Lihakauppiaan tiistai

Joulu onkin täällä nopeammin kuin tajusinkaan

Viikonloppuna paistoimme koekinkun porukoiden leivinuunissa, jossa tulee ehdottomasti parhaat kinkut. Okei on meillä töissäkin hyvä uuni🙃. Asiaa tietenkin helpottaa suunnattomasti se, että raaka-aine itsessään oli niin hyvä😀. Kinkun paistamiseen en itse asiassa puuttunut kuin kuvaamalla tilannetta ja tuomalla itse herkun paikan päälle. Mamma sytyttää uunin ja pappa hoitaa kypsyyden kyttäämisen. Yhteistyössä hyvä tulee.

Kinkkuvarauksia otetaan vastaan täyttä vauhtia, joten muista varata omasi meillä myymälässä tai verkkosivuillamme https://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu/.

Joulua ennen tuleekin itsenäisyyspäivä, jolloin meillä on paljon tarjouksia hirvestä. Melkein viimeisiä hirviä on tarjolla, joten tilaisuutta kannattaa hyödyntää. Erityisesti meillä on hirven sisäfileestä lähtenyt tällä viikolla 20 euroa kilohinnasta pois ja melkein saman on kokenut hirven ulkofilee. Näitä herkkuja juhlallisessa tunnelmassa kannattaakin kokkailla tulevana perjantaina.

Julkkislihaa ja pikkujouluja

Tämän viikon torstaina 28. päivä klo 20.00 tulee MTV3 Kokkisota-ohjelma, johon lihakauppamme on toimittanut raaka-aineita. Kannattaa katsoa jakso. Mitään markkinointimaksuahan en suostunut maksamaan, mutta saattaa olla, että vieraista toinen mainitsee, mistä herkut ovat peräisin😊. Minua kiinnostaa se, että mitä niistä syntyy🙂. Studiolla oli kiva käydä nopeasti vilkaisemassa, miltä siellä näyttää. Teeveessä aina asiat näyttävät isommalle ja hohdokkaammalle, kuin mitä se oikeasti on paikanpäällä.

Tällä viikolla lihakaupalle laitetaan joulukoristeet paikoilleen. Saadaan vähän joulun tunnelmaa kauppaan😊. Ei kuitenkaan joulutunnelmaa ilman asianmukaisia herkkuja. Nimittäin joulukinkkuja olisi kypsää ja tuoresuolattua tarjouksessa tarjolla. Voit harjoitella kinkun paistamista ja nauttia herkullisista kinkuista jo hivenen etukäteen🤤. Jos kinkku ei vielä sovi ruokapöytään, niin hirveä kannattaa tulla hakemaan, sillä sitä kauttahan ei hirveän pitkään enää kestä. Itse ajattelin nauttia talon kinkkua tulevana sunnuntaina. Pakko myöntää, että kinkussa paistamisen vastuun olen siirtänyt porukoille. Heidän kokemuksella lämpimässä leivinuunissa kinkkumme saa ansaitun kohtelun🤤.

Ympäristöystävällisiä kinkkuja kerkeää vielä hyvin tilamaan. Joutusammin saat jätettyä kinkkutilauksen meille osoitteessa: https://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu/ tai kaupankäynnin yhteydessä jättää sen meille suoraan.

Ruuan tekeminen yhdessä on hauskaa ajanvietettä… Vai onko?

Joskus on kiva laittaa porukalla ruokaa oikein ajan kanssa. Viinipullo auki, hyvää musiikkia soimaan ja rento fiilis. Mikä sen hauskempaa😊. Toki minun täytyy myöntää, että omaan keittiööni ei aina mahdu ketään muita, kun minä olen siellä. Yleensä olen se, joka mielellään uurastaa keittiössä yksin, mutta sitten nauttii työnsä helmistä muiden ruokapöydässä olevien kanssa.

