salsa_verde_grilliliha.JPG

Salsa verde

”Tämä klassinen kastike on helppo ja toimii monen ruuan kanssa. Kastikkeessa on kalaa, mutta se tuo mukavaa suolaisuutta siihen. Vaikka vihaisit sardiinia, anjovista tai kapriksia, niin käytä niitä silti. Pidät lopputuloksesta."

2,5 dl lehtipersiljaa

½ tl sitruunan mehu

2 rkl kapriksia

1 kpl öljyyn säilötty sardellifilee tai 2 kpl öljyyn säilöttyä anjovisfileitä

½ - 1 tl valkosipulia

1 tl sitruunan kuorta 

½ tl tuoretta timjamia (jos on)

1 rkl Dijon-sinappia

1,25 dl neitsytoliiviöljyä

VALMISTUS

1. Liota kapriksia lämpimässä vedessä 5 minuuttia. Näin pehmennät niiden makua. Valuta vesi pois. 

2. Pilko lehtipersilja, sitruunan kuori, timjami, valkosipuli, kapris ja sardellifilee tai anjovisfileet hyvin hienoksi. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa, paitsi öljy.

3. Kaada öljy ohuena nauhana joukkoon voimakkaasti vatkaten. Valmista tuli.

 

Voit halutessasi tehdä koko kastikkeen tehosekoittimessa. Kun ainekset ovat kulhossa, pois lukien oliiviöljy, laita ne ja öljy jääkaappiin 30 minuutiksi. Laita tämän jälkeen tehosekoittimeen ja kaada öljy ohuena nauhana joukkoon koneen käydessä.

 

Itse en tykkää perinteisestä anjoviksesta, mitä kaikista kaupoista saa. Juuri siitä, josta tehdään janssoninkiusaus. Jos kuitenkin löydät jostain oliiviöljyyn säilöttyä (säilykehylly) anjovista, niin se on sitten ihan eri juttu. Taivaallinen tuote. Koska öljyyn säilöttyä anjovista ei meinaa löytyä ja se saattaa olla hyvin kallista, niin sardellifileet öljyssä pelastavat. Niitä löytyy helpommin ja halvemmalla ruokakaupasta.

 

Kastike toimii miedosti maustetulle grillatulle naudan ja porsaan lihalle sekä kanalle (myös kalalle).

salsa_verde_ainekset.JPG
salsa_verde_kastike.JPG