Luomupossuviikot tulevat – ”Miksi teillä on luomua?”

Niin miksi meillä on luomua? Minkälaisia mielikuvia luomu sinussa herättää? Onko todellakin niin, että alkuperällä, kasvattajilla, eläimen ravinnolla, teurastuksen vaiheen stressitasolla, luonnonmukaisella ruokavaliolla ei ole mitään väliä? Vai ovatko ne juuri asioita, jotka ovatkin erittäin tärkeitä?

Taas palataan tähän, mitä ruoka kenellekin meistä on. Ruoka varmasti ensisijaisesti ravitsee meitä, mutta se voi tehdä paljon muutakin. Joillekin meistä riittää, että vatsa tulee täyteen ja makuelämyksenäkin riittää, että lautasella oleva mössö on jotenkin syötävää. Minulle se ei riitä. Minä haluan, että ruoka antaa minulle elämyksiä. Minä haluan, että saan siitä fyysisen ravinnon lisäksi myös henkistä ravintoa. Ruuan ja sen tekemisen pitää miellyttää ja välillä viihdyttää. Ruoka tuo meidät myös yhteen, eli sillä on sosiaalisia vaikutuksia. Minä haluan tietää, mistä se tulee, mitä ja miten sille on tehty, mitä sen on saanut. Haluan kunnioittaa raaka-ainetta. Näistä syistä johtuen, meille tulee torstaina myyntiin luomuporsasta ja luomubroileria. Kokeillaan, miten homma toimii. Yksi oleellinen syy ei ole pelkästään luomu, vaan lihan alkuperän ja kasvatusmetodien läpinäkyvyys.

Luomunautaan törmää helposti, mutta luomupossuun ei, saati luomubroileriin. Sikäli kun olen kasvattajia oikein ymmärtänyt, niin naudan kasvattaminen luomuna on helpompaa kuin porsaan. Tämä varmasti selittää myös saatavuuden. Torstaina saapuvat luomupossut tulevat pieneltä perhetilalta Karkkilasta, jossa Reetta ja Timo pitävät tilaa. Tila on ollut Reetan isällä luomutilana jo vuodesta 1989, joten kokemukseen voi luottaa.

Saapuvat luomuporsaat ovat tyypillistä Yorkshiren rotua. Ravintona heille annetaan suurimmaksi osaksi oman pellon tuotantoa, mutta lisäksi käytetään muiden luomutuottajien antimia. Menussa on luomuohraa, -härkäpapua, -vehnää, -rypsiä, ja -kauraa. Possut saavat olla vapaasti ulkona toukokuusta lokakuuhun tai muutoin lämpötila huomioiden. Tilalla on oma tilateurastamo samassa pihapiirissä.

Herkutellaan tällä viikolla luomuna

Tuomas