Syön hyvin ja terveellisesti, ainakin välillä

Sain eilen osallistua Maa- ja metsätalousministeriön paneelikeskusteluun huomisen ruokalautasesta. En tuntenut panelisteja erityisen hyvin, mutta kaikilla meillä oli erilainen tausta. Oli mielenkiintoista keskustella niinkin paljon tunteita herättävästä aiheesta kuin ruoka siten, että keskustelulla oli säännöt ja puheenjohtaja. Tuli todella hienosti jokaisen omat näkemykset esille. Samaa mieltä me emme olleet kaikesta, mutta sehän toisaalta siinä niin hienoa olikin.

Keskustelun tarkoituksena oli kerätä erilaisia näkemyksiä aiheeseen liittyen. Huomisen ruokalautanen aiheena onkin mielenkiintoinen ja aina ajankohtainen, koska me mietimme siinä ravintoa ravitsemuksen, ympäristön, elinkeinon ja tietenkin itse nautinnon kautta. Ruoka liittyy niin moneen asiaan.

Minun on pakko myöntää, että mietin ruokaa aina ensimmäisenä nautinnon lähteenä. Ruoka kun on elämän yksinkertaisimpia iloja. Se koskettaa meitä kaikkialla. Toki haluan olla myös vastuullinen tekemissäni asioissa, ja tämä tarkoittaa myös monia muitakin asioita kuin ruokaa. Vaikka haluan olla vastuullinen, en kuitenkaan halua kantaa koko maailman taakkaa harteillani. Mielestäni mitä vastuukysymyksiin tulee, niin ne pitäisi tehdä meille helpoksi toteuttaa.

Nautinnon ja vastuullisuuden lisäksi puhuimme ruuan terveysvaikutuksista. Ehkä jopa eniten. Moni asia kohtuuttomasti käytettynä muuttuu itseämme vastaan myrkyksi ja taas kohtuullisesti käytettynä hivelee henkeämme ja kehoamme. Ruoka on tietenkin yksi näistä. Moni meistä syö miten sattuu, ilman säännöllisiä ruokarytmejä ja ilman kasviksia. Keskustelimme hivenen siitä, minkälaisia eroja meillä syömistottumuksiin liittyen on. Todettakoot, että itse olen saanut säännölliset ruokarytmit, laadukkaan ja kunnon ruoan sekä kasvisten tärkeyden ja nautintonäkökulman jo kotoa reppuuni mukaan. Monella asia oli ja on päinvastainen. Onneksi voimme aina kehittää toimintaamme. Ainakin minun on pitänyt tehdä sitä jatkuvasti, jotta ruoka ei muuttuisi myrkyksi vaan palvelisi minua.

Viime viikolla mainitsin, että nyt tulee ensimmäisiä hirviä myyntiin. Tilanne vaikuttaa vieläkin suotuisalta niiden suhteen. Toinen asia jota meiltä on kaivattu pidemmän aikaa, on hevonen. Nyt on ilmeisesti käynyt siten, että niityillä kirmaaminen on loppunut, koska tämä hevosen lihan saantiasia on ratkennut. 😉

Syödään hyvin, terveellisesti, hyvällä mielellä laadukasta ja kotimaista.

Tuomas