitenkaan haittaa❤️.

Onhan tämä kuitenkin outo tilanne, että ihan samalla tavalla ihmisiä ei pääse tapaamaan kuin aikaisemmin. Onneksi puhelimet on keksitty ja ne ovat kehittyneet. Olen elämäni aikana soittanut yhden käden sormilla lasketun määrän videopuheluita, mutta täytyykin perehtyä toimintoon. Tälle voi olla nykyään enemmän käyttöä.

Viime viikolla pohdin, että miten saamme lihakaupan asiakaspalvelua mukautettua nykytilanteeseen. Meille toki saa tulla myymälään käymään ja pääsääntöisesti täällä on väljää ihmisten kesken. Tämän lisäksi on mahdollista tilata herkkuja suoraan kotiin (lisää tietoa: https://www.katinalanlihakauppa.fi/kotiinkuljetus/) tai pyytämällä palvelua suoraan autolle, kun tulee käymään meidän kaupalla. Jälkimmäinen toimii siten, että soittamalla meidän myymälän numeroon (03 672 3444) otamme tilauksen vastaan, joko etukäteen tai kun tulet autolla pihaan. Me tuomme kassissa herkut suoraan autollesi ja otamme maksun vastaan siinä joko kortilla tai käteisellä.

Kyllä tämä tästä. Onneksi valon määrä lisääntyy koko ajan, eikä tämä tapahtunut syys-talvella🙂.

Siis meillähän on auto…

Kylläpä ovat maailmankirjat menneet sekaisin muutamassa päivässä. Viikko sitten suunnittelin, missä vaiheessa kannattaa tehdä juhannuksen makkaroita, mutta nyt horisontti on niinkin lähellä, että mitä tapahtuu huomenna. Tämä korona vaikuttaa nyt aika vahvalla kädellä jokaisen meidän arkeen, mutta se nyt ei liene enää mikään uutinen. Toivotaan vain, että tästä selvitään nopeasti.

Tämä totta kai vaikuttaa meihin erityiskauppana monella tapaa. En sano, että olisin huolissani, mutta toimenpiteitä pitää tehdä.

Ensinnäkin olemme nostaneet hygienian tasoa, eli putsataan huolellisemmin ja useammin. Tämä pätee niin käsiin kuin tiloihin ja välineisiin, esim. maksupääte. Toiseksi tässä on pähkinä purtavana siihen, että miten mahdollistamme teille hyvät asiakkaat maukkaiden herkkujen saannin, nyt ja jatkossa. Emme varmasti ole ainoita, mutta ensi viikosta tarjoamme mahdollisuuden kotiinkuljetukseen kunhan saamme siihen selkeät nuotit tehtyä. Tämän lisäksi tulee mahdolliseksi ostaa niin sanotusti autokaistalta herkut kotiin, eli tilaat meiltä pihassa ja me tuomme ne autoosi, jolloin vältät kontakteja muihin ihmisiin. Toki saat tulla edelleen meille kauppaan ostoksille niin halutessasi. Näistä infoan lisää, kun pääsemme viikkoa eteenpäin.

Minä en ole ajatusten tonava, siispä kysynkin sinulta onko sinulla ajatuksia ja ideoita toimintaamme ajatellen tässä tilanteessa?

Syödä pitää, mutta ei ruuan tarvitse olla pelkkää polttoainetta. Se voi olla elämän ilo ja nautinto.

Kiitos sinulle asiakkaamme.

Tuomas

Afternoon Tea lähti aivan lapasesta

Kun asuimme vaimon kanssa Helsingissä, siellä tarjoiltiin iltapäiväteetä muutamassa paikassa. Se oli hauska tapa pysähtyä lauantai-iltapäivästä juomaan lasilliset kuohuvaa ja nauttimaan tarjottimen täydeltä herkkuja brittiläistyylisen teen kera. No nyt asumme Hattulassa ja kun kuitenkin tykkään ruokakestien järjestämisestä, niin taioimme omat teekutsut viime viikonloppuna. Meillä on yleensä joko kaksin tai läheisten ihmisten kanssa aina lauantaina, joskus myös perjantaina jonkin asteiset päivälliset/illalliset. Niissä on monta hyvää puolta, kuten esimerkiksi se, että on pakko siivota ennen kuin vieraat tulevat. En siis erityisesti aina rakasta siivoamista, mutta se pitää tehdä. Siivoamisen lisäksi saan antaumuksella pyöriä rakkaan harrastukseni parissa ja tuottaa makuelämyksiä itseni lisäksi myös muille😊.

