Lihakauppiaan tiistai

Helmikuun ruokasesonki nimeltä laskiainen

Tulevana sunnuntaina on laskiaissunnuntai ja viikon päästä laskiaistiistai. Hernesoppahan kuuluu perinteisesti laskiaiseen. Hernesoppa on minulla sen kategoriaan ruokia, joita teen kerran tai harvemmin kuin kerran vuodessa. Se on kuitenkin perinteinen ja helppo ruoka valmistaa sekä tietenkin maukas. Helpolla tarkoitan sitä, että se vaatii aikaa, mutta ei varsinaisesti työskentelyaikaa valmistuakseen. Ja tietenkin hernesoppa on itse tehtynä paljon parempaa kuin intissä tai säilykepurkista nautittuna. Koska hernesoppa on yksinkertainen valmistaa, arvoon nousevat jälleen kerran raaka-aineiden laatu. Äitini tekee todella hyvää hernesoppaa, joten voin lömpöisesti suositella tätä ohjetta. Soppaa tulee aika riittoisasti, mutta sitä kannattaakin kerralla tehdä paljon ja laittaa osa pakkaseen.

1 kg Ahtilan rauhallisesti kuivattuja luomuherneitä
1 Katinalan Lihakaupan savupotka (muut eivät käy)
6 litraa vettä
3 sipulia
3 porkkanaa
1/2 lanttu
2-3 valkosipulin kynttä, jos haluat
10 kpl maustepippuria
Suolaa

Mittaa kattilaan 6 litraa vettä ja laita liota siinä herneitä yön yli. Keitä herneitä yksi tunti ja lisää paloitellut juurekset, pieneksi pilkotut sipulit, savupotka ja maustepippurit. Hauduttele miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 2-3 tuntia. Mausta lopussa suolalla.

Jälkkäriksi tietenkin laskiaispullaa, minulle hillolla, sinulle ehkä mantelimassalla.

Tänä laskiaisena ei kannata ehkä pulkkaa ottaa ulos varastosta, paitsi jos matkaan Lappiin. Kuva on otettu Hattulan Hiihtomaasta maanantaina, joten ehkä futis voisi toimia pulkan laskun sijaan paremmin.

Leipominen on kivaa

Yksi asia, mitä tulee tehtyä muutaman kerran viikossa, on tuore leipä. Okei, mä olen ruokafanaatikko. Löydän aikaa tällaisille asioille. Arvostan leivässä erityisesti juuri tätä tuoreutta, yksinkertaisia raaka-aineita ja makua, joka on saatu nimenomaan muutamalla ainesosalla, mutta ajan kanssa. Oma suosikkini on perinteinen maalaisleipä, jossa kuori on rapea ja maukas. Oikeasti rapealla kuorella varustettuja leipiä ei kaupasta saa. Siis sellaisia, joita teen kotona.

Vaikka rapeakuorinen maalaisleipä on se mun juttu, niin välillä sellainen pehmeä evässämpylä on poikaa. Sellainen superpehmeä sämpylä (vihaan super-sanan käyttöä ylistämään asioita). Leivän voitelisin ihan mielelläni voilla, mutta se ei levittäydy niin hyvin kuin esim. Oivariini, jota meiltä kaapissa löytyy. Päälle tietenkin lihakaupan leikkeleitä. Loman aikana tulikin pitkästä aikaa testattua ”normaaleita kaupan leikkeleitä” ja kyllä meillä parempia on🙃. Etenkin uutuutemme palvattu kalkkunaleike.

Monesti teen leivän siten, että laitan kaikki tavarat valmiiksi ja leivon leivän heti kun tulen kotiin, tai sitten leivon leivän illalla jääkaappiin ja paistan seuraavana päivänä. Edellinen kuukausi onkin mennyt arkisämpyläreseptin kehittämiseen,, ja lopputuloksesta tuli erinomainen. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Reseptistä tulee 12-16 sämpylää. Kannattaa tehdä taikina torstai-iltana, pyöritellä sämpylöiksi ja laittaa jääkaappiin odottamaan perjantaita, sillä silloin on ystävänpäivä. Voit paistaa tuoreen leivän puolisollesi/työkaverille/lapsille/kaverille/kenelle tahansa.

360 g kädenlämpöistä vettä (3,6 dl)
140 g tuorejuustoa
50 g tuore hiivaa
700 g vehnäjauhoja
80 g voita
25 g sokeria (n. Vajaa 1/3 dl)
20 g suolaa (1 tl suolaa on noin 7 g)
300 g emmental-raastetta

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja sitten tuorejuusto. Lisää sokeri, suola ja vehnäjauho. Vaivaa koneella 10 min ja miksi ei käsinkin vähintään niin pitkään. Lisää juustoraaste ja vaivaa vielä 5 min. Anna taikinan levätä noin 30 minuuttia.

