Lihakauppias selvitti hirvilihapullamysteerinūüėÉ

Nyt kun hirvet ovat saapuneet meidän lihakauppaan myyntiin, niin muistelen edellisen vuoden keskusteluja siitä tarvitaanko hirven kanssa myös possua. Samaan asiaan törmäsin viime viikolla muutamaankin otteeseen. Kysymykseen kuitenkaan ei ole yksi selitteistä vastausta, koska se riippuu täysin siitä, mitä tekee. Lähtökohta kuitenkin on, että hirvenliha on vähärasvaista ja mielestäni hyvin hienostuneen makuista.

Viime viikon keskusteluista sainkin innostuksen tehdä lihapullia pelkästä hirvestä. Huomasin, että käyttämäni perinteinen lihapullaresepti toimii, vaikka liha olisi kuivempaakin. Lihapullista tuli erinomaisia. Jos olisin tehnyt esim. Burgundin pataa, niin olisin tällöin lisännyt possua ylikypsän kyljen muodossa, mutta vain vähän. Alkuperäinenkin burgundin padan resepti tehdään hyvin vähärasvaisesta naudasta ja se on siitä huolimatta hyvää. Karjalanpaistia tehdessäni olisin kyllä laittanut joukkoon possua, mutta ehkä normaalia vähemmän, koska en halua possun maistuvan liikaa. Pitkään haudutetuissa ruuissa on se hyvä puoli, että liha kun on mureaksi kypsennetty, niin se toimii pienemmälläkin rasvapitoisuudella.

Alla lihakauppiaan testaama ja hyväksi koettu lihapullaresepti.

  • 500 g hirvenjauhelihaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • 1,5 dl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1 sipuli
  • Suolaa, mustapippuria ja maustepippuria maun mukaan
  • Voita

Kuullota silputtua sipulia pannulla voissa 3-5 min. Siirr√§ j√§√§htym√§√§n. Sekoita maito, kerma, kananmuna, j√§√§htynyt sipuli ja korppujauho. √Ąl√§ turvota t√§ss√§ kohtaa korppujauhoja, vaan sekoita ne samantien jauhelihan joukkoon. Lis√§√§ mausteet ja sekoita. Paista koepihvi pannulla, jotta tied√§t onko suolaa ja pippureita riitt√§v√§sti. Kun mausteet ovat kohdillaan, kuumenna pannu ja muotoile taikinasta pullia v√§lill√§ k√§si√§ kylm√§ss√§ vedess√§ kastaen ja paista ne kuumalla pannulla voissa. Pannun koosta riippuen kannattaa pullat paistaa 2-3 er√§ss√§. K√§√§ntele pullia pariin otteeseen ja pid√§ p√§√§ll√§ paistamisen lopussa tarvittaessa kantta, jotta kypsyminen tapahtuu nopeammin. Paista kyps√§ksi. Nauti hyv√§n seuran kera.