Kuitenkin, jos jokin ruuan tekeminen on hauskaa yhdessä, niin se on makkaran tekeminen. Se on helppoa ja suhteellisen nopeaa, ja lopputulos lähes varmasti onnistuu kunhan on laittanut makkaraan suolaa riittävästi. Mitä tulee mausteisiin, niin melkein siihen voi laittaa mitä tahansa. Laku ei ehkä sovi🤔…

Nyt voit vuokrata meiltä makkaraprässin ja lihamyllyn omia makkarakestejäsi varten. Miksi muuten makkaraprässi? Se johtuu siitä, että kun liha on jauhettu, niin sitä ei enää saa jauhaa kun se laitetaan suoleen, vaan se pursotetaan sinne. Näin lopputulos on parempi. Voit myös pyytää meitä jauhamaan lihat, jos siltä tuntuu.

Marraskuu lähenee loppuaan kovaa vauhtia, niin muistakaa tehdä kinkkutilaukset ajoissa. Helpoiten pääset kun tilaat kinkun verkkosivujemme kautta osoitteessa:
https://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu

Ensimmäinen isänpäivä

Tulevana sunnuntaina on minun ensimmäinen isänpäivä. Viime viikolla perheeseemme tullut poika on parasta, mitä meille on sattunut (toki alkuvuonna pidetyt häät pääsevät myös kärkeen). Meille sanottiin, että näin pienellä vauvalla ei vielä rytmiä ole, mutta kyllä me olemme sen huomanneet, että päivällä nukutaan ja yöllä kukutaan. Ehkä vähän isäväsymystä silmissä, mutta se ei haittaa. Tälle isänpäivälle en odota kahveja sänkyyn, vaan pikemminkin taipumustani tukien teen mielelläni rakkaalle vaimolle aamiaisen sänkyyn, niin kuin tänäänkin. Kaveri kun roikkuu tässä vaiheessa äidissä kiinni ymmärrettävistä syistä.

Laittoi teillä ruokaa sitten isä, äiti taikka lapset isänpäivänä, niin suosittelenkin siihen hirvenlihaa. Hirvisesonki on meillä nyt marraskuussa ja hirvet tulevat Janakkalasta. Siitä syntyy niin padat, kastikkeet kuin pihvitkin.

Ollaan myös siinä kohtaa vuotta, että joulu on ihan nurkan takana. Jos sinulla on tapana ottaa joulustressiä, niin voit hoitaa yhden asian heti alta pois. Kinkkutilauksen voit tehdä osoitteessa: katinalanlihakauppa.fi/joulu/

Kutsun sinut täyttämään vatsasi ja tekemään hyvää!

Tulevana lauantaina 26.10. klo 11-14 meillä on tarjolla Katinalassa perinteistä hernesoppaa Ahtilan luomuherneistä ja lihakaupan palvilihoista. Sopan meille keittää Vesalan Eero. Jos olet joskus Eeron soppaa maistanut niin tiedät, että se on erinomaista. Eero keittää sen perinteisesti soppatykillä. Keittoa voit nauttia paikan päällä ja/tai ostaa mukaan.

Hernekeittoa tehdään 200 litraa, joten kannattaa rientää paikan päälle nopeasti. Keittoa saa 3 €/annos ja 6 € / noin litra mukaan. Sitä voi myös pakastaa. Ota oma litran astia mukaan, niin varmistat mukaan oston. Sateen suojaan pääset telttaan tai sisälle. Kaikki tilaisuuden tuotto ja vähän päälle käytetään Hämeenlinnan seudun kehitysvammaisten virkistystoiminnan hyväksi. Tervetuloa!

Tämä mustavalkoisuus käy välillä hermoille, kun keskitietäkin olisi tarjolla

Mun tätyy myöntää, että välillä tämä ilmastokeskustelu käy jokseenkin hermon päälle, etenkin kun lukee tai keskustelee lihansyöntiin liittyvistä asioista. Viimeksi viikonloppuna käydyssä keskustelussa ainoa vaihtoehto olisi ollut ryhtyä kasvissyöjäksi, jotta maailma pelastuisi. Muille asioille ei tarvitse tehdä mitään. Mitä jos lähdettäisiin järkevällä tavalla lähestymään asioita? Haettaisiin kestävää kehitystä ääripäitä vältellen ja keskellä tietä kulkien.

