Nyt tehdään soppaa!

Kylmällä kelillä ruuaksi maistuu kaikenlaiset lämpimät keitot. Ohessa kaksi ehkä ei niin perinteistä keittoreseptiä, jotka haluan jakaa sinulle rohkeaan kokeiluun. Eivät ole hirveän eksoottisia, mutta todella maukkaita. Tekemisen kynnystä madaltaakseni, reseptien lihat ovat tällä viikolle meillä kaupalla tarjouksessa.

Marc Aulénin sikamakeekaalisoppa porsaan ja naudan lavasta tulisella hillolla.

Tätä soppaa kun kokeilet, niin jäät koukkuun. On helppo tehdä ja todella maukas. Mukavaa vaihtelua perinteisten kaalisoppien tilalle. Omassa versiossani keitosta olen vaihtanut possun kokonaan tai osittain naudan lapaan ja se toimii oikein mainiosti. Sopan oheen on kehitetty tulinen hillo, jota ei ole välttämätöntä tehdä, mutta jos ja kun päätät tätä soppaa tehdä, niin hillon kera se pääsee aivan uusiin ulottuvuuksiin.

Noin 1 kg porsaan ja naudan luullista lapaa
900 g suikaloitua punakaalia
300 g suikaloitua sipulia
Noin 3 litraa sameaa omenamehua
3 rkl balsamicoetikkaa
3 rkl sormisuolaa, eli suolahiutaletta
1 rkl sokeria
Mustapippuria
Voita paistamiseen

Ruskista kokonaiset lihan palat kuumassa pannussa. Laita kattilaan. Kuullota sipuleita hetken pannussa siten, että pehmenevät ja muuttuvat väriltään kellertäväksi. Lisää lihojen joukkoon. Paista kaaleja hetki pannussa 2-3 erässä, jotta pehmenevät hivenen. Lisää lihojen joukkoon. Kaada kattilaan mehu ja mausteet. Hauduta 2-3 tuntia miedolla lämmöllä kattilassa. Nosta lihat pois ja irrota luut ja revi tai paloittele lihat takaisin kattilaan. Lisää mustapippuria ja tarkista tarvitsetko suolaa lisää.

Tulinen Nordic Dynamite -hillo
Tämä on todella hyvä keksintö ohessa olevan sopan kanssa, mutta kesän koittaessa aion kokeilla tätä myös marinoidessani grillipossua.

1,5 rkl sitruunahilloa
3,5 dl omenahmehua
1 dl rusinoita
1 dl puolukoita tai karpaloita
0,5 tl inkiväärimruskaa tai raastetta
5 habanerochiliä siemenet ja kanta poistettuna
5 ruskeaa sokeripalaa

Laita kaikki kattilaan. Keitä noin 20-30 minuuttia ja soseuta. Jäähdytä ja tarjoa kaalisopan kera.

Gulassi ylikypsästä porsaan kyljestä.

Teen yleensä gulassin naudan lavasta tai rinnasta, mutta siinä on sellainen haaste, että se vaatii hauduttelua 3-4 tuntia. Tämä versio tuleekin jo sitten noin 35-45 minuutin hauduttelun jälkeen. Jos haluat kokeilla kyljen tilalla jotain muuta, niin nakit ovat myös oiva vaihtoehto.

500 g ylikypsää porsaan savukylkeä
600 g kuutioitua perunaa
200 g sipulisuikaleita
1 paprika suikaleina, ilman siemeniä
1 punainen chili pilkottuna pieneksi, siemenet poistettuna
1 rkl valkosipulimurskaa/-raastetta
Noin 1 l lihalientä
1 tölkki tomaattimurskaa
0,5 dl paprikajauhetta
1 tl timjamia
1 laakerinlehti
Voita
Suolaa
Mustapippuria

Paista sipuleita runsaassa voissa vähän ruskeaksi. Lisää joukkoon kuutioitu ylikypsä kylki, paista 1-2 minuuttia. Lisää joukkoon paprika, chili ja valkosipuli. Kuullota koko seosta 1-2 minuuttia ja lisää joukkoon muut aineet. Kiehauta ja anna porista hellalla 35-45 minuuttia. Tarkista, että peruna on kypsää. Lisää suola ja mustapippuri, maista maku. Tarjoa smetanan kanssa.