Menussa meillä oli seuraavaa:

-Valikoima teetä ja ranskalaista kuivaa kuohuviiniä Burgundin alueelta

-Kylmäsavulohi & skågenrapu -leipää. 3,5 päivää kylmäsavustin lohta, jolloin siitä tuli normaalia kuivempaan ja suolaisempaa. Alla oli siemen-ruisleipää.

-Hirvenvasan marinoitu filee tryffelimajoneesilla ja pikkelöidyllä retiisillä, parsakaalilla sekä punakaalilla, vaalean maalaisleivän kera

-Kylmäsavukassler, cantaloupmelonilla, parmesaanilla ja sinappimajoneesilla, vaalean maalaisleivän kera. Tästä olisi majoneesin voinut jättää pois

-Mausteiset karitsapasteijat chimichurrikastikkeella. Chimichurrikastike oli tehty oliiviöljystä, punaviinietikasta, oreganosta, lehtipersiljasta, valkosipulista ja chilistä. Helppo ja monikäyttöinen

-Mantelipraliinilla täytetty tuulihattu. Mantelipraliini tehdään paahtamalla sokeria ja lisäämällä siihen paahdetut mantelit. Tämä jäähdytettiin ja jauhettiin soseeksi. Ja taas tämä yhdistettiin leipurin kreemiin

-Canele -leivos. Bordeauxissa aikoinaan sain tätä yksinkertaista ja suhteellisen helpolla valmistettavaa leivonnaista ja oli niin hyvää, että muotit oli pakko ostaa heti mukaan. Hyvä, että ostin sillä olen tehnyt tätä herkkua viimeisen 10 vuoden aikana ainakin 4 kertaa. Leivonnaisessa mausteena on vanilija ja rommi ja erityinen kuori, joka tulee siitä, että muotti voidellaan mehiläisvahan ja voin yhdistelmällä. Kiitos asiakkaalle, joka toit minulle mehiläisvahaa😊.

Vasa ja lammas olivat jäänteitä yli vuoden takaa kun putsasimme taannoin pakkasia. Suosittelen pakkasten putsaamisoperaatioita kaikkiin kotitalouksiin. Ja pakko myöntää, että majoneesia en tehnyt itse. Jos pakkaseesi on jäänyt herkkuja, niin niistähän saa luotua vaikka mitä herkkuja, mutta jos haluat käyttää tuoretta karitsaa, niin sitä saat meiltä tällä ja seuraavalla viikolla.

Seuraavaa illallista kohti👍🏻

Nyt tehdään soppaa!

Kylmällä kelillä ruuaksi maistuu kaikenlaiset lämpimät keitot. Ohessa kaksi ehkä ei niin perinteistä keittoreseptiä, jotka haluan jakaa sinulle rohkeaan kokeiluun. Eivät ole hirveän eksoottisia, mutta todella maukkaita. Tekemisen kynnystä madaltaakseni, reseptien lihat ovat tällä viikolle meillä kaupalla tarjouksessa.

Marc Aulénin sikamakeekaalisoppa porsaan ja naudan lavasta tulisella hillolla.

Tätä soppaa kun kokeilet, niin jäät koukkuun. On helppo tehdä ja todella maukas. Mukavaa vaihtelua perinteisten kaalisoppien tilalle. Omassa versiossani keitosta olen vaihtanut possun kokonaan tai osittain naudan lapaan ja se toimii oikein mainiosti. Sopan oheen on kehitetty tulinen hillo, jota ei ole välttämätöntä tehdä, mutta jos ja kun päätät tätä soppaa tehdä, niin hillon kera se pääsee aivan uusiin ulottuvuuksiin.