Jaa taikina 12 tai 16 osaan ja pyörittele palloiksi. Jaa pallot kahdelle eri pellille ja peitä liinalla. Kohota 1 tunti. Tunnin jälkeen laita uuni lämpiämään 200-asteeseen ja kohota leipiä vielä 30 minuuttia. Paista leipiä 11 minuuttia uunissa ja jäähdytä ritilän päälle.

Jos laitat leivät jääkaappiin, ota ne huoneenlämpöön 30-60 minuutiksi ennen paistoa. Paista mahdollisesti 1-2 min pidempään. Nauti hyvän seuran kanssa.

Minä tiedän, että et ole syönyt lihaa kuukauteen

Minä tiedän, että olet elänyt vain kasviksilla ja kalalla tämän 4 viikkoa, mitä olemme olleet kiinni🙃. Hätää ei enää ole, sillä lihaherkkuja on taas saatavilla kaupastamme ja olemme avoinna normaalisti. Tervetuloa!

4 viikkoa lomaillessa menikin oikein mukavasti. Tietenkin flunssassa kun stressi pääsi helpottamaan. Tai eihän se mikään loma ollut, vaan isyysvapaa, tämän rakas vaimoni korjasi heti alkuunsa. Laitoin oluen takaisin jääkaappiin ja lähdin pojan kanssa vaunuttelemaan☺️.

Minulla tuli tätä uraa 1.2. täyteen 3 vuotta, joten juhlimme tällä viikolla avajaisten lisäksi synttäreitä. Tähän liittyen meillä onkin tarjouksia, joten tervetuloa hakemaan herkkua ruokapöytään.

Ps. Ulkokukkasenkin voisi vaihtaa avajaisten kunniaksi

Viimeisiä kinkkuvarauksia otetaan vastaan

Vielä on pari viikkoa aattoon, mutta kun aika rientää niin nopeasti, että voin todeta joulun olevan täällä ihan just😊. Ja sehän on hyvä asia. Saadaan olla läheisten kanssa, nauttia rauhallisesta tunnelmasta, parista lomapäivistä, sukuloinnista ja lahjoista. Tietenkin myös hyvästä ruuasta. Mitä hyvään ruokaan tulee, niin viimeisiä kinkkuvarauksia otetaan vastaan osoitteessa katinalanlihakauppa.fi/joulu tai käymällä myymälässämme tai soittamalla meille 03 672 3444. Varmista itsellesi perinteinen tuoresuolattu joulukinkku, kotimaisesta porsaasta tietenkin.

Joulu onkin täällä nopeammin kuin tajusinkaan

Viikonloppuna paistoimme koekinkun porukoiden leivinuunissa, jossa tulee ehdottomasti parhaat kinkut. Okei on meillä töissäkin hyvä uuni🙃. Asiaa tietenkin helpottaa suunnattomasti se, että raaka-aine itsessään oli niin hyvä😀. Kinkun paistamiseen en itse asiassa puuttunut kuin kuvaamalla tilannetta ja tuomalla itse herkun paikan päälle. Mamma sytyttää uunin ja pappa hoitaa kypsyyden kyttäämisen. Yhteistyössä hyvä tulee.

Kinkkuvarauksia otetaan vastaan täyttä vauhtia, joten muista varata omasi meillä myymälässä tai verkkosivuillamme https://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu/.

Joulua ennen tuleekin itsenäisyyspäivä, jolloin meillä on paljon tarjouksia hirvestä. Melkein viimeisiä hirviä on tarjolla, joten tilaisuutta kannattaa hyödyntää. Erityisesti meillä on hirven sisäfileestä lähtenyt tällä viikolla 20 euroa kilohinnasta pois ja melkein saman on kokenut hirven ulkofilee. Näitä herkkuja juhlallisessa tunnelmassa kannattaakin kokkailla tulevana perjantaina.

Julkkislihaa ja pikkujouluja

Tämän viikon torstaina 28. päivä klo 20.00 tulee MTV3 Kokkisota-ohjelma, johon lihakauppamme on toimittanut raaka-aineita. Kannattaa katsoa jakso. Mitään markkinointimaksuahan en suostunut maksamaan, mutta saattaa olla, että vieraista toinen mainitsee, mistä herkut ovat peräisin😊. Minua kiinnostaa se, että mitä niistä syntyy🙂. Studiolla oli kiva käydä nopeasti vilkaisemassa, miltä siellä näyttää. Teeveessä aina asiat näyttävät isommalle ja hohdokkaammalle, kuin mitä se oikeasti on paikanpäällä.

Tällä viikolla lihakaupalle laitetaan joulukoristeet paikoilleen. Saadaan vähän joulun tunnelmaa kauppaan😊. Ei kuitenkaan joulutunnelmaa ilman asianmukaisia herkkuja. Nimittäin joulukinkkuja olisi kypsää ja tuoresuolattua tarjouksessa tarjolla. Voit harjoitella kinkun paistamista ja nauttia herkullisista kinkuista jo hivenen etukäteen🤤. Jos kinkku ei vielä sovi ruokapöytään, niin hirveä kannattaa tulla hakemaan, sillä sitä kauttahan ei hirveän pitkään enää kestä. Itse ajattelin nauttia talon kinkkua tulevana sunnuntaina. Pakko myöntää, että kinkussa paistamisen vastuun olen siirtänyt porukoille. Heidän kokemuksella lämpimässä leivinuunissa kinkkumme saa ansaitun kohtelun🤤.

