Tämä mustavalkoisuus käy välillä hermoille, kun keskitietäkin olisi tarjolla

Mun tätyy myöntää, että välillä tämä ilmastokeskustelu käy jokseenkin hermon päälle, etenkin kun lukee tai keskustelee lihansyöntiin liittyvistä asioista. Viimeksi viikonloppuna käydyssä keskustelussa ainoa vaihtoehto olisi ollut ryhtyä kasvissyöjäksi, jotta maailma pelastuisi. Muille asioille ei tarvitse tehdä mitään. Mitä jos lähdettäisiin järkevällä tavalla lähestymään asioita? Haettaisiin kestävää kehitystä ääripäitä vältellen ja keskellä tietä kulkien.

Ilta-Sanomat olivat tehneet hyvän jutun suomalaisesta lihasta. Tai oikeastaan kotimaisen lihan ilmastovaikutuksista. Kiitos siitä. Juttu on tässä liitteenä, eikä kysymyksessä ole suuri tieteellinen julkaisu, mutta iltikseltä hyvin tehty juttu joka tapauksessa. Kannattaa lukea juttu läpi.

Olin viime viikolla kuuntelemassa luentoa luomutuotanosta, jossa sivuutettiin karjankasvatusta. Siinä nostettiin erityisesti esille se, että laitumella, jossa lehmät saavat vapaasti vaeltaa, luonnon monimuotoisuus lisääntyy. Sama koski myös viljelyä. Tämä puolestaan tarkoittaa enemmän hyönteisiä, lintuja, kasveja ja sitä, että maaperä sitoo enemmän hiilidioksidia jne. Muun muassa tämän takia suosimme naudassa luomua Katinalassa.

Lisäksi voisimme keskittyä määrän sijaan aina laatuun ja kohtuullisuuteen. Se on varmaan ihan terveellistäkin.

Sitten on vielä ruokahävikki. Minkälaiset vaikutukset sillä olisi ilmastoon, jos kaikki ruokahävikki poistuisi kodeissa, ravintoloissa, kouluissa, työpaikoilla jne.? Voi olla, että pari lehmää ei siinä enää haittaisi.

Linkki artikkeliin: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006263132.html