Noin 1 kg porsaan ja naudan luullista lapaa
900 g suikaloitua punakaalia
300 g suikaloitua sipulia
Noin 3 litraa sameaa omenamehua
3 rkl balsamicoetikkaa
3 rkl sormisuolaa, eli suolahiutaletta
1 rkl sokeria
Mustapippuria
Voita paistamiseen

Ruskista kokonaiset lihan palat kuumassa pannussa. Laita kattilaan. Kuullota sipuleita hetken pannussa siten, että pehmenevät ja muuttuvat väriltään kellertäväksi. Lisää lihojen joukkoon. Paista kaaleja hetki pannussa 2-3 erässä, jotta pehmenevät hivenen. Lisää lihojen joukkoon. Kaada kattilaan mehu ja mausteet. Hauduta 2-3 tuntia miedolla lämmöllä kattilassa. Nosta lihat pois ja irrota luut ja revi tai paloittele lihat takaisin kattilaan. Lisää mustapippuria ja tarkista tarvitsetko suolaa lisää.

Tulinen Nordic Dynamite -hillo
Tämä on todella hyvä keksintö ohessa olevan sopan kanssa, mutta kesän koittaessa aion kokeilla tätä myös marinoidessani grillipossua.

1,5 rkl sitruunahilloa
3,5 dl omenahmehua
1 dl rusinoita
1 dl puolukoita tai karpaloita
0,5 tl inkiväärimruskaa tai raastetta
5 habanerochiliä siemenet ja kanta poistettuna
5 ruskeaa sokeripalaa

Laita kaikki kattilaan. Keitä noin 20-30 minuuttia ja soseuta. Jäähdytä ja tarjoa kaalisopan kera.

Gulassi ylikypsästä porsaan kyljestä.

Teen yleensä gulassin naudan lavasta tai rinnasta, mutta siinä on sellainen haaste, että se vaatii hauduttelua 3-4 tuntia. Tämä versio tuleekin jo sitten noin 35-45 minuutin hauduttelun jälkeen. Jos haluat kokeilla kyljen tilalla jotain muuta, niin nakit ovat myös oiva vaihtoehto.

500 g ylikypsää porsaan savukylkeä
600 g kuutioitua perunaa
200 g sipulisuikaleita
1 paprika suikaleina, ilman siemeniä
1 punainen chili pilkottuna pieneksi, siemenet poistettuna
1 rkl valkosipulimurskaa/-raastetta
Noin 1 l lihalientä
1 tölkki tomaattimurskaa
0,5 dl paprikajauhetta
1 tl timjamia
1 laakerinlehti
Voita
Suolaa
Mustapippuria

Paista sipuleita runsaassa voissa vähän ruskeaksi. Lisää joukkoon kuutioitu ylikypsä kylki, paista 1-2 minuuttia. Lisää joukkoon paprika, chili ja valkosipuli. Kuullota koko seosta 1-2 minuuttia ja lisää joukkoon muut aineet. Kiehauta ja anna porista hellalla 35-45 minuuttia. Tarkista, että peruna on kypsää. Lisää suola ja mustapippuri, maista maku. Tarjoa smetanan kanssa.

Kevättä rinnassa

Viime vuoden tilinpäätös rupeaa olemaan valmista tavaraa. Viime vuodelta se näyttäisi olevan plussan puolella hivenen enemmän kuin toissa vuonna. Ja se on hyvä asia. Yrityksen koosta riippumatta tulosta pitäisi tulla, muutoin leikki loppuu. Muistan ensimmäisen vuoteni kun näin ei ollut. Oli ihan eri fiilis lähteä tekemään seuraavaa vuotta kun takapuolen alla oli pelko tulevaisuudesta. Vaikka viime vuonna olisikin tullut turskaa, niin kokemuksesta johtuen työtä on erilaista lähteä tekemään nyt, kuin mitä pari vuotta sitten. Kuitenkin kun ollaan voiton puolella, niin fiilis on todella hyvä. Tuntuu, että mahdollisuuksia on enemmän kuin koskaan. Tulostahan ei yleensä yrittäjä taituroi yksin, ainakaan tässä yrityksessä, vaan kiitos kuuluu työntekijöille, läheisille kannustamisesta ja tietenkin asiakkaille.