Ilta-Sanomat olivat tehneet hyvän jutun suomalaisesta lihasta. Tai oikeastaan kotimaisen lihan ilmastovaikutuksista. Kiitos siitä. Juttu on tässä liitteenä, eikä kysymyksessä ole suuri tieteellinen julkaisu, mutta iltikseltä hyvin tehty juttu joka tapauksessa. Kannattaa lukea juttu läpi.

Olin viime viikolla kuuntelemassa luentoa luomutuotanosta, jossa sivuutettiin karjankasvatusta. Siinä nostettiin erityisesti esille se, että laitumella, jossa lehmät saavat vapaasti vaeltaa, luonnon monimuotoisuus lisääntyy. Sama koski myös viljelyä. Tämä puolestaan tarkoittaa enemmän hyönteisiä, lintuja, kasveja ja sitä, että maaperä sitoo enemmän hiilidioksidia jne. Muun muassa tämän takia suosimme naudassa luomua Katinalassa.

Lisäksi voisimme keskittyä määrän sijaan aina laatuun ja kohtuullisuuteen. Se on varmaan ihan terveellistäkin.

Sitten on vielä ruokahävikki. Minkälaiset vaikutukset sillä olisi ilmastoon, jos kaikki ruokahävikki poistuisi kodeissa, ravintoloissa, kouluissa, työpaikoilla jne.? Voi olla, että pari lehmää ei siinä enää haittaisi.

Linkki artikkeliin: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006263132.html

Sadonkorjuujuhla

Meillä oli sunnuntaina perheen kesken sadonkorjuujuhlat. Tämä on lapsuudestani saakka jatkunut perinne. Toki jossain vaiheessa siinä on ollut pari vuotta taukoa. Tapahtuma on yksinkertaisuudessaan sitä, että sunnuntaina äiti tekee perinteistä lihasoppaa ja omenahyvettä vanilijakastikkeen kera. Lisäksi saamme nauttia hänen sämpylöistään ja saaristolaisleivästään. Äidillä on sama virsi joka kerta, eli ”mikään ei maistu millekään”, mutta kaikki syövät tyytyväisenä hyvällä ruokahalulla hyvin maistuvia ruokia😋. Aikoinaan tämä juhla ajoitettiin pappani perunannostotalkoon aikoihin, nykyään ajankohdaksi on määräytynyt syksy.

Minulle tässä sunnuntailounaassa on hyvin arvokkaita asioita. Saan viettää aikaani perheeni kanssa hyvän ruuan äärellä ja saan nauttia lempivuodenajasta syksystä sekä hyvistä kotimaisista raaka-aineista. Yleensä en pääse itse kokkailemaan muuta kuin vanilijakastikkeen. Se ei kuitenkaan haittaa. Menen miellelläni välillä valmiiseen pöytään, etenkin kun äitee on laittanut ruokaa😊.

Äitiltä on turha kysyä reseptejä, koska hän soveltaa koko homman alusta loppuun, ja siitä huolimatta ruoka on aina samaa. Alla kuitenkin oma lihakeittoreseptini, joka ei ole pettänyt koskaan.

1 kg naudan keittolihaa (lapaa tai rintaa)
Vettä
4 pilkottua porkkanaa
1 pilkottu keskikokoinen palsternakka
½ mukulaselleri
10 perunaa
3 sipulia
1/3 puntti persiljaa
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
suolaa

Laita naudanliha kattilaan ja lisää kylmää vettä päälle siten, että se peittyy. Kiehauta ja kuori pinnalle nousevaa vaahtoa. Lisää pilkotut porkkanat, palsternakka, maustepippurit, laakerinlehdet ja 2 tl suolaa. Anna kattilan porista liedellä vähintään 3 tuntia, mielellään 4-5 tuntia. Nosta liha pois liemestä ja jäähdytä liemi sekä liha. Pilko sipuli ja kuullota sitä hetken voissa tai öljyssä. Kuutioi peruna ja mukulaselleri. Lisää kasvikset liemeen ja keitä melkein kypsäksi, lisää kuutioitu liha ja kypsennä kasvikset loppuun asti. Lisää lopuksi hakattu persilja ja tarvittaessa suolaa.

