Makkara tehdään reseptin mukaan, mutta se ei aina ole samanlaista

Kesällä sitä saakin tehdä makkaraa melkein joka välissä. Tämähän on siis hyvä asia. Makkaraa menee meillä pitkin vuotta suhteellisen tasaisesti, mutta kyllä kesä piikin tekee. Kesällä makkaroitamme menee kauppamme lisäksi erilaisiin tilaisuuksiin ja ravintoloille. Olen todella monta kertaa kuullut kehun yhteydessä, että ”älkää vaan muuttako reseptiä”. Minun on pakko myöntää yksi asia. Makkarareseptejä on muutettu todella monta kertaa😁. Välillä tehdään monta kertaa saman lailla, mutta sitten taas tuntuu tekijästä siltä, että jotain pitää muuttaa. Tavoitteena on siis aina vaan parempi makkara. Toki monesti yritän myös miettiä, miten tämän tekisi tehokkaammin, mutta laadusta ei voi tinkiä tehokkuuden kustannuksella.

Alla muutama viimeisin kokeilu tai muutos:

  • Makkaroiden rasvapitoisuutta laskettiin noin 7-10 prosenttiyksikköä. Tämä paransi rakennetta ja näin ollen suutuntumaa sekä grillaamiskokemusta.
  • Hirvi- ja poromakkarassa katajanmarja vaihdettiin valmiiksi jauhettuun katajanmarjaan sen sijaan, että mauste jauhettaisiin hetki ennen makkaramassaan sekoittamista. Tästä jäi puuttumaan katajanmarjan aromaattisuus. Tämä aromaattisuus saattaa olla jonkun suuhun liian vahva, mutta palaute ja oma maku jäi kaipaamaan sitä. Palattiin takaisin marjan jauhamiseen hetki ennen.
  • Chili-emmentalissa pyrittiin lisäämään lihapitoisuutta n. 5 prosenttiyksikköä, mutta oli todettava, että siitä tuli liian napakka. On hyväksyttävä, että juusto syö hivenen lihapitoisuutta.

Hirvimakkara onkin saanut meillä paljon julkisuutta, kiitos Ilkka Uusivuorelle saamastamme ilmaisesta mainoksesta Kokkisota-ohjelmassa. Vaikka ohjelmasta on jo aikaa, niin taannoinen uusinta nosti taas kysyntää uudelleen. Meidän tekemissämme makkaroissa käytämme vain kotimaista lihaa, joka on asettanut haasteen juuri hirvenlihalle näin keskikesällä. Metsästyskautta saa vielä pari kuukautta odotella. Kuitenkin inventaarion yhteydessä löysin vielä erän Janakkalan hirveä, josta nyt on tehty makkaraa.

Tervetuloa makkaraostoksille.

Tuomas