Tätä juttua kirjoittaessa paistoi kirkas kevätaurinko. Oli kiva käydä vaimoni ja minun sydämmet valloittaneen pojan kanssa kävelyllä. Huomaan kyllä heti, että valon lisääntyessä mielikin piristyy ihan eri tavalla.

Hyvällä mielellä huomiseen!

Helmikuun ruokasesonki nimeltä laskiainen

Tulevana sunnuntaina on laskiaissunnuntai ja viikon päästä laskiaistiistai. Hernesoppahan kuuluu perinteisesti laskiaiseen. Hernesoppa on minulla sen kategoriaan ruokia, joita teen kerran tai harvemmin kuin kerran vuodessa. Se on kuitenkin perinteinen ja helppo ruoka valmistaa sekä tietenkin maukas. Helpolla tarkoitan sitä, että se vaatii aikaa, mutta ei varsinaisesti työskentelyaikaa valmistuakseen. Ja tietenkin hernesoppa on itse tehtynä paljon parempaa kuin intissä tai säilykepurkista nautittuna. Koska hernesoppa on yksinkertainen valmistaa, arvoon nousevat jälleen kerran raaka-aineiden laatu. Äitini tekee todella hyvää hernesoppaa, joten voin lömpöisesti suositella tätä ohjetta. Soppaa tulee aika riittoisasti, mutta sitä kannattaakin kerralla tehdä paljon ja laittaa osa pakkaseen.

1 kg Ahtilan rauhallisesti kuivattuja luomuherneitä
1 Katinalan Lihakaupan savupotka (muut eivät käy)
6 litraa vettä
3 sipulia
3 porkkanaa
1/2 lanttu
2-3 valkosipulin kynttä, jos haluat
10 kpl maustepippuria
Suolaa

Mittaa kattilaan 6 litraa vettä ja laita liota siinä herneitä yön yli. Keitä herneitä yksi tunti ja lisää paloitellut juurekset, pieneksi pilkotut sipulit, savupotka ja maustepippurit. Hauduttele miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 2-3 tuntia. Mausta lopussa suolalla.

Jälkkäriksi tietenkin laskiaispullaa, minulle hillolla, sinulle ehkä mantelimassalla.

Tänä laskiaisena ei kannata ehkä pulkkaa ottaa ulos varastosta, paitsi jos matkaan Lappiin. Kuva on otettu Hattulan Hiihtomaasta maanantaina, joten ehkä futis voisi toimia pulkan laskun sijaan paremmin.

Leipominen on kivaa

Yksi asia, mitä tulee tehtyä muutaman kerran viikossa, on tuore leipä. Okei, mä olen ruokafanaatikko. Löydän aikaa tällaisille asioille. Arvostan leivässä erityisesti juuri tätä tuoreutta, yksinkertaisia raaka-aineita ja makua, joka on saatu nimenomaan muutamalla ainesosalla, mutta ajan kanssa. Oma suosikkini on perinteinen maalaisleipä, jossa kuori on rapea ja maukas. Oikeasti rapealla kuorella varustettuja leipiä ei kaupasta saa. Siis sellaisia, joita teen kotona.

Vaikka rapeakuorinen maalaisleipä on se mun juttu, niin välillä sellainen pehmeä evässämpylä on poikaa. Sellainen superpehmeä sämpylä (vihaan super-sanan käyttöä ylistämään asioita). Leivän voitelisin ihan mielelläni voilla, mutta se ei levittäydy niin hyvin kuin esim. Oivariini, jota meiltä kaapissa löytyy. Päälle tietenkin lihakaupan leikkeleitä. Loman aikana tulikin pitkästä aikaa testattua ”normaaleita kaupan leikkeleitä” ja kyllä meillä parempia on🙃. Etenkin uutuutemme palvattu kalkkunaleike.