Kylläpä tuli tehtyä hyvää ruokaa!

Meillä on ollut karitsan luullista patalihaa myynnissä jo tovin hyvää hintaan ja mietin, että mitä uutta siitä voisi tehdä. Eteeni osui Turussa sijaitsevan Mami -ravintolan kokkien tekemä kirja nimeltä Ruokakirja. Ruokakirjassa on hyviä reseptejä muutoinkin, mutta siellä on todella hyvä resepti karitsan potkille. Reseptissä on sopivasti mausteita, koska niitä karitsa tarvitsee. Kaiken lisäksi se on vielä hyvin helppo valmistaa. Lopputulos voi yllättää siten, että silmät kiinni maistettaessa et välttämättä tunnistaisi sitä karitsaksi, vaan joksikin muuksi. Miksikä? Sitä en tiedä😊. Herkullista joka tapauksessa.

Alla resepti muutamalla lisähuomioilla ja muutoksella.

  • 4 kpl kartisan potkaa tai kokonainen lapa paloiteltuna isoiksi paloiksi
  • 100 g porkkana paloina
  • 100 g varsiselleriä paloina
  • 100 g sipulia paloina
  • 1 kokonainen valkosipuli halkaistuna
  • 4 dl punaviiniä
  • 2 l vettä
  • öljyä tai voita
  • 10 oksaa timjamia
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • suolaa

Kastike

  • 1 tähtianis
  • 1/2 chili pilkottuna
  • 1 salottisipuli pilkottuna
  • 1 valkosipulin kynsi pilkottuna
  • 50 g fariinisokeria
  • 1 dl portviiniä
  • 1 dl balsamicoviinietikkaa
  • 9 dl karitsan haudutuslientä
  • 50 g voita
  • öljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Suolaa karitsa. Ruskista karitsaa öljyssä padassa tai pannulla. Kaada joukkoon viini, vesi ja lisää loput ainekset. Anna lämmetä hetken, jopa kiehahtaa ja siirrä uuniin. Laita päälle kansi tai folio ja kypsennä 125-asteisessa uunissa 4 1/2 tuntia. Ota pois uunista ja nosta lihat erilliselle lautaselle. Siivilöi liemi ja laita sivuun.

Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä hetken öljyssä. Lisää joukkoon muut aineet ja keitä puoleen. Siivilöi kastike ja lisää joukkoon vatkaten voi. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Lämmitä karitsaa tarvittaessa uunissa. Kaada kastike karitsan päälle tarjoiluastiassa tai lautasella. Lisukkeena toimii mainiosti perunamuusi.

Sellaisen salaisuuden voin kertoa tässä kohtaa, että karitsaa tai lammasta voi syödä myös muulloinkin kuin pääsiäisenä🙃.

Marja ja Timo

Meillä on kyllä erittäin hyvä henkilökunta😊. Marjalla ja Timolla on pitkä kokemus tämän kaupan pyörittämisestä. Ilman heitä moni asia olisi mennyt aivan metsään tämän muutaman vuoden varrella, mitä olen ollut täällä töissä. Olen erittäin kiitollinen heille heidän työpanoksestaan. Kermana kakun päällä he ovat erittäin hyviä työkavereita😊.

Lyhyt esittely kummastakin.

Marja

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?
”Kotitöiden jälkeen nautin suunnattomasti Viken ulkoiluttamisesta ja sohvalla makaamisesta.”

Mikä on suosikkiruokasi?
”Suklaa ja kaalilaatikko.”

Mikä on tässä vuodenajasta parasta?
”Pimeys. Saa polttaa kynttiöitä.”

Timo

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?
”Autojen ropaamista.”

Mikä on suosikkiruokasi?
”Leivitetyt porsaan leikkeet ja muusi.”

Mikä on tässä vuodenajassa parasta?
”Raikas ilma.”