Ympäristöystävällisiä kinkkuja kerkeää vielä hyvin tilamaan. Joutusammin saat jätettyä kinkkutilauksen meille osoitteessa: https://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu/ tai kaupankäynnin yhteydessä jättää sen meille suoraan.

Ruuan tekeminen yhdessä on hauskaa ajanvietettä… Vai onko?

Joskus on kiva laittaa porukalla ruokaa oikein ajan kanssa. Viinipullo auki, hyvää musiikkia soimaan ja rento fiilis. Mikä sen hauskempaa😊. Toki minun täytyy myöntää, että omaan keittiööni ei aina mahdu ketään muita, kun minä olen siellä. Yleensä olen se, joka mielellään uurastaa keittiössä yksin, mutta sitten nauttii työnsä helmistä muiden ruokapöydässä olevien kanssa.

Kuitenkin, jos jokin ruuan tekeminen on hauskaa yhdessä, niin se on makkaran tekeminen. Se on helppoa ja suhteellisen nopeaa, ja lopputulos lähes varmasti onnistuu kunhan on laittanut makkaraan suolaa riittävästi. Mitä tulee mausteisiin, niin melkein siihen voi laittaa mitä tahansa. Laku ei ehkä sovi🤔…

Nyt voit vuokrata meiltä makkaraprässin ja lihamyllyn omia makkarakestejäsi varten. Miksi muuten makkaraprässi? Se johtuu siitä, että kun liha on jauhettu, niin sitä ei enää saa jauhaa kun se laitetaan suoleen, vaan se pursotetaan sinne. Näin lopputulos on parempi. Voit myös pyytää meitä jauhamaan lihat, jos siltä tuntuu.

Marraskuu lähenee loppuaan kovaa vauhtia, niin muistakaa tehdä kinkkutilaukset ajoissa. Helpoiten pääset kun tilaat kinkun verkkosivujemme kautta osoitteessa:
https://www.katinalanlihakauppa.fi/joulu

Ensimmäinen isänpäivä

Tulevana sunnuntaina on minun ensimmäinen isänpäivä. Viime viikolla perheeseemme tullut poika on parasta, mitä meille on sattunut (toki alkuvuonna pidetyt häät pääsevät myös kärkeen). Meille sanottiin, että näin pienellä vauvalla ei vielä rytmiä ole, mutta kyllä me olemme sen huomanneet, että päivällä nukutaan ja yöllä kukutaan. Ehkä vähän isäväsymystä silmissä, mutta se ei haittaa. Tälle isänpäivälle en odota kahveja sänkyyn, vaan pikemminkin taipumustani tukien teen mielelläni rakkaalle vaimolle aamiaisen sänkyyn, niin kuin tänäänkin. Kaveri kun roikkuu tässä vaiheessa äidissä kiinni ymmärrettävistä syistä.

Laittoi teillä ruokaa sitten isä, äiti taikka lapset isänpäivänä, niin suosittelenkin siihen hirvenlihaa. Hirvisesonki on meillä nyt marraskuussa ja hirvet tulevat Janakkalasta. Siitä syntyy niin padat, kastikkeet kuin pihvitkin.

Ollaan myös siinä kohtaa vuotta, että joulu on ihan nurkan takana. Jos sinulla on tapana ottaa joulustressiä, niin voit hoitaa yhden asian heti alta pois. Kinkkutilauksen voit tehdä osoitteessa: katinalanlihakauppa.fi/joulu/

Kutsun sinut täyttämään vatsasi ja tekemään hyvää!

Tulevana lauantaina 26.10. klo 11-14 meillä on tarjolla Katinalassa perinteistä hernesoppaa Ahtilan luomuherneistä ja lihakaupan palvilihoista. Sopan meille keittää Vesalan Eero. Jos olet joskus Eeron soppaa maistanut niin tiedät, että se on erinomaista. Eero keittää sen perinteisesti soppatykillä. Keittoa voit nauttia paikan päällä ja/tai ostaa mukaan.

Hernekeittoa tehdään 200 litraa, joten kannattaa rientää paikan päälle nopeasti. Keittoa saa 3 €/annos ja 6 € / noin litra mukaan. Sitä voi myös pakastaa. Ota oma litran astia mukaan, niin varmistat mukaan oston. Sateen suojaan pääset telttaan tai sisälle. Kaikki tilaisuuden tuotto ja vähän päälle käytetään Hämeenlinnan seudun kehitysvammaisten virkistystoiminnan hyväksi. Tervetuloa!