Monesti teen leivän siten, että laitan kaikki tavarat valmiiksi ja leivon leivän heti kun tulen kotiin, tai sitten leivon leivän illalla jääkaappiin ja paistan seuraavana päivänä. Edellinen kuukausi onkin mennyt arkisämpyläreseptin kehittämiseen,, ja lopputuloksesta tuli erinomainen. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Reseptistä tulee 12-16 sämpylää. Kannattaa tehdä taikina torstai-iltana, pyöritellä sämpylöiksi ja laittaa jääkaappiin odottamaan perjantaita, sillä silloin on ystävänpäivä. Voit paistaa tuoreen leivän puolisollesi/työkaverille/lapsille/kaverille/kenelle tahansa.

360 g kädenlämpöistä vettä (3,6 dl)
140 g tuorejuustoa
50 g tuore hiivaa
700 g vehnäjauhoja
80 g voita
25 g sokeria (n. Vajaa 1/3 dl)
20 g suolaa (1 tl suolaa on noin 7 g)
300 g emmental-raastetta

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja sitten tuorejuusto. Lisää sokeri, suola ja vehnäjauho. Vaivaa koneella 10 min ja miksi ei käsinkin vähintään niin pitkään. Lisää juustoraaste ja vaivaa vielä 5 min. Anna taikinan levätä noin 30 minuuttia.

Jaa taikina 12 tai 16 osaan ja pyörittele palloiksi. Jaa pallot kahdelle eri pellille ja peitä liinalla. Kohota 1 tunti. Tunnin jälkeen laita uuni lämpiämään 200-asteeseen ja kohota leipiä vielä 30 minuuttia. Paista leipiä 11 minuuttia uunissa ja jäähdytä ritilän päälle.

Jos laitat leivät jääkaappiin, ota ne huoneenlämpöön 30-60 minuutiksi ennen paistoa. Paista mahdollisesti 1-2 min pidempään. Nauti hyvän seuran kanssa.

Minä tiedän, että et ole syönyt lihaa kuukauteen

Minä tiedän, että olet elänyt vain kasviksilla ja kalalla tämän 4 viikkoa, mitä olemme olleet kiinni🙃. Hätää ei enää ole, sillä lihaherkkuja on taas saatavilla kaupastamme ja olemme avoinna normaalisti. Tervetuloa!

4 viikkoa lomaillessa menikin oikein mukavasti. Tietenkin flunssassa kun stressi pääsi helpottamaan. Tai eihän se mikään loma ollut, vaan isyysvapaa, tämän rakas vaimoni korjasi heti alkuunsa. Laitoin oluen takaisin jääkaappiin ja lähdin pojan kanssa vaunuttelemaan☺️.

Minulla tuli tätä uraa 1.2. täyteen 3 vuotta, joten juhlimme tällä viikolla avajaisten lisäksi synttäreitä. Tähän liittyen meillä onkin tarjouksia, joten tervetuloa hakemaan herkkua ruokapöytään.

Ps. Ulkokukkasenkin voisi vaihtaa avajaisten kunniaksi

Viimeisiä kinkkuvarauksia otetaan vastaan

Vielä on pari viikkoa aattoon, mutta kun aika rientää niin nopeasti, että voin todeta joulun olevan täällä ihan just😊. Ja sehän on hyvä asia. Saadaan olla läheisten kanssa, nauttia rauhallisesta tunnelmasta, parista lomapäivistä, sukuloinnista ja lahjoista. Tietenkin myös hyvästä ruuasta. Mitä hyvään ruokaan tulee, niin viimeisiä kinkkuvarauksia otetaan vastaan osoitteessa katinalanlihakauppa.fi/joulu tai käymällä myymälässämme tai soittamalla meille 03 672 3444. Varmista itsellesi perinteinen tuoresuolattu joulukinkku, kotimaisesta porsaasta tietenkin.