Lihakauppias selvitti hirvilihapullamysteerin😃

Nyt kun hirvet ovat saapuneet meidÀn lihakauppaan myyntiin, niin muistelen edellisen vuoden keskusteluja siitÀ tarvitaanko hirven kanssa myös possua. Samaan asiaan törmÀsin viime viikolla muutamaankin otteeseen. Kysymykseen kuitenkaan ei ole yksi selitteistÀ vastausta, koska se riippuu tÀysin siitÀ, mitÀ tekee. LÀhtökohta kuitenkin on, ettÀ hirvenliha on vÀhÀrasvaista ja mielestÀni hyvin hienostuneen makuista.

Viime viikon keskusteluista sainkin innostuksen tehdÀ lihapullia pelkÀstÀ hirvestÀ. Huomasin, ettÀ kÀyttÀmÀni perinteinen lihapullaresepti toimii, vaikka liha olisi kuivempaakin. Lihapullista tuli erinomaisia. Jos olisin tehnyt esim. Burgundin pataa, niin olisin tÀllöin lisÀnnyt possua ylikypsÀn kyljen muodossa, mutta vain vÀhÀn. AlkuperÀinenkin burgundin padan resepti tehdÀÀn hyvin vÀhÀrasvaisesta naudasta ja se on siitÀ huolimatta hyvÀÀ. Karjalanpaistia tehdessÀni olisin kyllÀ laittanut joukkoon possua, mutta ehkÀ normaalia vÀhemmÀn, koska en halua possun maistuvan liikaa. PitkÀÀn haudutetuissa ruuissa on se hyvÀ puoli, ettÀ liha kun on mureaksi kypsennetty, niin se toimii pienemmÀllÀkin rasvapitoisuudella.

Alla lihakauppiaan testaama ja hyvÀksi koettu lihapullaresepti.

  • 500 g hirvenjauhelihaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • 1,5 dl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1 sipuli
  • Suolaa, mustapippuria ja maustepippuria maun mukaan
  • Voita

Kuullota silputtua sipulia pannulla voissa 3-5 min. SiirrĂ€ jÀÀhtymÀÀn. Sekoita maito, kerma, kananmuna, jÀÀhtynyt sipuli ja korppujauho. ÄlĂ€ turvota tĂ€ssĂ€ kohtaa korppujauhoja, vaan sekoita ne samantien jauhelihan joukkoon. LisÀÀ mausteet ja sekoita. Paista koepihvi pannulla, jotta tiedĂ€t onko suolaa ja pippureita riittĂ€vĂ€sti. Kun mausteet ovat kohdillaan, kuumenna pannu ja muotoile taikinasta pullia vĂ€lillĂ€ kĂ€siĂ€ kylmĂ€ssĂ€ vedessĂ€ kastaen ja paista ne kuumalla pannulla voissa. Pannun koosta riippuen kannattaa pullat paistaa 2-3 erĂ€ssĂ€. KÀÀntele pullia pariin otteeseen ja pidĂ€ pÀÀllĂ€ paistamisen lopussa tarvittaessa kantta, jotta kypsyminen tapahtuu nopeammin. Paista kypsĂ€ksi. Nauti hyvĂ€n seuran kera.